1. Haberler
  2. GENEL
  3. Semrush – Boost Your Marketing – Semrush Nedir? Semrush Nasıl Kullanılır?

Semrush – Boost Your Marketing – Semrush Nedir? Semrush Nasıl Kullanılır?

Semrush - Boost Your Marketing - Semrush Nedir? Semrush Nasıl Kullanılır?
Semrush - Boost Your Marketing - Semrush Nedir? Semrush Nasıl Kullanılır?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Semrush Nedir?

Dijital pazarlamanın vazgeçilmezi olan arama motoru optimizasyonları, bir internet sitesinin varlığını hissettirmesi ve etkin olarak mal veya hizmet sunabilmesi için en gerekli işlemlerin başında yer alır. İnternet siteleri, trafiğinin yüzde seksenini arama motorlarından alırken, kalan kısmı referral olarak adlandırdığımız link yönlendirmelerinden, sosyal medya trafiklerinden elde eder. Arama motorlarının ilk sayfasında listelenmeyen bir mal veya hizmetin satış getirme oranı ilk sayfada listelenenlere kıyasla onda bir oranında daha az olacaktır. Benzer bir şekilde; blog sitesi yöneticisi iseniz ve reklam geliri elde etmek istiyorsanız ilk sayfada listelenmeyen bir içerikten para kazanma ihtimaliniz çok düşüktür. Zira; bu içerik trafik getirmeyecektir. Arama motorunda listelenmeyen bir içerikten para kazanma ihtimali; sosyal medya trafiği ve diğer referral bağlantılar ile mümkün olabilir ancak bu da çoğu zaman yeterli olmayacak, zaman, emek ve maddi maliyeti daha yüksek olacaktır.

Arama motorlarında ilk sıralarda yer alabilmek için yapılması gereken optimizasyonların ilk adımları; backlinkler, anahtar kelime kullanımları ve rakip analizi olacaktır. Bunu sizin için en basit hâline indirgeyen bir uygulama mevcut; Semrush.

Semrush Bize Neler Sunuyor? (h2 başlık)

Semrush, farklı üyelik kombinasyonlarına sahip ücretli bir uygulama. Ancak yeni kullanıcılarına 14 günlük deneme hakkı sunuyor. Bu 14 günlük deneme programına katılarak ihtiyaçlarınıza uygun olup olmadığını test edebilir,  daha sonra satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca platformun İngilizce olmasından dolayı birçok yerde İngilizce terimler kullanmamız gerektiğini hatırlatalım.

Rekabetçi Araştırma Menüsü

Comptetive Research olarak adlandırdığmız bu menü tamamiyle rekabet analizine dayalı. Domain Overview (Alan Adına Genel Bakış) kısmından ilgili bölüme rakibinizin alan adını yazmanız hâlinde; rakibin organik anahtar kelimelerini, hangi anahtar kelimeden ne kadar gösterim aldığını, rakibin hangi sitelerden geri bağlantı aldığını görmeniz mümkündür. Yine aynı şekilde; siz sitenizin adı dışında herhangi bilgi girmemenize rağmen sizin organik rakiplerinizi tespit edip URL’lerini de karşınıza çıkartacaktır. Keyword Gap kısmında ise bir alana kendi alan adınızı, diğer alanlara rakiplerinizin alan adını girerek aradaki farkları görebilir, eksiklikleriniz varsa giderebilir, optimizasyon açısından rakibinizi yakalayabilirsiniz.

Kelime Araştırma Menüsü

Özellikle blog içeriği veya ürün hakkında tanıtım yazısı paylaşan site sahipleri için en kullanışlı alanlardan bir tanesi Keyword Research bölümü. Keyword Owerview kısmına sektörünüze uygun anahtar kelimeleri girerek aylık aranma hacimleri, kelimelerin zorluk derecesi, trend analizleri gibi birçok ipucuna erişebilirsiniz. Eğer anahtar kelimeniz yoksa ve yeni anahtar kelimler keşfetmek istiyorsanız Keyword Magic Tool’u kullanabilirsiniz. Bu alana sektörünüzle ilgili herhangi bir kelime yazmanız hâlinde; yazdığınız kelimenin aranma hacmi, rekabet durumu gibi verileri size listeleyeceği gibi ilişkili anahtar kelime fikirlerini de listeleyecektir. Benzer şekilde; projenizin seçtiğiniz anahtar kelimelerde kaçıncı sırada listelendiğini, organik trafik getirisini ve benzeri analitikleri bu menüden izleyebilirsiniz.

Link Yapısı Menüsü

SEO’nun vazgeçilmezlerinden olan backlinklerinizi analiz edebileceğiniz bu menüde;  aldığınız backlinkleri listeleyebilir, zararlı bağlantıları görebilir, link inşa şekliniz hakkında fikir edinebilirsiniz. Link Building Tool seçeneği ile en uygun URL oluşturma hakkında bilgi sahibi olabilir, içeriklerinizi buna göre şekillendirebilirsiniz.

Diğer Site İçi Analizler

SEO alanında son menü olarak ise On Page / Tech Seo modülü bulunmakta. Burada; internet sitenizin optimizasyon açısından sağlığını sorgulayabilir, site içi SEO başarınız hakkında bilgi edinebilirsiniz. Ayrıca en etkin kullanılması gereken menülerden biri; Seo Content Template olmalıdır. Bu alana anahtar kelimenizi yazarak; ilgili anahtar kelimede ilk sayfada kimlerin listelendiğini görebilir, bu internet sitelerinin ilk sayfada görüntülenmesinin altında yatan kriterleri görebilir ve ona göre stratejinizi kurabilirsiniz. Burada; yazdığınız içeriğin kaç kelime olması gerektiği, okunabilirlik düzeyinin nasıl olması gerektiği, hangi sitelerden backlink alabileceğiniz, hangi ilişkili anahtar kelimeleri kullanabileceğiniz gibi konularda fikir edinebilirsiniz.

SEO Dışı Diğer Analizler

Arama motorlarından ziyade, ücretli reklamlar için de kelime araştırması yapabilir, kelimelerin maliyetlerini bulabilir, yeni reklam kampanyası hakkında stratejiler elde edebilirsiniz. Daha aşağıda bulunan Social Media menüsünden sosyal medya reklam kampanyaları ile ilgili fikirler alabilir, reklamlarınızı izleyebilirsiniz. Content Marketing alanından gündemdeki konuları takip ederek bu konular hakkında içerik oluşturabilir, Seo Writing Assistant ile yazmış olduğunuz makaleyi SEO’ya uygun bir şablona oturtturabilirsiniz.

Semrush ile yapılacaklar bunlarla sınırlı değildir, ancak burada anlatılanlarla sıralama yükseltmeniz çok daha kolay ve maliyetsiz bir hâle indirgenebilir.

SEMRush Nedir Ve Nasıl Kullanılır?

SEMrush; markanızın ya da müşterilerinizin çevrimiçi görünürlüğünü en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı olmak, rakiplerini analiz etmek ve pazarlama faaliyetleri hakkında detaylı bilgiler edinmek için kullanabileceğiniz harika bir araçtır. ebay, Quora, booking.com gibi büyük uluslararası markalar da SEMrush’ı tercih ediyor.
SEMrush; markanızın ya da müşterilerinizin çevrimiçi görünürlüğünü en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı olmak, rakiplerini analiz etmek ve pazarlama faaliyetleri hakkında detaylı bilgiler edinmek için kullanabileceğiniz harika bir araçtır. ebay, Quora, booking.com gibi büyük uluslararası markalar da SEMrush’ı tercih ediyor.

SEMrush; markanızın ya da müşterilerinizin çevrimiçi görünürlüğünü en üst düzeye çıkarmalarına yardımcı olmak, rakiplerini analiz etmek ve pazarlama faaliyetleri hakkında detaylı bilgiler edinmek için kullanabileceğiniz harika bir araçtır. ebay, Quora, booking.com gibi büyük uluslararası markalar da SEMrush’ı tercih ediyor. Özellikle Türkiye pazarında yaygın kullanımıyla birlikte, SEMrush çokta uzak olmayan bir zaman diliminde Türkçe versiyonunu ve Türkiye’ye özel websitesini de yayıma aldı.

Web sitenizin performansını analiz edebileceğiniz, anahtar kelime analizi yaparak rakiplerinizle alakalı kelimeleri bulabileceğiniz ücretli bir SEO aracıdır. Pro, Guru ve Business olmak üzere üç farklı plana sahip. İşletmeniz için en uygun olan paketi seçebilirsiniz. Aracın ücretsiz deneme sürümü de mevcuttur. SEO ve Dijital Pazarlama Uzmanları tarafından tercih edilmesinin sebebi, içinde birçok veriyi barındırması diyebiliriz. 800 milyon domaini ve 20 milyar anahtar kelimeyi içinde barındırıyor. Veri tabanı oldukça geniş coğrafyaya hitap eden araç domain üzerinden verileri alarak analiz raporları çıkarmaya yarıyor.  Yazımızda, Semrush Nedir ve Nasıl Kullanılır gibi sıkça sorulan sorulara detaylı yer verdik.

SEMRush Nedir?

SEMrush, şirketlerin ya da ajansların SEO kampanyaları gibi dijital pazarlama stratejilerini yürütmesine yardımcı olan bir yazılımdır. Bu hepsi bir arada dijital pazarlama aracı, SEO, tıklama başına ödeme (PPC), sosyal medya, backlink kontrolü ve ihatta çerik pazarlama kampanyalarını yürütmenize yardımcı olur.

SEMrush ile sektörünüzdeki trendde olan kullanıcı eğilimlerini belirleyebilirsiniz. Sayfa içi SEO’nuzu denetleyebilir (audit ) ve sayfalarınızı geliştirmenize yardımcı olacak çıkarımlar elde edebilirsiniz. SEMRush, websitenizi daha iyi anlamanıza ve daha iyi müşteri adayı oluşturmak için SEO için optimize etmenize olanak tanır. Yazımızın kalan kısmında SEMRush kullanımı hakkında detaylı bilgiler veriyor olacağız.

SEMrush Nasıl Kullanılır?

Kullanım alanı oldukça geniş olan Semrush’ı ile detaylı bir şekilde site analizi yapabilirsiniz. PPC’den SEO’ya, içerik pazarlamasından pazar araştırmasına kadar dijital pazarlama sektöründeki herkes için kullanılması faydalı bir araçtır. Verileri ve bilgi miktarını iyi analiz edip, neyin en iyi olduğunu belirleyebileceğiniz ve site performansınızı artırabileceğiniz bilgiler sunar. Bu içeriğimizde SEMRush’tan en iyi şekilde nasıl yararlanabileceğinize dair 11 Adımda SEMrush Kullanımı’nı sizler için derledik.

Proje Oluşturun

Projeler bölümünü kullanarak tanımladığınız web sitesine site denetimi, backlink analizi, pozisyon takibi yapabilirsiniz. SEMrush’ın özelliklerini keşfetmeden önce ilk yapmanız gereken kontrol panelinde bulunun ‘Projects’(Projeler) kısmına tıklayıp yeni bir proje tanımlamak olmalı.

Yeni bir proje oluşturmak için “+” simgesine tıklayın. Oluşturacağınız projenin Domain adını ve projenin ismini girin ve oluştura tıklayın. İşte bu kadar basit. Bundan sonra oluşturduğunuz projenin performansını SEMrush araçlarını kullanarak görebilirsiniz. Sitenizde bulunan teknik sorunları site denetiminden inceleyip düzeltebilir bunun dışında On-Page SEO fikirleri gibi birçok araçtan yararlanabilirsiniz.

Domain Analizi Yapın

Domain analizi yapmak için alan adınızı girmeniz yeterli. Alan adı hakkında her şeyi analiz edebileceğiniz bir araçtır. Bu kısımda rakiplerinizin ve kendi web sitenizin de detaylı bir şekilde incelemesini yapabilirsiniz. SEMrush websitenize ait, domain otoritesi (takriben), organik trafik sayısı, sıralama aldığınız anahtar kelimeleri ve sahip olduğunuz backlinkler gibi birçok metriği size gösterebilir. SEMrush organik arama sonuçlarını aylık olarak analiz eder. Organik trafiğinizi düzenli takip ederek düşüş ve yükselişleri gözlemleyebilirsiniz. SEMrush Domain Analizi, rakiplerinizin sıralama aldığı anahtar kelimelere yönelik kelime öbeklerinin ne kadar rekabetçi olduğunu analiz edebilmenize olanak sağlar ve bunları rahatça gözlemleyebilmeniz adına çeşitli grafikler kullanır.

Anahtar Kelime Analizi Aracını Kullanın

Anahtar kelime nedir, anahtar kelime araştırması nasıl yapılır, bunu yaparken hangi anahtar kelime araçları kullanılır bunlardan geçen ki yazımızda bahsetmiştik. Eğer içeriğimizi okuduysanız, anahtar kelime analizi yapmadan arama motorlarında kaybolup gideceğinizi daha iyi biliyorsunuz.

Anahtar kelime analizi yaparken SEMrush Keyword Magic Tool en büyük yardımcınız olacaktır. Herhangi bir kelime için aracı kullandığınızda size çeşitli semantik kelimeleri de verir. İçeriğinize eklemeniz gereken anlamsal olarak ilişkili anahtar kelimeleri kullanabilirsiniz. Böylece daha kaliteli bir içerik yazmanıza olanak sağlar.

Örneğin, “dijital pazarlama” anahtar kelimesini analiz aracına girdik ve sorgu başlattık:

dijital pazarlama nedir

dijital pazarlama eğitimi

dijital pazarlama uzmanı

gibi aratılan kelimeleri de bize veriyor. Kelimelerin aranma hacimlerine, zorluk derecelerine bakıp SEO stratejinizi buna uygun olarak şekillendirebilirsiniz. Belirlediğiniz anahtar kelimeler için dosya oluşturup bunun çıktısını alabilirsiniz.

Raporlarım’ı İzleyin

Proje oluşturduysanız aylık ya da haftalık olarak raporlarınızı mail adresinize gönderir. Ayrıca raporunuzu her oturum açtığınızda kontrol panelinizde görebilirsiniz. SEMrush’ın bu aracı raporlarınızı izlemenize olanak sağlar. İçinde bilmeniz gereken pek çok veriyi size sunar. Kendiniz rapor oluşturmak için uğraşmasınız.

SEO Uyumlu İçerik Şablonu Oluşturun

İçeriğinizi oluştururken dikkat etmeniz gereken SEO dostu bir yazı oluşturmak olmalıdır. Arama motoru optimizasyonu, içeriğinizi hedef kitleniz açısından görünür kılan dijital pazarlama kanallarından biridir. Web site trafiğinizin -istisnai durumlar dışında- önemli bir kısmı organik aramalardan sağlanır. SEO Uyumlu İçerik Şablonu (Content Template) optimize etmeye çalıştığınız kelime özelinde çeşitli lokasyonlarda ve farklı cihazlarda, ilgili kelimenin gösterdiği performansı analiz eder. Bu analiz sonucunda, anahtar kelime dışında semantik kelime önerileri (konuyla yakın anlamlı kelimeler diyelim), rakiplerinizin backlink aldığı sayfaları, oluşturacağınız yazının ortalama uzunluğu ve seçtiğiniz lokasyon ve cihazda en iyi performans gösteren on rakip web sitesini görmenizi sağlar.

Site Denetimi Yapın

Site Audit yani site denetimi aracını kullanarak sitedeki teknik hataları bulabilirsiniz. Site Denetim aracı Teknik SEO denetimi yaparak hata ve uyarı veren sayfaları tespit edebilmenizi sağlar. Kırık linkler, sayfa yüklenme hızını düşüren sayfalar, meta açıklaması ya da başlığı olmayan içerikler hatta fark edilmesi zor sayfalarınızın kaç tık derinlikte olduğunu gösteren oldukça detaylı sorunları listeler. Bunların yanı sıra, sayfalarınızın index durumuna dair çeşitli bilgiler de verir. Böylece hiç vakit kaybetmeden sitenin teknik sorunlarını çözmüş olursunuz. Site denetiminin iyi olan tarafı taramaları karşılaştırabiliyor olmanız. Bu şekilde sitenizin teknik SEO durumunun zaman içinde nasıl değiştiğini gözlemleyebilirsiniz.

Sitenizin Sıralamasını Semrush Kullanarak Takip Edin

Sıralama takibi(Position Tracking) için çoğu pozisyon izleme araçlarından daha iyi bir araçtır. SERP’te çıkan sayfalarınızın pozisyonlarını takip edebilirsiniz. Ayrıca Arama Motoru Optimizasyonu(SEO) çalışmasında site denetimlerine yardımcı olması için bu aracı kullanabilirsiniz. Özellikle teknik SEO adımlarınızı etkileyebilecek hataları bulmanız iyi bir yol izlemenize de yardımcı olur. Herhangi bir anahtar kelimede sıralama aldınız diyelim. Bu kelime de gün geçtikçe daha az trafik almaya başladığınızı gözlemlediniz. Bunu fark ettiğinizde yapmanız gereken sayfanızda ya da içeriğinizde bir problem olup olmadığı. Pozisyon takibi sayesinde içeriklerinizi güncelleyip, yeni sıralama elde edebilirsiniz.

Yeni İçerik Fikirleri Bulun

Rakiplerinizin iyi trafik aldığı sayfaları domain analiziyle görebilirsiniz. Sizin sitenizde bulunmayan içeriklerin bir listesini oluşturarak yeni içerik fikirleri bulabilirsiniz. Böylece web sitenizin organik trafiğini artırabilirsiniz. SEMrush “Content” kısmında yazdığınız içeriklerin geliştirilmesi ve SEO uyumlu olması için birçok öneri de bulunur.

Anahtar kelime analizi de LSI anahtar kelime içeren makaleler yazmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Müşteriler ya da markalar, sitelerinin ve rakiplerinin arama motoru sonuç sayfalarında (SERP) nasıl göründüğünü merak ederler. Ayrıca web sitesi trafiğinde herhangi bir ceza nedeniyle oluşabilecek trafik düşüşlerini de görmelerinde fayda var.

Web sitenizin iyi bir sıralama alması ve sıralamanızı daha da iyileştirmek için backlink(geri bağlantı) stratejisi oluşturmalısınız. SEO’da link oluşturmak sitenizin otoriterliği açısından oldukça önemli ve faydalıdır.  Aldığınız backlinklerin denetimini yaparak sitenize gelen zararlı bağlantıları kolayca bulmanızı sağlar. Backlink analizi aracı bölümünde, aldığınız backlinklerin do follow ya da no follow olup olmadığını, ilgili sitenin otorite puanı ve toxiclik durumunu gösteren detaylı metrikler listelenir ve disavow işlemini(Google üzerinden zararlı backlinklerin kaldırılması) kolaylıkla yapmanıza yardımcı olur.

PPC için Anahtar Kelimeler Bulun

Google Ads kampanyaları için anahtar kelime çalışması yaparken en çok hacimli olan anahtar kelimeleri ve anahtar kelimelerin CPC değerlerini görebilirsiniz. Hem SEO açısından hem de reklam açısından kelimelerin zorluğuna bakarak izleyeceğiniz anahtar kelime stratejisini oluştururken bu aracı kullanarak daha iyi hedeflemeler yapabilirsiniz. Reklam bütçenizi daha iyi bir şekilde yönetmenize olanak sağlar.

Semrush Kullanarak Rakip Sitelerin Analizini Yapın

Rakip sitelerin bilgilerine nasıl ulaşabilirim diye merak edenlere bir ipucu verelim. SEMrush kullanarak rakip sitelerin analizini yapabilirsiniz. Gelelim şimdi bunu nasıl yapacağımıza… Rakip web sitesinin linkini kopyalayın ve arama çubuğuna girin. Bu adımda, tıpkı domain analizi bölümünde olduğu gibi aynı basamakları takip etmek yeterli olur. SEMrush’ın veri tabanında ilgili siteyle alakalı bilgileri görebilirsiniz. Böylece rakiplerinizin hangi anahtar kelime de sıralama aldığı, hangi ülkelerden arama yapıldığı, aylık aldığı organik trafik değeri gibi birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Bu verilere ulaşmanız rekabetinizi daha da güçlendirip, farklı stratejiler uygulayarak rakiplerinizden daha iyi konuma gelmenize olanak sağlayabilir.

On Page SEO Checker

On Page SEO Checker, sayfalarınızı tarayarak rakiplerle kıyaslayarak sayfa üzerinde yapılması gereken birçok SEO iyileştirmesini raporlayan harika bir araçtır. Tek yapmanız gereken, araca ilgili sayfayı ve sıralama almayı çalıştığınız anahtar kelimeleri girmek olacaktır. Semrush geri kalan kısmı sizin için hallecektir.

On Page SEO Checker, sayfa üzerinde kullanılan kelimelerin frekanslarını, SEO stratejinizi, featured snippet şansınızı ve teknik manada yapılması gereken markup çalışmalarını önerir.

Semrush Guru vs Pro

Semrush’ı ücretsiz kullanabilme şansınız olsa da, belirli ücretler mukabilinde çeşitli üyelik modellerinden de faydalanabilme olanağı tanıyor. En popüler üyelik modelleri Semrush Guru ve Pro olsa da Business üyelik modeli de mevcut. Aşağıdaki fotoğrafta SEMRush fiyatlarını inceleyebilirsiniz.

semrush-guru-pro-business-üyelikleri-fiyatlari

PRO : Aylık 99,95 USD karşılığında kullanabileceğiniz üyelik modelidir. Eğer freelance çalışıyor ya da orta çapta bir şirket yönetiyorsanız Semrush PRO ihtiyaçlarınızı karşılayabilir. Ancak, bu üyelik modelinde SEO content template kitini aylık olarak sadece bir kez kullanabileceğinizi ve diğer üyeliklere göre bazı eksikliklerin olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca, bu üyelik modelinde sadece 5 proje takip edebildiğinizi söylemeliyiz.

Semrush GURU : İsminden ötürü ilk duyduğunuzda Semrush Guru Nedir diye sorabilirsiniz. Guru hesabı, PRO ve Business üyeliklerinin arasında kalan bizim de tercih ettiğimiz bir üyelik modelidir. Eğer bizim gibi bir dijital ajanssanız ve takip etmeniz gereken 10 – 15 proje varsa aradığınız üyelik olabilir. Semrush GURU’ya aylık 192,62 USD karşılığında sahip olabilirsiniz. Guru hesabı, 15 projeye kadar takip desteği sunuyor.

 

Semrush – Boost Your Marketing – Semrush Nedir? Semrush Nasıl Kullanılır?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. 18 Eylül 2022, 22:49

    YARARLI BIR AÇIKLAMA TŞKLR R10

    Cevapla
Giriş Yap

Onlarnediyo.Com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin