Orta kulak iltihabı belirtileri ve tedavi yolları nelerdir? Kulak; dış orta ve iç kulak olmak üzere üç ana bölümden meydana gelmektedir. Orta kulak, kulak zarı ve kulakta yer alan üç kemikten oluşmaktadır. Leblebi büklüğünde içi hava dolu bir boşluk olan orta kulağın iltihaplanması sonucu çeşitli belirtiler ile kendini göstermektedir. Kulak zarı ve kemikçiklerden oluşan orta kulak; virüs, bakteri, alerji ve çeşitli enfeksiyonlar sonucunda iltihaplanabilmektedir. Bunların dışında boğaz enfeksiyonu geçirilmesinin ardından da orta kulakta iltihap oluşabilmektedir. Boğaz iltihabında bulunan enfeksiyonlar hastalık sürecinde orta kulağa geçebilmektedir.
Orta kulak; kulağa gelen ses titreşimlerini sinirler yoluyla beyne ileten bir bölümdür. Nitekim bu sebeple orta kulak iltihabı sorunlarında işitme kaybı da görülebilir.
Orta Kulak İltihabı Belirtileri
Orta kulak iltihabı çocuklarda yüksek ateş ve kulak ağrısı olarak belirti gösterebilmektedir. Genellikle denge kaybı gibi sorunlar da yaşayabilirler. Bebeklerde ise orta kulak iltihabı yüksek ateş ve elini kulağa götürme gibi hareketlerden gözlemlenebilmektedir.
- Kulak ağrısı
- Halsizlik
- Yüksek ateş
- Kulak akıntısı
- Hafif işitme kaybı
- Kulak içinde kaşınma hissi
- Denge kaybı (Daha çok çocuklarda görülmektedir.)
- İştah kaybı
Orta Kulak İltihabı Tedavi Yolları
Orta kulak iltihabı belirtileri ve tedavi yolları nelerdir? Orta kulak bölümünde yaşanan enfeksiyonlar genellikle bir hafta içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Fakat bazı zamanlarda bu durum değişiklik gösterebilmektedir. Orta kulak iltihabı oldukça şiddetli yaşanıyor ise kendiliğinden geçmeyecektir. Bu durumda bir uzman hekim tarafından yardım alınması gerekmektedir. Orta kulak iltihabı tedavisi; doktor kontrolünde antibiyotikler ve ateş düşürücü ilaçlar ile yapılabilmektedir. Bunların dışında kulak içerisinde bulunan iltihap uzman bir hekim tarafından temizlenmektedir.
Geçmeyen orta kulak iltihabı gözlemlendiğinde bir doktora başvurulmalı ve tedavi alınmalıdır. Bu süreç içerisinde antibiyotik tedavileri uygulanabilmektedir. Çoğu orta kulak iltihabı kendiliğinden ya da doktor kontrolünde kullanılan uygun antibiyotiklerle geçmektedir. Fakat bazı durumlarda ise bu iltihap oldukça inatçı olmaktadır. Ağrının oldukça şiddetli olduğu ve geçmediği durumlarda cerrahi yapılmaktadır. Yapılan cerrahi işlemde kulak zarına yönelik işlemler yapılarak orta kulak iltihabı oluşumu önlenebilmektedir.
Teşekkürler yazı için
Sağlık ile ilgili faydalı bilgiler ve uzun yaşamamızı sağlayan içeriklerin olduğu sayfamiizi ziyaret ediniz https://www.tatlibilgi.com