DOLAR 34,2553 -0.02%
EURO 36,9698 -0.1%
ALTIN 3.032,550,17
BITCOIN 2287028-1,08%
Sakarya
11°

PARÇALI AZ BULUTLU

12:53

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

X
Şirket Batarsa Borsa da Hisse Senedi Ne Olur?

Şirket Batarsa Borsa da Hisse Senedi Ne Olur?

ABONE OL
23 Mayıs 2024 19:02
Şirket Batarsa Borsa da Hisse Senedi Ne Olur?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Şirket Batarsa Hisse Senedi Ne Olur?

Şirket Batarsa Hisse Senedi Ne Olur?

Şirket Batarsa Hisse Senedi Ne Olur?

Borsa yatırımcıları, birikimlerini en riskli yatırım aracında kullanarak servetlerini katlamak istiyor. Hisse senedinin önlemez düşüşü bir yana, şirket batarsa hisse senedi ne olur, şirket kottan çıkarılırsa paramı alabilir miyim gibi sorular yatırımcıların aklını karıştırıyor. Bu yazımızda borsada işlem gören şirketlerin iflas etmesi, başka bir deyişle faaliyetlerine devam edemez hale gelmesi durumunda hissedarların durumunu değerlendireceğiz.

Şirket İflas Ederse Hisse Senedi Ne Olur?

Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin, kendilerine yüklenen sorumlulukları yerine getirmesi gerekiyor. Borsa gereksinimleri konusunda yeterliliğini yitiren firmalar, ilgili kurul kararı ile borsadan çıkarılıyor. Ve bu liste dışı kalan firmaların hissedarları büyük oranda mağdur oluyor. Peki, liste dışı bırakılma hususundan önce şirketlerin iflası gerçekleşirse, başka bir ifade ile şirket batarsa hisse senedi ne olur?

Öncelikle bir şirketin batma, iflas etmesi demek artık normal şekilde faaliyetlerine devam edemeyeceği anlamına gelmektedir. Faaliyeti olmayan bir şirketin Borsa İstanbul’da olması manasızdır ve bu şirketin hisseleri doğal olarak erişime kapatılacaktır. Mahkeme kararı ile iflasına karar verilen bir şirketin hissedarları, iflas sonrasında şirket mallarının dağıtımında alacaklı konumundadır. Ancak ne yazık ki öncelikli değildir.

Şirket Batarsa Ödemeler Hangi Sıraya Göre Yapılır?

İflas kararının ardından şirketin menkul, gayrimenkul değerleri ile müstakbel alacakları hesaplanır ve gerekli satış işlemleri gerçekleştirilir. Bunlar arasından öncelikle teminatlı alacaklıların ödemesi yapılır. Daha sonra teminatsız alacaklıların ödemelerin geçilir. Eğer şirket kasasında nakit kalırsa tahvil sahiplerinin ödemesi yapılır. Dördüncü sırada ise öncelikli hissedarlar yer alır. Bu hissedarların ödemelerin arta kalan miktarlar ise normal hissedarlara, hisseleri oranında paylaştırılır.

İflas konumunda olan bir şirketin aktifinde tüm grupların zararını giderecek ölçüde miktar bulunması söz konusu değildir. Zaten o kadar miktar aktifi bulunan bir şirket iflas etmeyecektir. Bu nedenle kalan miktar genellikle öncelikli birkaç gruba ödenince bitmektedir. Hissedarlara genellikle para kalmamaktadır. Bu nedenle “şirket iflas ederse hisse senedine ne olur diye soranlara, yatırımınız hüsranla sonuçlanır demek” karamsar bir cevap görünse de isabetli olacaktır.

Hisse Yatırımcıları Dikkatli Olmalıdır

Ülkemizde son olarak Gold AŞ’nin iflasına karar verilmiş ve küçük yatırımcı mağdur olmuştur. Bunun yanında Egeli&Co firmasına ait iki hisse, henüz iflas kararı olmamasına rağmen, faaliyetlerini devam ettirmelerinin mümkün olmaması gerekçesiyle borsadan çıkarılmıştır. Bu hisselere sahip yatırımcılar, söz konusu olasılıktan haberdar olmadığı için hisseleri elde kalmıştır. Bu tarz durumlarla karşılaşmamak için her ne kadar kısa vadede yüksek yatırım getirse bile iflas riski bulunan şirketlerden ve hisselerinden uzak durmak mantıklıdır.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.