Yaz kış yenilebilen bir çorba olan pancar çorbası, özellikle Karadeniz bölgesinde oldukça yaygın olarak tüketilmektedir. Doğu Karadeniz’in vazgeçilmez lezzeti olan kara lahana çorbası, toplanan pancarların işlenmesi ve üzerine bazı malzemelerin katılmasıyla oluşuyor. Suyla birlikte ortaya güzel bir tat bırakan bu çorba, birçok kişi için tercih sebebi olmakta. Eğer siz de denemediyseniz bu tarifi uygulamaya başlamalı ve güzel bir ziyafet çekmelisiniz.
Pancar çorbası tarifi
Malzemeler:
- Yarım Kilo Pancar
- 1 Su Bardağı Mısır
- 4 Yemek Kaşığı Mısır Unu veya Yarma Mısır
- 1 Su Bardağı Fasulye Barbun
- 1 Soğan
- 1 Çay Bardağı Sıvı Yağ
- 2 Yemek Kaşığı Salça
- Tuz
- Kırmızı Acı Biber
Yapımı:
- Tarladan toplanan veya pazardan alınan kara lahana yani pancar öncelikle iyice temizlenmelidir. İçerisinde böcek, yabancı madde veya herhangi bir bitki olabilir. Güzelce temizlenen pancarlar bu aşamadan sonra ince ince doğranmaya başlanır.
- Bir tencere alınır ve tencerenin içine yıkanmış ve doğranmış pancarlar eklenir. Pancarların eklendiği tencereye bolca su doldurulur. Yaklaşık 20 dakika kadar kaynatma işlemi yapılır.
- Pancarlar haşlanırken soğan, salça ve yağ ayrı bir tavada kavrulmaya başlar. Malzemelerin kavurma işlemi bittikten sonra tencerenin her yerine dökülür. Diğer aşamada ise pencereye mısır, fasulye barbun, acı biber ve tuz eklenir. Mısır, kara lahana çorbası için vazgeçilmez yiyecekler arasında yer alıyor.
- Diğer aşamada çorbaya mısır unu veya yarma mısır eklenir. Bu işlemden sonra tencere karıştırılır ve malzemelerin her yere yayılması sağlanır.
- 15 dakika kadar pişen çorba hazır hale gelir. Bu aşamadan sonra afiyetle yemeye hazır olmaktadır.
Pancar çorbası faydaları
Kara lahana çorbası içerisinde bulunduğu birçok malzemeyle her derde deva çorba olarak insanları karşılıyor. İçerisinde bulunan mısır, fasulye, soğan, kırmızı acı biber ve kara lahana gibi yiyecekler pancar çorbasının besin değerini yüksek tutar. Karadenizlilerin sağlık için yediği çorbalardan olan bu tarif bol bol C vitamini içermektedir. Bu da çorbanın bağışıklık sistemini güçlendirdiği anlamına geliyor.