1. Haberler
  2. Finans Sözlüğü
  3. Kredi Notu Öğrenme Kredi Risk Puanı Hesaplama

Kredi Notu Öğrenme Kredi Risk Puanı Hesaplama

Kredi Notu Öğrenme Kredi Risk Puanı Hesaplama
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kredi Notu Öğrenme Kredi Risk Puanı Hesaplama

Kredi Notu Öğrenme Kredi Risk Puanı Hesaplama

Kredi Notu Hesaplama – Kredi Notu Nedir ?

Kredi Notu Hesaplama – Kredi Notu Nedir ? Başlıklı yazımızı okuyorsunuz. Size bu başlık altında kredi notu nedir ve nasıl hesaplanır kısaca bilgiler vermeye çalışacağız. Tüm bilgiler tamamen resmi kanallardan edinilen bilgilere dayandırılmaktadır. Hiç biri şahsi veya tahmin üzere verilen bilgiler değildir. Dikkatlice okumanızı ve kayıt etmenizi tavsiye ediyoruz.

Bankalarla olan tüm  geçmişinizin ve bankalarla olan tüm ilişkilerinizin Türkiye merkez bankası (TMB) nın belirlemiş olduğu Kredi Kayıt Bürosu tarafından toplanarak analiz ve araştırma yapılarak ve bunun sonucunda kişiye özel oluşan puana ‘’ kredi notu ‘’ denir…  Bu minvalde oluşmuş olan kredi notunu baz alan finans kurumları, başvuru durumunda talep edilen kredi ve kredi kartlarını bu notu ölçü alarak değerlendirme yaparlar.  Kredi notu ibaresi zaman zaman farklı kelimelerle de ifade edilir. Bazen kredi skoru bazen kredi sicili ve kredi puanı diye de ifade edilir. Ama temelde hepsi aynı anlamdadır.

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır ? Detaylar

Kredi Notu Nasıl Hesaplanır ? Detaylar

Kredi notu hesaplama işlemi tablo şeklinde üst resimde belirtildiği şekilde hesaplanır. Kredi notu nasıl hesaplanır diye düşünen okurlarımız bu tabloyu dikkatlice okumaları gerekmektedir. Kredi notu Kredi Kayıt Bürosu (KKB) ye bağlı bulunan Findeks aracılığıyla tabloda belirttiğimiz şekilde oluşumunu sağlar. Tabloda da gördüğünüz üzere kredi notunun en önemli bileşeni yani yüzde 70’lik kısmını kredi ödeme düzeni ve aynı şekilde mevcut kredi borç durumu oluşturmaktadır. Bu durumda sizin borç durumunuz ve geçmiş kredi ödeme düzenliliğiniz kredi notunuzu oluşturan en önemli etkendir.

Kredi Çekebilmek İçin Kredi Notu Kaç Olmalı ?

Kredi çekmek için kredi notum kaç olmalı diye düşünen okurlarımız için paylaşacağımız bu kısmı iyi okumaları gerekmektedir. Kredi notu kaç olmalı sorusunun cevabı, krediye başvurulan banka ve kredi tutarına göre değişkenlik gösterebildiği gibi genel bir açıklama yapmak gerekirse 1500 ve üzerin bir kredi notunuz varsa kredi çekmek için önünüzde hiç bir engel olmadığını belirtebiliriz. Ve yine bir tablo ile göstermekte yarar görüyoruz.

Kredi notu kaç olmalı

Yukarıda ki tabloda sadece tahminler üzerine bir genelleme yapmaya çalışılmıştır. Tam olarak gerçeği yansıtmamakla birlikte gerçek bilgilere yakın bir oranlama yapılmıştır. Siz farklı görüşte değilseniz eğer yukarıda belirtildiği şekilde dikkat edebilirsiniz.

Kredi Notu Nasıl Yükseltilir

Eğer kredi notum çok düşük ve yükseltmek istiyorum diyorsanız o halde ilk olarak yapmanız gerekenlerin en başında düzensiz olan kredi ödemelerinizi bir an önce düzene sokmanız gerekmektedir. Bunların dışında neler yapılabilir kısaca göz atalım

 

      • Aylık kredi ödemelerinizi kendi gelir durumunuza göre yapılandırmalısınız
      • Tüm bankalardaki borçlarınızı tek bir kredide buluşturabilir ve  birleşirebilirsiniz.
      • Mevcut kredi kartı ve kredilerinizi hiçbir şekilde gecikmeye girmesini göz ardı etmemelisiniz.

Bu konu ile ilgili olarak ayrıntılı bilgileri paylaştığımız Kredi notu yükseltme teknikleri  yazımızı okuyup inceleyebilir ve bu konuda ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Kısaca kredi notu hesaplama işlemi için gerekenleri açıkladık. Kredi notu hesaplama denilen işlemler bu doğrultuda yapıldığı taktirde hiç bir sorun yaşanmayacaktır.

Giderlerimizi karşılamak ya da ev araba gibi ihtiyaçlarımızı almak için çoğumuzun aklına gelen ilk yol kredi çekmektir. Kredi çekmemiz için ise bilmemiz gereken en önemli konu kredi notu hesaplamaktır. Çoğumuzun merak ettiği kredi notu hesaplama bankaların, kredi talebinde bulunan kişilere olumlu veya olumsuz geri dönüş yapmaları için dikkate aldıkları en önemli koşullardan birisidir. Yapılması gereken ilk işlemlerden biri ise kredi notunuzu sorgulamanızdır. Kredi notu hesaplama da bu koşula dikkat etmeniz gerekiyor. Kredi notunuzu öğrenmeden önce kredi çekmeniz doğru olmaz. Çünkü kredinizin olumlu sonuçlanmaması durumunda başvurudan hemen sonra kredi puanınız düşer. Bunun önüne geçmek için kredi talebinde bulunmadan önce kredi notunuzu öğrenmeniz gerekir. Kredi talep eden müşterilerin bankalar puan aralığını esas alır. Kredi notunu etkileyen en önemli unsurların başında kredi ve kredi kartı ödeme alışkanlığı gelmektedir. Kredi geçmişinde yapmış olduğunuz fatura ödemeleri, kredi kartı ödemeleri gibi yasal olarak incelenen bir sisteme göre kredi notu hesaplanarak kredi puanınız oluşturulur. Kredi puanınızı merak ediyorsanız e-Devlet üzerinden rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

Kredi Notu Kaç Olmalıdır?

Kredi notu hesaplamada dikkat etmeniz gereken puanlar vardır. Kredi notu 1 ile 1900 puan arası değişmektedir. Kredi notunuz 1900 puana yaklaştıkça daha risksiz bir duruma gelir. Yani notunuz ne kadar yüksek olursa kredi talebinizin onaylanması o kadar yüksek olur. 0 ile 699 puan arası en riskli gruptur. Bu grupta olmanız kredi notunuzu olumsuz yönde etkiler ve bankanızın kredi talebinizi onaylaması zorlaşır. 700 ile 1099 puan arası orta riskli gruptur. 1100 ile 1499 puan arası az riskli, 1500 ile 1699 arası iyi ve son olarak 1700 ile 1900 puan arası ise çok iyi gruptur. Kredi notu hesaplama da hangi grupta olmak istediğinizi ödeme alışkanlığınıza göre siz kendiniz belirliyorsunuz. Kredi puanınız 1900 puana yaklaştıkça kredi talebinizin onaylanma ihtimali artmaktadır. Ayrıca bankalar kredi notu hesaplama da puanı yüksek olan müşterilerine daha düşük faiz oranı sunmaktadır. Eğer ki kredi notunuz 0 ise bu bankalar için belirsizlik göstergesidir ve kredi notu hesaplama işlemini uygulayamazsınız. Bunun için öncelikle bir kredi puanı oluşturmanız gerekmektedir.

Kredi Notu Nasıl Yükselir?

Ekonomik bir kriz yaşadığınız zaman bunu düzeltmek için sıcak paraya ihtiyaç duyuyorsunuz. Bunu da kredi notu hesaplaması yapıldıktan sonra en kısa yoldan bankalara kredi talebinde bulunarak sağlıyorsunuz. Bankalar da kredi notu düşük olanlara ya cüzi kredi veriyor ya da hiç vermiyor. Durum böyle olunca da düşük kredi notu yüzünden istediğiniz krediyi çekemeyip kredi talebinizin olumsuz sonuçlanmasına yol açıyor. Kredi notu hesaplama da puanınız düşük çıkmış olsa da yapacağınız işlemlerle kredi notunuzu yükseltmek mümkün olacaktır ve kredi talebinizin onaylanması oldukça hızlı olacaktır. İlk olarak bankanızın size verdiği kredi kartını cüzi olsa da düzenli kullanın. Mümkün olduğunca limitinizi düşük tutarak kredi notu hesaplamasında puanınızın yükseltmesini sağlayın. Hesabınızı hareketli ve aktif görünmesine dikkat etmelisiniz. Son olarak da ödemelerinizi geciktirmeden, zamanında ödemeye özen göstermelisiniz. Bu kriterlere dikkat edildiği taktirde kredi notu hesaplamasında notunuzun yükseldiğini görmüş olursunuz.

Kredi Notu Neden Düşer?

Öncelikle kredi notu hesaplamasında, kredi notunuzda ciddi bir düşme olması için bankanıza olan kredi borcunuzun artmış olması veya kredi kartınızı düzenli olarak ödemiyor olmanız gerekmektedir. Çok fazla kredi talebinde bulunmak da bankanız için olumsuz izlenim yaratır. Yani ayda 10 ve üzeri kredi talebinde bulunursanız bankanızdan ret cevabı alırsınız. Ödeme düzensizliği kredi notunuzun düşmesinde önemli bir etkendir. Borçlarınızı düzenli şekilde ödemediğiniz taktirde kredi notunuz da ciddi bir düşüşe neden olur. Yani kredi notu hesaplamasında puan aralığındaki en riskli grupta olmuş olursunuz. Kredi talebinde bulunup yeni alınan kredinin limitini yükseltmek de kredi notunu düşüren faktörlerden birisidir. Ancak limitinizi başlangıçta daha düşük tutmanız kredi notunuz için önemli olacaktır. Bu durumlar olduğu sürece kredi notu hesaplama işleminde notunuzun olumsuz yönde etkilendiğini görürsünüz.

kredi notu öğrenme e-devlet,

Kredi Notu,

Kredi Notu Öğrenme Ziraat,

Findeks kredi notu kaç Olmalı,

Findeks Kredi Notu Öğrenme,

Ücretsiz kredi notu SORGULAMA,

Halkbank kredi notu Öğrenme,

Kredi notu yükseltme

 

Kredi Notu Öğrenme Kredi Risk Puanı Hesaplama
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Onlarnediyo.Com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin