DOLAR 32,5413 -0.32%
EURO 35,0630 -0.18%
ALTIN 2.434,42-0,53
BITCOIN 2025912-2,79%
Sakarya
29°

AÇIK

02:00

YATSI'YA KALAN SÜRE

X
Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

ABONE OL
16 Haziran 2024 13:58
Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kredi Borcu Ödenmezse Ne Olur?

Kredi borcunu 90 iş günü sonunda yasal takip başlatma hakkı olsa bile bankalar 60 gün içinde yani 2 dönem borcun ödenmemesi durumda borcunu ödeyemeyen kişiye idari takip başlatabilmektedir.

Günümüzde bankaların hayatın her alanında yer alması ile beraber en çok sorulan sorulardan biri ‘’kredi borcu ödenmezse ne olur?’’ olmaktadır.

‘’Kredi borcu ödenmezse haciz’’

‘’Kredi borcu ödenmezse kefile haciz gelir mi?’’

‘’Kredi borcu ödenmezse hapis cezası var mı?’’

Bankalar kredi verdiği müşterilerine sözleşme esnasında kredi ödeme vadeleri oluşturur. Kredi ödeme vadelerinin düzenli ödenerek kredinin toplam borcunun ödenmesi bankalar için önemlidir. Bankalar borçlarını öderken gecikme yaşayan veya borçlarını ödemeyen müşterilerine türlü yaptırımlar uygular. Bu yaptırımların hamle skalası çoğu durum için oldukça geniş olabilir. Bankaların borçlarını ödeyemeyen veya borçlarını sürekli geciktiren kişilere farklı yaklaşımları olabilir. Bankalar bu durumlarda kişiye özel veya döneme özel farklı davranışlar gösterebilir. Bütün bu farklılıkların ise çizgilerinin çizildiği bazı yasal mevduatlar bulunmaktadır. Bankalar kredi borcunu ödeyemeyen kişilere karşı bu sınırlar içinde davranmak durumundadırlar.

Yasalara göre borcunu 90 gün boyunca yani 3 ödeme ayı boyunca aksatan kişiler hakkında yasal takip başlatabilir. Yasal takip süreci başladıktan sonra borç ödeme süreci ile ilgili muhattabınız banka değil bankanın borcunuzu tahsil etmesi için görevlendirdiği avukat/avukat kuruluşu olmaktadır. Bu hususta ayrılan nokta ise bankaların 90 iş günü sonunda yasal takip başlatma hakkı olsa bile bankalar 60 gün içinde yani 2 dönem borcun ödenmemesi durumda borcunu ödeyemeyen kişiye idari takip başlatabilmektedir. İdari takibin amacı ise borçluya baskı kurarak 3. Döneme uzamadan borcun tahsilini sağlamak olmaktadır.

Kredi Borcu Ödenmezse Haciz 

Kredi veya kredi kartları borcu ödenmediği zaman ne olur? Sorusunu merak ediyorsanız veya kredi borcu ödenmezse haciz gelir mi? sorusu hakkında kafanıza takılanlar varsa yazının tamamını detaylı okuyarak tüm süreç hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Kredi borcunun ödenmediği süreçlerde bankalar çekilen kredi türlerine göre farklı yollar izleyebilmektedir. Ev kredisi ödenmezse ne olur? Sorusu ile İhtiyaç kredisi ödenmezse ne olur? Sorusunun devamında olan süreçler birbirinden ciddi farklılıklar gösterebilir. Bu farklılıklara rağmen yukarıda belirttiğimiz gibi bu tür durumlarda iskelet borç ödenmeme sürecinin sonuçları devlet tarafından belirlenir ve banka tarafından uygulanır. Kredi borcu ödenmezse haciz tüm çekilen kredi veya kredi kartlarında karşılaşılan bir işlem olmaktadır. Bu nedenle kredi borçlarınızın takibini yapmanız oldukça önemlidir.

Borcunu ödemediği için idari takip başlatılan kişi 90 gün sonunda borcunu hala ödememiş durumdaysa banka avukatları tarafından icra takibi başlatılır. İcra takibi başlatılan kişiye icra dairesi tarafından borçlarını kabul edip etmediğine dair tebligat gönderilir. Bu noktada gelen tebligatta olan borçların yükümlülüğü eğer size aitse itiraz etmeniz bir şey ifade etmeyecektir. Tebligat elinize ulaştığından itibaren 10 gün içerisinde kredi borcu ödenmezse haciz işlemleri başlayacaktır.

Banka tarafından maaşınıza veya üzerinizde bulunan mülklere haciz konulabilir. Genellikle ilk aşamada bir maaşınız bulunuyorsa maaşınızın %25’lik kesimi banka tarafından haciz edilir. Bu haciz yeterli değilse taşınmazlara, araçlara ve ev/iş eşyalarına haciz getirilir. Bu yapılan haciz işlemleri sırasında ise borçlunun yaşamını en az minimal düzeyde sürdürebilmesi için gerekli sınırlar devlet tarafından sağlanmıştır.

Kredi Borcu Ödenmezse Kefile Haciz Gelir Mi?

Bankalar müşterilerine kredi verirken bazı durumlarda kefil isteyebilmektedir. Kefil istendiği durumlarda gerekli kefil sağlanmazsa banka tarafından kredi verilmemektedir. Bankanın kefil talebi karşılandığı kefil borçlunun borcunu ödeyemediği durumlarda borcu üstlenebileceğini yapılan sözleşmeler ile bankaya bildirmiş olur. Kredi borcu ödenmezse haciz ilk olarak borçluya gelir fakat borçlunun borcu ödeyemeyecek durumda olması veya hiçbir şekilde ödemeye yanaşmaması sonucunda alacaklı olarak kefil sorumlu tutulur.

Banka asıl borçlunun haciz ettiği kıymetlerini yeterli bulmazsa kefile haciz getirebilir. Bu nedenle kredi borcu ödenmezse kefile haciz gelir mi? sorusunun cevabı evet olmaktadır. Sadece haciz değil kefilin de borçlu ile beraber kredi sicili bozulacaktır. Bu durumdan dolayı oluşan sorunlar için devlet birçok düzenleme getirdi. Son düzenleme ile kişiler evli olma durumları sonucunda eşlerinin imzası olmadan başka birine kefil olamayacak.

Kredi Borcu Ödenmezse Hapis Cezası Var Mı?

Kişiler işlerin iyi gittiği durumlarda veya ihtiyaçlarının acil olduğu durumlarda banka kredilerine başvurabiliyor. Bunun sonucunda borçlarını ödeyemeyecek durumlara gelirlerse en çok endişelendikleri durumlardan biri kredi borcu ödenmezse hapis cezası var mı? Oluyor. Kredi borcunun veya kredi kartlarının ödenmemesi durumunda hapise atılma ihtimaliniz istisnai durumlar dışında yoktur. Bu istisnai durumlar ise sınırları oldukça net bir şekilde belirlenmiş durumlardan oluşmaktadır.

  1. İlk olarak çektiğiniz krediyi ödeyememeniz durumunda bankayı dolandırmaya çalıştığınız veya hileli işlem yaptığınız düşünülürse hakkınızda bu durum ile ilgili dava açılır.
  2. Ticari anlaşmalara kredi çekerken uymamanız durumunda hapis cezası için dava açılabilir.
  3. Kredi borcunuzu ödeyemedikten sonra bankaya taahhüt verirken hapis cezasını kabul ettiğinizi söylerseniz kredi borcu ödenmediği için hapis cezası alabilirsiniz.

Yukarıda oluşan 3 durumdan en çok merak edilen konu 3 numaralı durum olmaktadır. Banka borçlarını ödeyemeyen kişilere avukatları aracılığı ile anlaşma imkanı sunar. Bu anlaşma sırasında avukat anlaşma yaptığı kişiden taahhüt istemektedir. Bu sırada imzaladığınız taahütte ‘’anlaşmaya uymadığım taktirde hapis cezasını kabul ediyorum’’ tarzı ibarelerin olmamasına dikkat etmeniz gerekiyor. Bu tarz ibareler varsa avukat ile konuyu tekrar görüşmeniz ve bu durumu sonlandırmanız oldukça önemlidir. O an verdiğiniz yanlış bir karar nedeni ile hapis cezası ile karşı karşıya kalamazsınız. Kredi borcu ödenmezse haciz durumu toplum tarafından kanıksanmış bir durum olsa bile hapis cezası ile karşı karşıya kalan kişiler oldukça bunaltıcı bir dönem yaşayabiliyor.

Kredi Borcu Yapılandırılabilir Mi? 

Kredi borcunuzu ödeyemediğiniz durumlarda banka tarafından yapılandırma isteyebilirsiniz. Kredi borcu yapılandırılabilir mi? Bankalar müşterilerine verdiği kredilerin geri ödenmelerinin düzenli olmasına oldukça önem verir. Bu nedenle borcunuzu düzenli ödeyemiyorsanız yine kredi yapılandırma yoluna gidebilirsiniz. Kredi yapılandırma bankanın size kredi verirken planladığı ödeme vadelerini değiştirmesi anlamına gelir. Ödeme vadeleri ile birlikte faiz miktarları yine değişiklik gösterir. Kredilerinizi yapılandırmanız kredi haciz süreci ile uğraşmamanıza neden olacaktır. Aynı zamanda kredi yapılandırma sürecinizi bitirdiğiniz andan itibaren kredi notunuz düzelecek ve yeniden kredi veya kredi kartı kullanabileceksiniz.

Kredi borcu ödenmezse haciz ve diğer işlemler oldukça moral bozucu olabilmekle beraber hayatınızda ciddi problemlerle uğraşmanıza neden olabilirler. Bu nedenle mutlaka borcunuzu ödeyemeceğinizi düşünürseniz bunu bankaya ilk haber veren siz olun ve kredi yapılandırması isteyin.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.