1. Haberler
  2. Gündem
  3. 503 Service Unavailable Hatası Nedir?

503 Service Unavailable Hatası Nedir?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

503 HTTP Hatası Ne Anlama Geliyor?

503 Service Unavailable hatası, web sitelerindeki en yaygın hata mesajlarından biridir. Bu 503 hatasıyla ilgili sorun, size nasıl düzeltileceği konusunda çok az bilgi vermesidir. Bu makalede HTTP 503 Service Unavailable hata mesajının ne olduğunu ve elbette nasıl çözüleceğini okuyabilirsiniz.

503 Service Unavailable ne anlama gelir?

HTTP 503 hatası, web sitenizin sunucudaki bir problem nedeniyle (genellikle yoğunluktan) şu anda kullanılamadığı veya web sitenizin bakım modunda olduğu anlamına gelir.  WordPress web sitelerinde bakım modu ve güncellemeler bu sorunun yaygın bir nedenidir. Sunucunun meşgul olması genellikle sunucu kapasitesinin üstünde bir ziyaretçi trafiğinden kaynaklanır.

503 hatası “Service temporarily unavailable” (hizmet geçici olarak kullanılamıyor) şeklinde görüntülenir. Bu yazı, Wix, Shopify, WordPress ya da  Magento gibi platformlar arasında farklılık gösterebilir. Bu hata kodunu başka bir web sitesinde alıyorsanız, yapabileceğiniz tek şey beklemektir. Ya da bunu bildirmek için ilgili web sitesiyle iletişime geçebilirsiniz. Isitdownrightnow.com gibi birçok web sitesi, ulaşmaya çalıştığınız web sitesinde sorun olup olmadığını kontrol etmenize olanak tanır. Web sitesi size aitse veya sizin yönetiminiz altındaysa, kendiniz harekete geçmeniz gerekecektir. Ya web barındırıcınızla iletişime geçersiniz ya da önce bu sorunun neden oluştuğunu; kendiniz nasıl çözebileceğinizi görmeye çalışırsınız. Ayrıca 503 error geçici olabilir 5-10 dakika beklemeniz faydanıza olacaktır.

503 Hata varyasyonları nelerdir?

Her zaman aynı hata kodunu göreceğiniz söylenmez. Platforma, tarayıcıya ve -kullanılan hizmete göre farklılık gösterebilir. Microsoft IIS kullanan siteler diğerlerine göre daha fazla bilgi sağlar. 503 hata kodu bu varyasyonları içerir.

  • HTTP Server Error 503
  • HTTP Error 503
  • Error 503 backend fetch failed
  • Error 503 service unavailable
  • 503 Service Unavailable
  • 503 Service Temporarily Unavailable
  • HTTP/1.1 Service Unavailable
  • HTTP Server Error 503
  • Service Unavailable – DNS Failure

503 Hatası Nasıl Düzeltilir?

En kolay olanla başlayın, bunlar web sitesinin sahibi siz değilseniz kullanabileceğiniz ipuçlarıdır. Peki hata kodunu aşmak için ne yapabilirsiniz?

Web sitesi size ait değilse ne yapabilirsiniz?

1. Biraz bekleyin ve sayfayı yenileyin

Bu kadar basit olabilir. 503 hata kodu genellikle geçici bir koddur. Bu nedenle, sunucunun anlık olarak aşırı meşgul olması veya web sitesinde bakım yapılıyor olması nedeniyle internet sitesine erişilemiyor olması mümkündür.. 5 ila 10 dakika bekleyin ve sonra sayfayı yenileyerek kontrol edin. Çerezleri temizleyin veya gizli sekmede siteyi tekrar açmayı deneyin.

2. Modeminizi yeniden başlatın

Bu ipucu özellikle 503 hatasını bir DNS arızasıyla birlikte görüyorsanız geçerlidir. Çoğu durumda yönlendiricinizdeki DNS yapılandırmasında bir sorun vardır. Yeniden başlatırsanız, hata kodunun çözülmüş olma ihtimali yüksektir. Bunlar elbette oldukça basit adımlardı.

Web sitesinin sahibi sizseniz hangi adımları atabilirsiniz?

1. Web barındırıcınızla iletişime geçin

Belirtildiği gibi, 503 hatası genellikle sunucunun o anda çok meşgul olduğu web sitelerinde gösterilir. Bunun nedeni yoğun yük olabilir, hatta bir DDoS – botnet saldırısının sonucu da olabilir. Her durumda, hosting sağlayıcınız, sunucuda olağandışı bir şey olup olmadığını hızlı bir şekilde kontrol edebilir . Bazı durumlarda bu, kaynakların ölçeklendirilmesi (ve dolayısıyla daha yüksek bir paket) meselesi de olabilir.

2. Eklentilerinizi devre dışı bırakın

Bu 503 hatasının bir veya daha fazla eklentinizle çakışmasından kaynaklanma ihtimali yüksektir. Güncel olmayan eklentiler veya yakın zamanda güncellenen eklentiler uyumluluk sorunlarına neden olabilir. 503 hatasıyla ilgili sorun, genellikle web sitenizin arka ucuna girememenizdir. Eklentilerinizi devre dışı bırakmak için Filezilla gibi bir FTP istemcisi kullanabilirsiniz.

3. CDN’inizi geçici olarak devre dışı bırakın

Örneğin Cloudflare gibi CDN’ler de 503 hatasının nedeni olabilir. Çoğu CDN hizmetinin duraklatma seçeneği (“Development Mode”) vardır. Örneğin Cloudflare ile bunu kontrol panelinizden yaparsınız:

Bununla ilgili sorunları çözdüyseniz, en iyisi ilgili CDN ile iletişime geçmektir.  Eğer bu çözüm olmazsa, test ettikten sonra Cloudflare’ı tekrar açmayı unutmayın.

4. Sunucunuzun kaynaklarını artırın

Paylaşımlı hosting kullanıldığında söz konusu kullanıcının hosting paketinin kaynaklarını tüketmiş olması mümkündür.  Web sitenize çok istek geldiğinde yani kaynakları aştığında, daha fazla kaynağa sahip paketlere geçmeniz gerekecektir. Bunu yapmadan önce, kullandığınız web barındırıcısının desteğiyle iletişime geçmeniz her zaman tavsiye edilir. Daha fazla kaynağa geçmenin gerçekten çözüm olup olmadığını hızlı bir şekilde gösterebilirler. İyi bir web barındırıcısı bu konuda size hızlıca yardımcı olacak ve sizinle birlikte bir çözüm arayacaktır.

5. Hata günlüklerinizi görüntüleyin

Sitenizde veya sunucunuzda teknik sorunlar varsa, bu genellikle hata günlüklerinize kaydedilir. Günlükler genellikle web barındırıcınızın yönetici bölümünde veya örneğin FTP aracılığıyla klasörlerinizde (error_logs) bulunabilir. Günlüklerinizi Litespeed, Apache ve Nginx’te de görüntüleyebilirsiniz. Bu hata kayıt tutucu dosyaları şurada bulabilirsiniz:

  1.  LiteSpeed: /usr/local/apache/logs/error_log
  2.  Apache: /var/log/apache2/error.log
  3.  Nginx: /var/log/nginx/error.log

6. Güvenlik Duvarınızın yapılandırmasını kontrol edin

Bunu çok sık görmüyoruz ama oluyor. Otomatik güvenlik duvarı sağlayan hizmetler bazen CDN’lerin güvenli ve geçerli içeriklerini kötü niyetli olarak değerlendirerek yanlış pozitif verebilir. Bu bir tıkanmaya neden olur ve bazen 503 Service Unavailable hata mesajına yol açabilir. Mod_security gibi ayarları cpanel gibi kontrol panellerinden devre dışı bırakabilirsiniz.

WordPress 503 Service Unavailable Nasıl Çözülür?

Yapabileceğiniz şey ya ‘Plugins’ ana klasörünü yeniden adlandırmak ya da eklenti başına adı geçici olarak başka bir şeyle değiştirmek, örneğin _old ekleyerek. Sorunu bu şekilde çözdüyseniz veya çözmediyseniz, eklentileri her zaman resmi adıyla yeniden adlandırabilirsiniz ve eklentileriniz tekrar etkinleştirilir ve tüm ayarlar hatırlanır. Ayrıca “.htaccess” ve “wp-config.php” dosyanızı da kontrol etmeniz de fayda var.

Eklentilerin 503 hata koduna neden olabileceği gerçeğinin yanı sıra, sorun WordPress temanızda da olabilir. Uyumluluk sorunları nedeniyle bazen 503 http hatasıyla karşılaşabilirsiniz. Temanızı ölçeklendirmek için veritabanınıza erişiminizin olması gerekir, PHPMyAdmin gibi bir araçlarla mümkündür. Daha sonra wp_options tablosuna bakın ve “option_name” satırında şablon arayın.. Ardından Twenty Twenty-Three gibi varsayılan bir WordPress teması olarak yeniden adlandırın ve 503 hatasının çözülüp çözülmediğini görmek için web sitenizi kontrol edin.

503 Servis/Hizmet Kullanılamıyor durum kodu, farklı ifadeler ile karşımıza çıkabilir.

503 Service Unavailable
503 Service Temporarily Unavailable
HTTP/1.1 Service Unavailable
HTTP Server Error 503
Service Unavailable - DNS Failure
503 Error
HTTP 503
HTTP Error 503
Error 503 Service Unavailable
Error 503 Backend fetch failed

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

503 Service Unavailable Hatası Nedir?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Onlarnediyo.Com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin