Boşanma Davası Dilekçesi Nasıl Yazılır?
Avukat Olmadan Boşanma Davası Açılabilir Mi?
Boşanma davası açılabilmesi için gerekli şartlar içerisinde avukat bulunma zorunluluğu yoktur. Ancak boşanma davaları velayet, nafaka, tazminat, mal paylaşımı gibi bir çok konunun birlikte görüleceği davalardır. Bunların yanında özellikle çekişmeli boşanma davalarında delillerin sunulması, karşı delillerin çürütülmesi ve kusur oranının doğru belirlenebilmesi için alanında uzman bir avukat desteği almanızı kesinlikle tavsiye ederiz. Aksi takdirde usul veya sürede yapacağınız bir hata belki de tüm haklarınızdan mahrum kalmanıza neden olabilecektir
Anlaşmalı Boşanma Nedir ?
Anlaşmalı boşanma, en kısa tanımıyla eşlerin boşanmanın parasal ve çocukların durumuna ilişkin her konuda mutabık kalarak boşanmaları anlamına gelmektedir.
Anlaşmalı Boşanma Şartları Nedir
- İlk şart çiftlerin en az 1 yıl evli kalmaları gereklidir.
- İkinci şart çiflterin beraber başvurması ya da bir eşin başvurusunu diğer eşin kabul etmesidir.
- Üçüncü şart ise hakım karşısında çiftlerin dinlenmesidir. Sebebi ise bir eşin diğer eşi boşanmaya zorlamasını öğrenebilmek eğer zorlama var ise anlaşmalı boşanma kabul görmez.
- Dördünce şart ise boşanmanın mali şartlarına ve çocukların durumuna ilişkin iki tarafın fikir birliğine varmış olması gereklidir.
Boşanma Dilekçesi Örneği Kapsamında Boşanma Sebepleri
Boşanma dilekçesine konu olabilecek örnekler Türk Medeni kanunda hüküm altına alınmıştır. Bu nedenle boşanma dilekçesi örneği kapsamında olan boşanma sebeplerini incelemek gerekmektedir.
Boşanmanın Genel Sebebi
Boşanmanın genel sebebi olarak evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olması gerekmektedir. Bu nedenle boşanma dilekçesi örneği kapsamında birden fazla neden olabilir.
Evlilik birliğinin temelinden sarsan olayların başında şiddetli geçimsizlik kavga gibi somut olguların olması gerekmektedir. Boşanma dilekçesinde bu durumlar en ince ayrıntısına kadar belirtilmeli ve somut deliller ile ortaya konulmalıdır. Boşanmaların genel sebebine dayanarak boşanma dilekçesi örneği yazılabilmektedir.
Boşanmanın Özel Sebepleri
Özel sebeplere dayanılarak boşanma dilekçesi örneği yazmak mümkündür. Boşanmanın özel sebepleri son derece sınırlıdır. Özel sebepleri ise şunlar olabilir.
- Suç işleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme ya da benzeri olaylar
- Zinaya teşebbüs ya da girişim
- Terk etme, aileye bakmama
- Akıl Hastalığı ya da benzeri rahatsızlıklar
- Şiddet, darp, fiziksel ya da sözlü saldırı
Boşanma dilekçesi örneği sabit değildir. Bu nedenle boşanmanın nedenlerinin içerdiği bir dilekçe hazırlamak gerekmektedir. Öncelikli olarak tek bir neden ile boşanma dilekçesi yazılabilmektedir. Suç işleme, zina akıl hastalığı, hayata kast onur kırıcı gibi davranışlardan dolayı boşanma dilekçesi hazırlanabilmektedir. Boşanma dilekçesi hazırlarken somut delillerin olması ve bunların kanıtlanması gerekmektedir. Bu nedenle boşanma dilekçesi yazarken en ince ayrıntıya kadar dikkat etmek ve boşanma ile alakalı tüm süreci anlatmak gerekmektedir.
Boşanma Davası Dilekçesi
Boşanma davası dilekçesi hazırlarken birtakım dikkat edilmesi gereken konular vardır. Boşanma davası dilekçesi Aile Mahkemesine hitaben yazılır. Aile Mahkemesi yok ise Asliye Hukuk Mahkemesine yazılmak zorundadır.
- Boşanma talep eden eşit ad soyad ve adres bilgileri eksiksiz yazılmalıdır
- Boşanma talep eden eşin T.C. kimlik yazılmalıdır
- Dava açılan eş için adres bilgileri başta olmak üzere ad ve soyad da eklenmelidir
- Boşanma talebi, nüfus kayıt örneği de boşanma davası dilekçesinde yer almalıdır
faydalı bilgi olmuş