Kaktüs Bakımı Nasıl Olmalı? Evde Kaktüs Nasıl Bakılır
Kaktüs, ev ve ofislerde tercih ettiğimiz çiçek türleri arasında en farklı olanlardan birisi. Bakımının kolay olması ve ortama çabuk uyum sağlaması ile kaktüsleri sıkça tercih ediyoruz. Ancak her ne kadar kolay gibi görünse de kaktüs bakımı konusunda bir takım incelikler söz konusu. Özellikle kaktüsünüz çiçek açsın istiyorsanız mutlaka dikkat etmeniz gereken bir kaç unsur var.
Kaktüsler bulundukları ortama uyum sağlayabilen çiçekler olsa da çiçek açıp gelişmesi için kendi doğal ortamına uygun bir yapı oluşturmanız gerekiyor. Aksi takdirde kaktüsünüzün çiçek açması bir yana ölme riski ile karşı karşıya kalabilir.
Kaktüs Bakımı Nasıl Olmalı?
Kaktüs bakımı konusundaki başlangıç etmenlerden birisi hiç şüphesiz ışık oluyor. Kaktüsün gün içerisinde bolca güneş ışığı görmesinde fayda var. Bu nedenle eviniz ya da ofisiniz en fazla güneş alan yeri kaktüs bakımı için en ideal alanlardan birisi olarak öne çıkıyor. Fakat ışık konusunda da dikkat etmeniz gereken ufak bir ayrıntı var. Kaktüsler güneş ışığını çok seviyor olsa da öğlen güneşi ile direkt olarak temas etmemesi gerekiyor.
Kaktüs bakımındaki bir diğer önemli nokta ise ısı değerleri oluyor. Yaz aylarında 40 dereceye kadar kaktüs büyümeye devam eder. Daha sıcak havalarda ise gelişimi durur. Kış ayları için ile soğuk havalara karşı dayanıklı bir yapı gösterir. Ancak hava sıcaklığının da -15 derecenin altına düşmemesi gerekiyor. Yoksa donma tehlikesi ile karşılaşabilir. Kış aylarında daha dayanıklı olması için ise kaktüsü sulamamak hayati önem taşıyor.
Kaktüs bakımı için en fazla sorulan sorulardan birisi ise sulama oluyor. Kaktüsün sulanması konusundaki en önemli nokta kesinlikle çok su vermemek. Hatta toprağın içi kurumadan su verilmemesi en doğru sulama yöntemi. Kaktüsü sulama yapacağınız zaman ise havanın bol güneşli olmasına özen gösterin ve tek seferde bol su verin.
Kaktüsler doğaları gereği havasız ve nemli ortamlarda yetişemezler. Bu nedenden dolayı yaz, sonbahar ve ilkbahar ayları kaktüs yetiştirmek için en uygun hava şartlarını sağlar. Kaktüs için tercih edebileceğiniz en uygun ortam balkon ancak bir balkona sahip değilseniz kapalı alanı sıklıkla havalandırmanızda yarar var. Ek olarak her şeye uyduğunuz halde kaktüsünüz çiçek açmıyorsa bunun nedeni bulunduğu ortamın nemli olması olabilir. Çünkü dikenlerinde biriken su kaktüsün gelişimini engelleyip onun ölmesine neden olabilir.
Son olarak ise daha iyi bir gelişim için kaktüsünüze gübre verebilirsiniz. Özellikle suni gübreler gelişimi ve çiçek açması için en ideal tercihlerden birisi olacak. Gübreyi ise ilkbahar aylarında vermek daha pozitif sonuçlar almanızı sağlayabilir. Kış aylarında gübreleme yapmak ise yanlış bir tercih olacağı gibi bitkiye daha fazla zarar verebilir.
Kaktüslerin Dekoratif Kullanımı
Kaktüsler genellikle bir dekorasyon aracı olarak tercih ediliyor. Bakımının kolay olması ve şık görüntüye sahip olması onu ev ve işyerlerinin en fazla tercih edilen çiçeği haline getiriyor. Bilhassa uygun saksı seçimi ile kaktüsler dekorasyonun göz bebeği olabilir.
Ek olarak kaktüsler ile teraryumlarınızı veya sukulentlerinizi rahatlıkla süsleyebilirsiniz. Kaktüsler özellikle teraryumlar için vazgeçilmez bitkilerden birisi olarak bilinir. Lakin teraryum içinde kaktüs kullanmaya karar verdiyseniz kullanacağınız diğer bitkilerinde kaktüs ile uyumlu olmasına özen gösterin yoksa beklediğiniz sonucun zıttı bir durumla karşılaşabilirsiniz.