Günümüzde WordPress site hızlandırma yöntemleri, bu konunun tüm inceliklerini bilmek, arama sonuçlarında üst sıralarda yer almak ve kullanıcıların sayfalarında rahat bir şekilde gezinmesini sağlamak isteyenler için bir zorunluluk haline gelmiştir.
Google’ın 2020 yılında yaptığı hız güncellemesi ile birlikte SEO çalışmalarında site hızının önemi önemli bir noktaya ulaşmıştır. Sonuç olarak SEO ve önbellekleme eklentileri ve güçlü barındırma altyapıları ön plana çıkmıştır. Kullanıcıların büyük çoğunluğunun neredeyse tamamen mobil cihazlarda çevrimiçi olması, günümüzde mobil hızın ve kullanılabilirliğin önemini anlamayı zorunlu kılıyor. Google bu faktörlere dikkat ederek ve algoritmalarını buna göre yapılandırarak arama sonuçlarındaki yerimizi belirlemektedir. WordPress mobil hızlandırma yöntemleri hakkında da bilgi vereceğiz.
WordPress sitesi nasıl hızlandırılır?
Uygun ve hızlı bir hosting seçmelisiniz.
Karmaşık temalardan kaçınmalısınız.
Mevcut temayı kullanmalısınız.
Görüntüyü optimize etmelisiniz.
CSS ve JS dosyalarını birleştirmeli ve küçültmelisiniz.
CDN hizmetini kullanmalısınız.
Brotli sıkıştırmasını kullanmalısınız.
WordPress veritabanını korumanız gerekir.
Günümüzde her 4 siteden 1’inin WordPress altyapısını kullandığı düşünülürse WordPress’in dünyada en çok kullanılan CMS sistemlerinden biri olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bu büyük trendin bir sonucu olarak, geniş bir kitle, WordPress’te site hızını artırmak için bazı fikir ve ipuçlarına duyulan ihtiyaca çözüm bulmaya çalışıyor. Bu yazıda, WordPress’te site hızını artırmak için uygulayabileceğiniz yöntemler ve çeşitli teknikler bulabilirsiniz.
WordPress site hızlandırma yöntemleri nelerdir?
Tarayıcı önbelleğini kullanma
Sayfaları hızlı bir şekilde yüklemek için sunucunun yapması gereken iş miktarını azaltmak için önbelleğe alma tekniğini kullanabilirsiniz.
WordPress sitesini hızlandırma yöntemleri arasında önbellekleme sistemi sayesinde sitenizi sık ziyaret eden ziyaretçiler kaynak dosyaları tekrar tekrar yükleyememekte bunun sonucunda sitenizi ziyaret eden kişiler için açılış hızı yüksek seviyelere çıkabilmektedir. alan. ve yavaşlık olmayacak.
WordPress’te sistemi ön belleğe almak için kullanabileceğiniz WordPress site hızlandırma eklentileri ve bu tarz araçlar oldukça hızlı sonuç vermektedir. Web sitenizdeki tarayıcı önbelleğe alma sistemi, hızlandırıcı eklentiler aracılığıyla etkinleştirilir. Web sitenizin içeriğini sunucunuza HTML sayfaları olarak kaydetmenizi ve ziyaretçilerinize hızlı bir şekilde ulaştırmanızı sağlar.
Görüntü Optimizasyonu
Büyük resimler sayfa yükleme sürenizi olumsuz etkileyeceğinden, arama sonuçlarında üst sıralarda yer almanızı engelleyeceğinden, görsel optimizasyonu yaparak görsellerinizin boyutunu küçültmeniz çok önemlidir. Bu, sitenizin mümkün olan en kısa sürede yüklenmesini sağlayacaktır. Sıkıştırılmış PNG veya JPEG dosyaları kullanmaktan çok daha fazla web sitenizi hızlandırma potansiyeline sahip olduğundan, WebP’yi kullanmanız şiddetle tavsiye edilir.
HTML optimizasyonu
Sayfa açılış hızı için bir diğer kritik nokta da sayfaları oluşturan HTML kodlarının sıkıştırılması ve optimizasyonudur. HTML kodlarının site ziyaretçileri tarafından yüklenmesini olumsuz etkilememek ve site hızını yüksek tutmak için HTML sıkıştırmanın oldukça önemli olduğu söylenebilir.
WordPress site hızlandırma eklentisi
Litespeed’i indirin
W3 Toplam Önbellek
WP önbelleği daha hızlı
WP Super Cache’i İndirin
WP-Roket
Otomatik optimizasyon
Tüm bu eklentiler WordPress için HTML, CSS, JS sıkıştırmayı destekledikleri için tercih edilebilir. W3 Total Cache veritabanlarını önbelleğe alan tek eklentidir. Litespeed ile CDN’ler sayesinde görüntülerinizi otomatik olarak optimize edebilirsiniz.
WordPress site hızlandırma teknikleri
JS Optimizasyonu
JavaScript dosyalarının site üzerinde optimize edilmesi, JavaScript dosyalarının daha hızlı yüklenmesini ve sayfa açılış hızının olumlu etkilenmesini sağlayacaktır. Sayfa açılış hızını olabildiğince artırmak ve dosyaların hızlı yüklenmesini sağlamak JavaScript optimizasyonu ile mümkündür. Site hızlandırma yöntemi olarak Gzip ve Brotli, JS sıkıştırması için sunucudan tarayıcıya gönderilen HTML, JavaScript ve CSS gibi içerikleri sıkıştırmak için kullanılabilir. WordPress site hızlandırma tekniklerinden JS optimizasyonu yaparken lazy komutunu kullanmanızı öneririz.
Sıkıştırma modülleri
Brotli, hem tarayıcıda sıkıştırmayı açmak hem de sunucudaki içeriği sıkıştırmak için Gzip’ten daha hızlıdır. Bazı durumlarda ön açma, gzip’ten çok daha hızlıdır.
Brotli’nin JavaScript, HTML ve CSS gibi veriler için %20-25 daha düşük sıkıştırma oranlarına ulaşması nedeniyle Gzip’e bir alternatif olarak öne çıktığı söylenebilir. WordPress sitelerini hızlandırmak isteyen herkesin bir hisse senedi sıkıştırması çalıştırmasını önemle tavsiye ederiz.
CSS Optimizasyonu
CSS, web sayfalarını biçimlendirmek için HTML’yi tamamlamak için kullanılan bir dildir. CSS’yi analiz etmek için gereken süreyi azaltacağından, Core Web Vital metriklerini iyileştirmek için kritik olmayan CSS’nin ertelenmesi veya en aza indirilmesi ya da kullanılmayan CSS’nin kaldırılması önerilir. Stil dosyalarındaki gereksiz kodların kaldırılması, gereksiz boşlukların temizlenmesi gibi sıkıştırma ve küçültme işlemleri dikkate alındığında site hızı olumlu yönde etkilenecektir.
Site hızı optimizasyonunun en iyi yatırım olduğunu kanıtlayan çok sayıda araştırma raporu ve kıyaslama var. WordPress sitesinin hızlanma optimizasyonu, bu değerleri doğru bir şekilde okumak ve uygulamak için çok önemlidir.
CSS dosyalarınızı WPPress’te WP Rocket ve WP daha hızlı önbellek gibi ekle aracılığıyla optimize edebilirsiniz. Yükleme süresinden tasarruf etmek istiyorsanız, sitenizde düğmeler ve simgeler gibi sık kullanılan öğeler için şablonlar oluşturmak üzere CSS sprite’larını kullanabilirsiniz.
İstek sayısı azaltılıyor
Siteye giren bir kullanıcının sunucuya istek göndererek tüm CSS ve JS dosyalarını çağırması sonucunda dosya yüklenir. CSS ve JS dosyalarının sayısı fazla ise yükleme aşamasında tüm dosyalar için istek gönderilir bu da siteyi yavaşlatır.
İstek sayısını azaltmak için CSS dosyalarının birleştirilmesi ve tüm stil kodlarının tek dosyadan çağrılacak şekilde getirilmesi site hızına olumlu etki edecektir. Aynı işlemi JavaScript dosyaları için de yaparak istek sayısını azaltabilirsiniz. İstek sayısını azaltmak, WordPress site hızlandırması için çok önemlidir.
Sunucu Yanıt Süresi
Siteyi hızlı bir şekilde yüklemek için bir diğer önemli kriter sunucu performansıdır.
Ziyaretçiler için web sitelerine iyi bir deneyim sağlamada önemli bir rol oynayan sunucu yanıtında gecikme olması durumunda, erken üretim oranları artabilir ve dönüşüm oranları azalabilir. Bunlar için Google, sunucu yanıt sürelerini azaltmayı önerir. TTFB nedir? Sayfa yükleme sürelerinin iyileştirilmesi, kullanıcı deneyimini iyileştirecektir.
Sitenizin barındırdığı sunucunun performansı düşükse sunucu erken yanıt vermez ve sayfalarınız geç yüklenir. Bunun olmasını istemiyorsanız sitelerinizi performansı iyi olan sunucularda barındırmanız çok önemlidir.
Veritabanı optimizasyonu
Google, sayfa yükleme hızının 2 saniyeden az olmasını önerir.
Satır ve sütun tablosu olarak tanımlanabilecek veri tabanı; Gerçek hayattaki değerleri tablolarda saklamanıza ve modellemenize olanak tanır. Bankalar, sosyal medya platformları ve e-ticaret siteleri gibi internetteki tüm dinamik web siteleri veri tabanına dayalıdır. Gereksiz olan ve WordPress sitenizin veritabanında her yerde kullanılan verilere sahip olmak, veritabanı aşırı yüklenmesine neden olarak site hızını olumsuz etkileyebilir. Veritabanı optimizasyonu, WordPress site hızlandırması için çok önemlidir.
Daha iyi veri tutma ve veritabanı çağrılarının siteye daha hızlı yansımasını sağladığından, sitenin hızlı olması ve sayfaların hızlı yüklenmesi için veritabanını optimize etmek çok önemlidir. WordPress’te, önemsiz verileri temizlemek ve veritabanınızdaki tabloları optimize etmek için WP Rocket gibi eklentileri kullanabilirsiniz. WordPress site hızlandırma eklentileri bu konuda size yardımcı olacaktır.
CDN sistemini kullanma
Uluslararası odaklı web siteleri için CDN, günümüzde mutlak bir gereklilik haline geldi.
Sitenizin tüm dosyalarını birden fazla veri merkezinde depolamak ve sitenizin farklı noktalarındaki ziyaretçilerin dosyaları en yakın veri merkezinden almasını sağlamak istiyorsanız CDN sistemi size büyük fayda sağlayacaktır. Sonuç olarak, sitenizin açılış hızı ve sayfaları arasındaki gezinme hızı olumlu yönde etkilenecektir.
CDN kullanmak, özellikle dünyanın farklı yerlerinden ziyaretçisi olan web siteleri için zorunlu bir faktördür. Örneğin ABD’den gelen bir ziyaretçinin Türkiye’deki veri merkezinizden dosya indirmesi yerine Türkiye’deki veri merkezinizden dosya indirmesi sayfa yükleme hızını artıracaktır.
WordPress site hızlandırma sorgu sonrası araçları
Sitenizin hız puanını bilmek ve site hızınızın grafiğini detaylı olarak göstermek için çeşitli firmalar tarafından oluşturulmuş araçlar bulunmaktadır. Hız optimizasyonu çalıştığında sitenizin hızının nasıl olduğunu sorarsanız, aşağıdaki araçları kullanabilirsiniz. WordPress sitesi hızlandırma araçlarını sunuyoruz.
Gtmetrix
Eksiksiz ve ücretsiz bir araç olan GTmetrix, sitelerinin hızını kontrol etmek isteyen birçok kişinin favori aracıdır. Sunduğu özellikler nedeniyle en çok tercih edilen site hız kontrol araçları arasında yer alan GTmetrix, uzun süredir popüler siteler arasında yer alıyor.
GTmetrix’te bir kişi site hızını ölçmek istediğinde “Performance Scores” ve “Page Speed” ve “YSlow Score” başlığı altında iki başlık çıkıyor. Puan olarak ifade edilen bu puanlarda; A harfi çok iyi, F harfi çok kötü anlamına gelir. Tüm bunlara ek olarak aynı sayfada “Sayfa Detayları” başlığı altında “Yükleme Süresi Dolu” da bulunmaktadır. Sorguladığınız sayfanın tam olarak yüklenmesinin kaç saniye sürdüğünü gösteren sayaç üzerinden sayfanızın kaç saniyede tamamen açıldığını görebilirsiniz.
Pingdom
3 farklı ülkeden sitenizi ziyaret ettiğinizde Pingdom bu ülkelerdeki sunuculardan sitenize ping atarak site hızınızı ölçmeye başlar. Test tamamlandıktan sonra, Pingdom site hızınızı özetler ve site hızı performansınızı A-F harflerini kullanarak derecelendirir. Öte yandan sayfanızın toplam yüklenme süresi, sayfanızın boyutu, açılış sürecinde sayfanızın sunucuya yaptığı istek sayısı, diğer sitelere göre ne kadar hızlı olduğunuz gibi bilgileri de size sunar, ve testin yapıldığı yer (ABD, Avustralya).
Alt kısımda performans bilgilerinin tam açıklamasını sunan Pingdom, site hızınızı etkileyen faktörleri listeler ve sitenizin hızını artırmak için yaptığınız çalışmaları değerlendirir. Sitenizi hızlandırmak için yaptığınız çalışmaları değerlendirirken dikkate alan Pingdom, çalışmalarınızı A ile F arasında puan vererek derecelendirir. Ayrıca çeşitli kaynaklardan çağrılan dosyaların boyutunu ve yüzdesini gösteren Pingdom kaynakları, günümüzde en çok kullanılan site hızı sorgulama yazılımlarından biri olmayı başarmıştır.
GÜNDEM
27 gün önceGÜNDEM
19 Eylül 2024GÜNDEM
19 Eylül 2024GENEL
19 Eylül 2024GÜNDEM
19 Eylül 2024GÜNDEM
19 Eylül 2024GÜNDEM
19 Eylül 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.