Mide Delinmesi Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?
Mide delinmesi midede herhangi bir nedenle yırtık oluşumu ve bu yırtık sonucu oluşan bir dizi semptomları barındıran bir rahatsızlıktır. Medikal tedavi yoktur ve esas tedavisini cerrahi girişim oluşturur.
Midemiz içinde asit bulunan ve bu asit sayesinde yediğimiz besinlerin sindirilmesini sağlayarak bağırsaklara ulaştıran bir organdır. Midede bir nedenden dolayı yırtık oluşmasına mide delinmesi denir. Mide delinmesi çok ciddi bir rahatsızlıktır. Çünkü mide asidi midede açılan boşluktan karına yayılır ve bu da karında enfeksiyon oluşmasına neden olur. Mide delinmesi yüksek ateş, halszilik, titreme, kalp çarpıntısı, mide bulantısı, mide yanması ve karın ağrısı ile kendini belli eder. Bu şikayetler görüldüğünde hemen en yakın hastaneye gidilmelidir. Fiziksel muayene, direkt grafi, bilgisayarlı tomografi ve endoskopi ile mide delinmesi tanısı koyulur ve tedaviye başlanır. Mide delinmesi tedavisi geciktiği takdirde hastanın yaşamını tehlikeye atacak komplikasyonlar gelişmesine yol açabilir. Bu nedenle teşhis konulduktan sonra hastanın herhangi bir şey yeme içmesi yasaklanır. Hastaya hemen damar yolu açılır ve antibiyotik, ağrı kesici verilir.
Mide delinmesi, mide rahatsızlıkları çeşitlerinden biridir. Mide delinmesi, mideye zarar veren yiyecek ya da içecekleri çok fazla ve sürekli bir şekilde tüketmek sonucunda ortaya çıkar. Mide sağlığının korunması için yediklerimize ve içtiklerimize çok dikkat etmemiz gerekir. Perforasyon nedir ve belirtileri nelerdir?
Mide Delinmesine Ne İyi Gelir?
Mide delinmesi çok ciddi bir hastalıktır. Hastaya mide delinmesi teşhisi konulduktan sonra derhal tedaviye başlanır. Öncelikle hastanın ağızdan yiyip içmesi yasaklanır, tedavi sürecinde asitli gıdalardan, alkol ve sigaradan kesinlikle uzak durması gerekir. Tedaviden sonra da dengeli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli, doktorun verdiği ilaçlar dışında herhangi bir ilaç kullanmaması gereklidir.
Mide Delinmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Mide delinmesi teşhisi konulduktan sonra derhal hastaneye yatışı yapılır. Öncelikle damar yolu açılır ve sıvı takviyesi yapılır. Daha sonra hastaya bazı ağrı kesiciler ve antibiyotikler verilir. Böylece hastanın ağrıları azaltılır ve vücutta oluşan enfeksiyon giderilmeye çalışılır. Ardından midedeki delinmeyi kapatacak cerrahi işlem yapılır.
Mide Delinmesi Sonrası Sigara İçilir Mi?
Mide delinmesi olan hastaların kesinlikle sigara ve alkolden uzak durmaları gerekmektedir. Özellikle mide ameliyatından sonra dikişlerin iyileşmesi ve dikiş olan bölgedeki dokunun beslenebilmesi için ameliyat sonrasındaki 1- 2 ay boyunca sigara içilmemesi çok mühimdir. Çünkü sigara dikişlere zarar verebilir.
Mide Delinmesi Beslenme Planı Nasıl Olmalıdır?
Mide delinmesi olan hastaların ameliyattan sonra beslenmeye daha çok dikkat etmeleri gerekir. Dengeli ve düzenli beslenmek, sebze meyve tüketmek gerekir. Ayrıca asitli, gazlı, alkollü içeceklerden uzak durulmalı, sigara bırakılmalıdır.
Mide Delinmesi Belirtileri Nelerdir?
Mide delinmesi olan hastalarda karın ağrısı, mide bulantısı, midede yanma gibi belirtiler görülür. Bunun yanında mideden karın boşluğuna yayılan asit enfeksiyona neden olduğu için yüksek ateş, halsizlik, titreme ve kalp çarpıntısı da bu belirtilere eşlik eder. Bu şikayetler görülürse vakit kaybetmeden derhal en yakın hastaneye gidilmelidir.
Mide Delinmesi Ameliyatı Tehlikeli Mi?
Mide delinmesinin tek tedavi yöntemi ameliyattır. Çünkü midedeki asit açılan delikten karın boşluğuna hızla yayılır ve bu da enfeksiyona yol açar. Ameliyat edilmezse hayatı tehlikeye atar. Ameliyat genel anestezi altında gerçekleşir. Yaklaşık 1 veya 1.5 saat süren ameliyattan sonra hastanın 2 gün hastanede kalması gereklidir. İyileşme süresi 1 ayı bulabilir. Mide delinmesi ameliyatında bazı komplikasyonlar gelişebilir.
Mide Delinmesi Polisliğe Engel Mi?
Polis olmak için gereken sağlık şartlarına göre mide delinmesi olan hastaların polis olmaları için önlerinde bir engel yoktur. Ancak yönetmeliklerin B,C, D fıkralarına göre mide ameliyatı olan kişiler polis olamazlar.
Mide Delinmesi Kaç Günde Belli Olur?
Mide delinmesi olduğu anda midedeki yiyecekleri sindirmeye yarayan asit çok hızlıca karın boşluğuna yayılır. Böylece vücutta enfeksiyon oluşur ve bu da yüksek ateş, karın ağrısı, mide bulanması, halsizlik ve çarpıntı ile kendini belli eder. Bu nedenle vakit kaybetmemeli ve hemen hastaneye gidilmelidir.
Mide Delinmesi Kendiliğinden Geçer Mi?
Mide delinmesi çok ciddi bir hastalıktır. Ameliyat gerektirir ve kesinlikle kendiliğinden geçmez. Midede yanma, bulantı, halsizlik, titreme ve çarpıntı görüldüğü anda hemen hastaneye gidilmelidir. Gereken testler yapılıp da mide delinmesi tanısı konulduğunda hemen tedaviye başlanmalıdır.
Mide Delinmesi Kaç Günde İyileşir?
Mide delinmesi ameliyatı olan hastaların 1 veya 2 gün boyunca hastanede gözetim altında kalmaları gerekir. Taburcu edildikten sonra iyileşme süreci 1 ayı bulabilir. Bu süreçte dengeli ve sağlıklı beslenmeli, zararlı gıdalardan uzak durmalı, sigara kullanılıyorsa bırakılmalı ve bol bol istirahat edilmelidir.
Mide Delinmesine İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
Mide delinmesi olan hastaların ameliyattan sonra beslenmelerine daha çok dikkat etmeleri gerekir. Ameliyat dikişlerinin iyileşmesi için özellikle ıspanak, lahana, avokado, kuşkonmaz ve çavdar ununun iyi geldiği bilinmektedir.
Mide Delinmesi Öldürür Mü?
Mide delinmesi çok ciddi bir hastalıktır. Çünkü midedeki yiyecekleri parçalamaya ve sindirmeye yarayan asitler delikten karın boşluğuna yayılır ve burada enfeksiyona neden olur. Vücutta enfeksiyon olması yüksek ateşe ve titremeye neden olur. Derhal tedavi edilmesi gereken bir hastalık olan mide delinmesi tedavisi geciktiği veya aksatıldığı takdirde hayatı tehlikeye yol açabilir.
Mide Kanaması Nedir? Belirtileri ve Tedavisi
Mide mukozasındaki inflamasyona bağlı olarak gelişen kanamalar genel olarak mide kanaması olarak adlandırılır. Sindirim sisteminin en önemli organları arasında bulunan midede oluşan kanama belirtileri ise kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Birçok nedenden dolayı meydana gelebilir.
Mide Kanaması Nedir?
Mide Kanaması Neden Olur?
Hastalık, yoğun olarak strese maruz kalan bireylerde sık rastlanır. Aşırı strese bağlı olarak mide asit salgısı artar ve trombosit sayısındaki düşüş kanama yatkınlığı arttırır.
- Aspirin benzeri kanda pıhtılaşmayı engelleyen ilaçları fazla kullanan kişilerde de sık görülür. Non-steroid antiinflamatuar (NSAİ) grubu ilaçlar kullanan ve romatizmal ağrılar çeken hastalarda da görülebilen bu rahatsızlık, uzun süreli yatalak hastalarda da ortaya çıkabilir.
- Kafa travmasının yaşanması,
- Mide tümörünün görülmesi ve mide içerisinde damar problemlerinin yaşanması da mide kanamasına yol açabilir.
- Aşırı kusmanın yemek borusunda açtığı tahribat sonrası midenin tahriş olması hastaların dikkat etmesi gereken nedenler arasında sayılabilir.
- Midede polip bulunması,
- Onikiparmak (duodenum) bağırsağında görülen ülser veya tümörün varlığı,
- Yemek borusunda görülen, ülser, yara ya da tümörler,
- İleri yaş,
- Böbrek ve kalp hastalıklarının ortaya çıkması,
- Mide kanamasına en sık yol açan risk faktörleri;
- Ailevi ve çevresel faktörleri neden olduğu yoğun stres,
- Kanamayı tetikleyecek ilaçların kullanılması,
- Kafa travmalarının yaşanması,
- Bireylerin zayıf bünye yapısı,
- Daha önceden tedavi edilmeyen ülserlerin varlığı,
- Aşırı alkol ve sigara kullanımına bağlı oluşabilecek mide yırtılmaları,
- Aşırı baharatlı yiyecekler tüketilmesi,
- H. Pylori gibi bazı bakterilerin varlığıdır.
Mide Kanaması Nasıl Olur?
Mide Kanaması Nasıl Anlaşılır? Tanısı Nasıl Konur?
Mide kanamasında ağrının eşlik ettiği kahve telvesi rengindeki kusma ve gaitanın katran renginde gelmesi uyarıcıdır. Ayrıca kanamanın miktarına bağlı olarak hastada;
- Tansiyon düşüklüğü (hipotansiyon),
- Hızlı nabız (taşikardi),
- Soğuk terleme,
- Ciltte beyaz renk,
- Kan sayımında düşüklük (kronik ülser kanamalarında kansızlık) görülür.
Mide Kanamasının Tedavisi Nedir?
Mide Kanaması Sonrası Beslenme Düzeni Nasıl Olmalıdır?