GÜNEŞ ENERJİSİ İLE LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ
- YASAL MEVZUAT
- Güneş enerjisiyle elektrik üretimi hususunda 3 temel mevzuat bulunmaktadır: 10.05.2005 tarihli ve 5336 Sayılı “Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının Elektrik Enerjisi Üretimi Amaçlı Kullanımına İlişkin Kanun”; 12.05.2019 tarihli “Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretim Yönetmeliği” ve 18.01.2018 tarihli “Elektrik Piyasasında Tüketim Tesisi ile Ayni Ölçüm Noktasından Bağlı ve Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisleri için Lisanssız Üretim Başvurularına ve İhtiyaç Fazlası Enerjisinin Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar”.
- Söz konusu mevzuatlar bir bütün halinde incelendiğinde şu hususlar ve yorumlar ortaya çıkmaktadır:
Lisanssız Elektrik Üretimi:
- Elektrik Piyasasında Lisansız Elektrik Üretimi Yönetmeliği kapsamında trafokapasitesinin müsait olduğu durumlarda5Megawatt’a (5000 kilowatt) kadar bir güneş enerjisi gücü gerçek ve tüzel kişiler tarafından lisanssız bir şekilde kurulabilmektedir.
- Yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalıolarak kurulacak elektrik üretimtesislerinden üretilen elektriğin ihtiyaçfazlası kısmı, üretim tesisinin kurulduğu bölgede görevli tedarik şirketi aracılığıyla Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEK)Destekleme Mekanizması kapsamındadeğerlendirilmekte; ve üretim/tüketim miktarları arasındaki fark mahsuplaştırılmaktadır. (Güneş kaynaklı tesisler için kw/h başına yaklaşık 40 kuruş destek sunulmaktadır)
- Ayrıca, aynı bağlantı noktasına bağlanan veya elektrik enerjisi tüketimleri tek bir ortak sayaç ile ölçülebilen bir veya birden fazla gerçek ve/veya tüzel kişi, uhdesindeki/uhdelerindeki tesislerde tüketilen elektrik enerjisi için tüketimlerini birleştirerek “Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği” kapsamında üretim tesisi ya da tesisleri kurabilmektedir. Tüketim birleştirmeye katılan kişilerin her birinin ayrı ayrı tüketim tesisi ya da tesislerinin olması gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken tüketim birleştirme yapan gerçek/tüzel kişi abonelerin aynı tür abone olması zorunluluğudur (mesken, ticari, sanayi vb.) Tüketimini birleştiren gerçek ve/veya tüzel kişiler, anılan yönetmelik hükümlerinden yararlanmak amacıyla aralarından bir kişiyi vekâlet sözleşmesiyle tam ve sınırsız olarak yetkilendirmekte; yönetmelik hükümlerinin uygulanması amacıyla yapılacak iş ve işlemler, yetkilendirilen kişi nam ve hesabına yapılmaktadır.
- Bu yönetmeliğin uygulanması amacıyla, tüketimini birleştiren gerçek ve/veya tüzel kişilerin tüketim tesislerinde tüketilen elektrik enerjisi aralarından yetkilendirecekleri kişinin elektrik enerjisi tüketimi ve bu Yönetmelik kapsamında kurulacak üretim tesisinde ya da tesislerinde üretilecek elektrik enerjisi aralarından yetkilendirecekleri kişinin elektrik enerjisi üretimi sayılmaktadır. Görevli tedarik şirketi ile ilgili şebeke işletmecisi iş ve işlemlerinde yetkilendirilmiş kişiyi muhatap almaktadır.
- Çatı/Cephe Tipi Lisanssız Elektrik Üretimi:
- Enerji teknolojisinde yaşanan gelişmelere paralel olarak, daha hızlı ve pratik bir şekilde gerçek ve tüzel kişi olarak tüketiciler tarafından 10 kw’a kadar olan cephe(çatı) uygulamalı üretim tesislerinde lisanssız güneş enerjili elektrik üretimi yapılmasının da önü açılmıştır. Söz konusu hususları düzenleyen mevzuat şudur: “Elektrik Piyasasında Tüketim Tesisi ile Ayni Ölçüm Noktasından Bağlı ve Güneş Enerjisine Dayalı Üretim Tesisleri için Lisanssız Üretim Başvurularına ve İhtiyaç Fazlası Enerjisinin Değerlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar
- Mevzuat kapsamında güneş enerjili lisanssız elektrik üretimi yapmak isteyen gerçek veya tüzel kişiler 10 kw’a kadar üretim tesisi kurmaya hak kazanmıştır.
- Öte yandan, üretim yapmak isteyen kişilerin kurabilecekleri tesisinin (çatı sistemlerinin) üst limiti sözleşme gücü ile sınırlıdır. Yani başka bir ifadeyle her bir tüketicinin faturasında belirtilen, “sözleşme gücü” kadar güneş enerjili tesis (çatı sistemi) kurulabilmektedir.Yanibölgedeki elektrik dağıtım firması ile yapılansözleşmede maksimum güçne ise ancak o kadarlık bir güç için güneş enerjili çatı sistemi başvurusu yapılabilmektedir.
- Bağlantı gücü:Bir kullanım yerinin elektrik projesinde belirtilen kurulu gücün, kullanma faktörü ile çarpılması suretiyle hesaplanan güç miktarını ifade etmektedir.Başka bir ifadeyle bağlantı/sözleşme gücü saatte 5kw’dan az olmamak üzere, evde bulunan elektrikli aletlerin toplam gücüne göre belirlenmektedir.
- Somut örnek vermek gerekirse, mevzu saatte 5kw’lık bir bağlantı gücüne sahip meskende yöresel özellikler ve kullanılan araçlar dikkate alınarak saatte maksimum 5 kw’lık bir tüketim yapılacağı hesap edilmekte; sözleşme bu şekilde oluşturulmaktadır.
- Halihazırdaki mevzuat kapsamında, çatı tipi güneş enerjisi sitemleri kurmak için sözleşme gücü kadar izin verilmektedir. Bu kapsamda tüketim tesislerinde(meskenlerde) kullanılan elektriğin güneş enerjisine çevrilmesi hususunda “sözleşme gücü” kavramı önem kazanmaktadır.
- Elektrik dağıtım şirketleri ile tüketiciler arasında yapılan elektrik aboneliği sözleşmelerinde, meskenlere ortalama 5 kw’lık bir sözleşme gücü tanınmaktadır. Öte yandan fiiliyatta meskenlerde ise bu rakamın altında tüketim gerçekleşmektedir. Ortalama bir dairenin aktif kullanım saatleri içerisine (09:00-24:00) arasında 15 saatlik bir dilimde toplam tüketimi 7-10kw arasındadır. Bunun anlamı ise saatte 0,6 kw’lık bir tüketim yapıldığıdır.
- Bu kapsamda, mevcut yönetmelikler ve mevzuat uyarınca, sözleşme gücü kadar güneş enerjili sistem kurulmasının önü açıktır. Yani, meskenlerde yaşayan son tüketici olarak vatandaşlar, istedikleri takdirde sözleşme güçleri kadar (fiiliyatta 5kw) çatı sistemi kurabilmekte; ürettikleri elektriği şebekeye gönderebilmekte, şebekeye gönderilen elektrik ve tüketilen elektrik arasında hesaplama ile mahsuplaşma yapılabilmektedir.
ENERJİ KOOPERATİFLERİ
Lisanssız elektrik üretimi konusunda yaşanan gelişmelerden bir tanesi de Enerji Kooperatiflerine ilişkindir. Enerji Kooperatifleri vasıtasıyla tüketimlerini birleştiren elektrik aboneleri, ortak bir şekilde arazi tipi lisanssız elektrik üretimi yapabilmekte; üretim fazlalarını satabilmekte ve gelir elde edebilmektedir.
Enerji Kooperatiflerine ilişkin mevzuatta şunlar yer almaktadır:
- 2 Temmuz 2018 tarihli “Kooperatiflerin Kuruluş ve Anasözleşme Değişiklik İşlemleri İle Kurucu Ortak Sayıları Ve Çalışma Bölgelerinin Belirlenmesi Hakkında Tebliğ” kapsamında “yenilenebilir enerji kooperatifleri, aynı dağıtım bölgesi ve aynı tarife grubunda yer alan elektrik tüketim aboneleri tarafından kurulabilmektedir.”
- Yenilenebilir Enerji Üretim Kooperatifleri:
- Tüketim birleştirme yoluyla,
- Aynı dağıtım bölgesi içinde,
- Ortak bağlantı noktası içerisinde bulunması,
- Aynı tür abone tarafından kurularak ve ortak sayısı ile paralel olarak,
- Azami 5.000 kW (5 MW)’ya kadar elektrik üretimi yapabilecektir.
- Lisanssız Elektrik Üretimi Yönetmeliği’nde de enerji kooperatiflerine ilişkin hükümler bulunmaktadır. Yönetmeliğin 29. maddesinin 11. fıkrasında “24/4/1969 tarihli ve 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu kapsamında kurulan yenilenebilir enerji üretim kooperatifleri vasıtasıyla kurulan üretim tesislerinde kooperatif tüzel kişisi üçüncü fıkra kapsamında tüketim tesisi olmaksızın yetkilendirilebilir.” ifadesi yer almaktadır. Yine yönetmeliğin 3. fıkrasında ise “Tüketimini birleştiren gerçek ve/veya tüzel kişiler, bu Yönetmelik hükümlerinden yararlanmak amacıyla aralarından bir kişiyi ilgili şebeke işletmecisine sunacakları vekaletname ile yetkilendirir.” ifadesi vardır. Bu maddelerden açık bir şekilde kooperatifler marifetiyle tüketim birleştirme yapılabileceği ortaya çıkmaktadır.
Söz konusu düzenlemeler kapsamında vatandaşlarımız bir araya gelerek tüketim birleştirmesi yapabilmekte; bu doğrultuda enerji kooperatifleri kurabilmekte; bu kooperatifler marifetiyle ise lisanssız bir şekilde elektrik üretimi yapabilmektedir. Nitekim bu tarz uygulamalar bazı illerimizde(Afyon,Konya) pilot uygulama olarak hayata geçirilmiştir.
Enerji kooperatifleri marifetiyle arazi üzeri sistemler kuran vatandaşlar, üretim fazlalarını şebekeye gönderebilmekte; yaptıkları satışa yönelik kooperatif eliyle fatura düzenleyebilmekte; bunun karşılığında ise dağıtım şirketinden ücret tahsili yapabilmektedir. Elde edilen gelir ise, enerji kooperatiflerine üye vatandaşlar arasında yıl sonunda bölüşüme konu olmaktadır.
Bir Eve Yetecek Güneş Paneli Fiyatı 2022
Yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alan Güneş Paneli Enerji Sistemleri hem çevre dostu olması hem tüketimi önemli ölçüde karşılaması hem de enerji verimliliği açısından etkin olması sebebiyle Ülkemizde en çok tercih edilen elektrik üretim yöntemi haline gelmiştir. Ancak son 1 yılda güneş paneli hesaplama maliyeti Ülkemizde güneş paneli üreten firmalar arasında oluşan rekabet sebebiyle düşmüş olsa da; kırsala yaşanan göç ve döviz kurunda yaşanan yükseliş nedeniyle hala kurulum maliyetinin bir süre daha yüksek seyredeceği ön görülmektedir.
2022 yılında bir evin elektrik ihtiyacını karşılayacak güneş paneli ortalama maliyeti ne kadar? Ev için Güneş paneli Fiyatları 2022 yılında nasıl olacak? Müstakil ev, Apartman, Bağ evi, Villa, Tekne, Karavan, Kamp, Camii, Fabrika, Çatı için Güneş paneli kurulum maliyeti kaç para? Bu yazımızda uygun enerji yatırımı kararı alabilmeniz için sizlere yardımcı olmak amacıyla bu gibi soruları yanıtlayacağız.
Bir güneş enerjisi paneli satıcısı ile çalışmak istiyorsanız, çeşitli solar panel firmalarından da fiyat teklifleri almanızı öneririz. Bölgenizdeki yerel güneş enerjisi şirketleri ile bağlantı kurmak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Güneş Panellerinin Maliyetini Ne Belirler?
Güneş enerjisi sistemi kurulum maliyetlerinde değişkenliğe yol açan önemli temel faktörler vardır. Bunların ne olduğunu anlamak ve eviniz için 2022 yılında güneş paneli kurulumu yaptırmanın buna değip değmeyeceğine karar vermenize yardımcı olabilmek anlamında aşağıda sizlere daha ayrıntılı bilgiler vereceğiz.
İhtiyaç Duyulan Solar Sistemin Boyutu Ne Olmalı ?
Ev tipi güneş panel sisteminin boyutu öncelikle elektrik tüketim ihtiyaçlarınıza bağlı olarak değişkenlik gösterebilmektedir. Bu nedenle ev içerisinde kullanılan elektrik ve elektronik cihazların tüketim miktarına göre panel boyutları değişkenlik gösterecektir. Örneğin evinizde fırın, telefon şarjı, Fön makinası vb. cihazları çalıştırmak istediğiniz takdirde bunun hesaplaması yapılarak ihtiyacınıza göre güneş panelleri ve buna bağlı olarak akü inverter sistemi kurulmaktadır. Geçmişteki elektrik faturalarına, mevcut çatı alanınıza ve yaşadığınız bölgedeki yıllık güneş ışığı miktarına göre kaç tane güneş paneline ihtiyacınız olacağını kabaca tahmin edebilirsiniz, ancak doğru bir sistem hesaplaması yapılabilmesi için yerel bir solar güneş paneli firmasına danışmalısınız.
Ancak güneş paneli sistemlerini ev için değil de fabrika ve endüstriyel sektörlerde kurulum yapmak istiyorsanız haliyle tüketim ihtiyacı, kurulum maliyetleri değişiklik gösterecektir.
3 Kw Güneş Paneli Neleri Çalıştırır?
3kW güneş enerjisi sistemi kurmayı mı düşünüyorsunuz? 3kW’lık bir güneş sisteminin tam olarak ne kadar büyük olduğunu, ne kadar elektrik üretebileceğine ve kaç tane panele ihtiyacınız olduğuna bakarak ortaya koyuyoruz. Ayrıca 3kW’lık bir güneş enerjisi sisteminin maliyetlerine ve – en önemlisi – ne kadar tasarruf edebileceğinize bir göz atıyoruz.
Herhangi bir güneş enerjisi kurulumuna başlamadan önce, boyutu ne olursa olsun, her zaman elektrik kullanımınızı mümkün olduğunca önceden düşürmeyi düşünün – uzun vadede bu size para tasarrufu sağlar. Elektrik faturalarının neredeyse %50’sini oluşturan ısıtma ve soğutma ile yalıtımı yükseltmek, pencere ve kapıların etrafındaki tüm sızıntıları kapatmak ve hatta emekleme alanınızı kapatmak için biraz zaman ve para ayırın (orada ne kadar enerji israf edildiğine şaşıracaksınız!
Hala akkor ampulleriniz var mı? Bunları LED’lerle değiştirin – ışık rengi ve kalitesi artık akkor lambalardan neredeyse ayırt edilemez. Hala ebeveyninin bodrumundaki eski buzdolabını mı kullanıyorsun?
Dolar bazında, yukarıdakiler gibi verimlilik önlemleri , elektrik faturanızdan tasarruf etmenin en ucuz yoludur – güneş enerjisi kurmaktan bile daha ucuz! Ve ne kadar az elektrik kullanırsanız, güneş enerjisi tesisatınız o kadar küçük olabilir. Bu, ihtiyacınız olmayan parayı harcamaktan kaçınmanızı sağlar ve uzun vadede size daha fazla tasarruf sağlar.
Bu yüzden güneş enerjisine geçmeden önce verimliliği düşünün!
3 kW aslında ne anlama geliyor?
3 kilovat (veya kW), güneş sisteminizin tek bir anda ne kadar elektrik üretebileceğinin bir ölçüsüdür. Tıpkı LED ampulünüzün 9 watt elektrik kullanması gibi. Ampulünüz gibi enerji tüketmek yerine, tesisatınız aslında o miktarda enerji üretir .
Tesisatınızın tamamen verimli ve güneş ışığının güçlü olduğu mükemmel bir durumda, 3 kW’lık tesisatınız bir saatte 3 kilovatsaat (kWh) elektrik üretecektir (3kW X 1 saat = 3 kWh). 5 saatte 15 kWh üretecek.
Panelin watt değeri arttıkça (yani bir anda daha fazla elektrik üretebileceği anlamına gelir) daha az panele ihtiyacınız olduğunu görebilirsiniz. Açıkçası, panel ne kadar verimli olursa, fiyat o kadar yüksek olur. Çoğu insan için standart 265 watt’lık paneller, performans ve maliyeti dengeleyerek faturaya iyi uyuyor.
6 Kw Güneş Paneli Neleri Çalıştırır?
Her geçen gün artan enerji maliyetleri nedeniyle birçok insan yeni arayışlar içine girmek zorunda kaldı. Bu nedenle giderek daha fazla insan uygun maliyetli ve güvenilir enerji çözümleri arıyor. Solar sistemler tüm çatı ve arazi üstüne uygulanabilir, ancak yatırımınızdan en iyi şekilde yararlanmak için ihtiyaçlarınıza uygun doğru sistemi seçmeniz çok önemlidir. 6kW güneş paneli sistemleri kullanmak orta ve büyük aileler için mükemmel, bir tercih olacaktır.
6kw Güneş Paneli Fiyatı Nekadardır?
Ortalama fiyatlı bir 6kW güneş enerjisi sistemi x.xxx$ ile x.xxx$ arasında bir fiyata mal olabilir . Direkt fiyat veremememizin sebebi ise sürekli değişen kur oranlarıdır. Tercih edeceğiniz markalara göre daha ucuz seçenekler mevcuttur, ancak fiyat genellikle kalitenin iyi bir göstergesi olacaktır. İyi markaları güneş panel sisteminizde kullanmak sizlere daha fazla getiri ve üretim sağlayacaktır.
Ayrıca tüm 6kW güneş enerjisi sistemlerimiz isteğinize göre yerli veya yabancı markaların sistemlerini sizlere sunabilmekteyiz. İleride oluşabilecek sorunlara karşı sistemleriniz daha korunaklı olacaktır. 6kW’lık bir güneş enerjisi sisteminde 20 adet güneş PV paneli vardır . Her panel yaklaşık 1,6 m x 1 m boyutunda olduğundan, en az 40 m 2 çatı alanına ihtiyacınız olacaktır.
6 kw Nekadar Enerji Üretir ?
Kaliteli bir 6kW güneş enerjisi sistemi günde xx,x kw üretir – bu, ortalama bir hane halkının enerji kullanımı için yeterli olacak düzeydedir. Ancak bulunduğunuz il veya ilçeye göre değişiklik gösterecektir.
Ancak 6kW solar paneli sisteminizin bulunduğu yere, sistem konumlandırmasına ve kaliteye bağlı olarak değişecektir. Daha güneşli yerlerdeki sistemler, mümkün olduğunca fazla doğrudan güneş ışığını alacağı için (özellikle yaz aylarında) daha fazla güç üretir. Güneş panelleriniz ve invertörünüz ne kadar kaliteli olursa , o kadar iyi sonuçlar alırsınız.
Karavan İçin Güneş Paneli Fiyatları ve Modelleri
Karavan için güneş paneli fiyatları ve hesaplaması yapılarak karavan güneş paneli montajı rahatlıkla yapılabilir. Karavan solar paketi, panel seti ve elektrik kontrol panellerine ait modellere ulaşabilirsiniz. Kullanıcıların özellikle sorduğu sorulardan biri olan karavan tipi solar panellerin, karavan güneş paneli montajı yapılarak kendi elektriğini üreten karavan olarak elektrik üretimi sağlanabilir. Bu sayede sizlerde kamp alanlarında elektrik üretimini yapabilir buzdolabı, telefon şarjı, televizyon ve diğer elektrikli cihazlarınızı çalıştırabilirsiniz.
Karavan Güneş Paneli Hesaplama
Özellikle son zamanlarda artan karavan kullanımının olması nedeni ile yaşam alanlarında karavan aydınlatması konularında sıkıntılar yaşanmıştır. Uzun süre konaklama yapıldığında elektrikli cihazların çalıştırılmasında güneş panellerinden yararlanılmaktadır. Çekme karavanların yanı sıra motokaravanlara da aynı şekilde güneş paneli montaj seti kullanılarak montajı yapılabilmektedir.
Yazın güneşlenme süresi arttıkça karavan içerisinde elektrik tüketimi çok daha fazla olmaktadır. Bir buz dolabı çok sıcak havalarda 20 saati geçen sürelerde çalıştığını düşünelim. Buzdolabınızın tüketimi üzerinde yazmaktadır. Örneğin; karavan tipi buzdolabı 170 watt/saat elektrik tükettiğini varsayarsak, 170 watt x 20 saat = 3.400 watt elektrik tükettiğini görmüş oluruz. Bunu da amper cinsinden çevirecek olursak 3.400 watt / 12 volt = 280 amper buzdolabının tüketimini amper cinsinden hesaplamış oluruz.
34 Amper x 12 = 420 watt saat yapar. Buzdolabı tüketiminiz 170 watt diye düşündüğümüzde; 420 wat / 170 wat = 2,47 ortalama Buzdolabı 2.5 Saat aküden besleme yapar. Yazın güneşin 8 saat olduğunu varsayarsak gece 5 saat eksiğimiz olacaktır. Eksik olan enerji tümketimini sağlamamız için ek akü değerinin 170 watt x 5 Saat = 850 watt olması gereklidir. Bu değer 850 watt / 12 = 70 amper olarak karşımıza çıkar. Güvenlikli olması için %30 değer düşecek olursa akü üzerinden 70 amper olan akünün amper saati 70 / 0.30 = 230 amper saat karışımıza çıkar. Kısaca saatte 170 watt elektrik tüketin bir Buzdolabı 8 saat sürekli çalışması durumunda 115 amperlik bir aküye ilave olarak 230 amperlik bir akü daha gerekecektir.
Yukarıda yaptığımız hesaplamalara göre 1 adet Buzdolabının gerekli olan Amper ve Watt tüketimini hesapladık. Güneş çıktığında Karavan üzerinden bulunan Güneş Paneli akülerinizi doldurmaya başlayacaktır. Gece 8 saat içinde güneş ile dolmayan aküleriniz Sabah Güneş doğması ile 16 saat içinde dolması ayrıca Dolabında bu enerjiden beslenmesi gerekecektir.
Buzdolabının saatlik enerji tüketimi 170 watt ayrıca 8 Saat / 16 Saat oranı olan ½ olması durumunda Gece boşalan akünün dolması için ilave 170 watt / 2 = 85 watt ilave güve ihityacı olacaktır.
Kısaca Karavan içinde Kullanılacak bir adet Buzdolabının Enerji tüketimi için Güneş panelinin ortalama watt ihtiyacı 170 watt + 85 watt = 255 watlık olması gereklidir. Kötü senaryolar için ve Güneşin sürekli olarak 16 saat panele enerji vermediği Bulut havaların olduğuda düşünülürse en iyi şartlarda 1 saatte 170 watt Elektrik tüketimi yapan Buzdolabının 350 Watt’lık bir Güneş Paneline ihtiyacı olacaktır.
Karavan için Güneş Paneli Seçimi Tavsiyeleri
Bahsettiğimiz buzdolabı örneğindeki gibi, sizlerde karavan içerisinde çalıştıracağınız elektrikli cihazların watt değerinden hesaplamasını yapabilir ve bu sayede karavanınız için en uygun güneş paneli setini bulabilirsiniz. Saatlik enerji tüketimlerinin yanı sıra günlük veya aylık tüketimleri de hesaplanarak sizin karavanınıza ait güneş paneli seçimi yapabilirsiniz.
Karavan için güneş paneli seçiminde daha önceden karavan sitelerinde okuduğunuz yada karavanında güneş paneli olanlardan da bilgi almanız sizin adınıza çok daha iyi olacaktır.
Güneş Enerjisi Yatırımı Karlı mı?
Güneş enerjisi yatırım maliyeti; Kısa ve net cevap vermek gerekirse EVET – güneş panelleri karlı bir yatırım aracıdır. Güneş panelleri hem çevreye büyük katkı sağlıyor hem de kârlı. İster bir ev sahibi olun, ister bir konut kooperatifine üye olun veya bir çiftlikten sorumlu olun, güneş panelleri herkesin düşünmesi gereken bir şeydir. Hatta güneş panellerine yatırım yaparak ekstra para bile kazanabilirsiniz.
Güneş panellerinin sizin için ne kadar karlı olabileceğini hesaplarken genellikle geri ödeme süresini, giderleri ve beklenen geliri hesaba katarsınız. Size güneş paneli hesap kullanmadan önce akılda tutulması gereken iyi olabilecek bazı şeyleri size yol gösterecektir güneş enerjisi hesaplama
Maliyetlerinizi azaltın – ve güneş panellerinden para kazanın!
✓ Devlet hibeleri destekler
Her şeyden önce, tüm tutarı kendiniz ödemek zorunda değilsiniz. Güneş paneli santrali sahipleri hibe başvurusunda bulunma fırsatına sahiptir. Buna yatırım-destek denir ve devletin güneş paneli kurulum maliyetlerinin %20’sini karşıladığı anlamına gelir.
Yatırım hibesi sizi ilgilendirmiyorsa, güneş panellerinin montajı sırasında yapılan işin maliyetlerinin %30’una kadar olan kesintisini kullanabilirsiniz. Ancak, belirtilen hibeyi kesintisiler ile birleştiremeyeceğinizi unutmayın!
✓ Güneş panelleriniz kendi elektrik tüketiminizi karşılar
Güneş enerjisi ile kendi elektriğinizi üreterek, tüm yıl boyunca veya yılın büyük bir bölümünde elektrik tüketiminizi karşılayabilirsiniz. Bu, elektrik şirketlerine bağımlı hale gelmeyeceğiniz veya elektrik fiyatının artması durumunda etkilenmeyeceğiniz anlamına gelir.
Güneş panellerini düşünen bir kooperatif misiniz ? Güneş panelleri sizin için karlı olabilir mi? Kendi elektriğinizi üretmek, kooperatifteki ortak alanlarınızın elektrik maliyetlerini azaltabilir. Tasarruf ettiğiniz para için belki de konut kooperatifinin ihtiyaç duyduğu başka bir şeye yatırım yapabilirsiniz. Tam da bu nedenle güneş panellerini karlı bir alternatif haline getirir ve derneğinizde dikkate almaya değer.
✓ Güneş pilleriniz gelir elde edebilir
Yaz aylarında İsveç bol güneş ışığı sunar. Bunlar güneş enerjisi üretimi için en uygun koşullardır, bu da birçok güneş paneli sahibinin tüketmeyi başardıklarından daha fazla enerji ürettiği anlamına gelir. Fazla enerjinizi satarak kWh başına xxx TL gelir elde edebilirsiniz.
Bir mikro yenilenebilir elektrik üreticisi olarak, kWh başına XX TL vergi indirimi için de başvurabilirsiniz. Bu avantaj, evinize veya çiftliğinize güneş paneli kurmak isteyen ve daha büyük bir güneş paneli tesisi kurmayı hayal eden tüm güneş paneli sahipleri tarafından kullanılabilir .
Son olarak, bir güneş enerjisi üreticisi olarak, elektrik sertifikalarına başvurma (ve satma) olanağınız da vardır. Türkiye deki tüm yenilenemeyen enerji üreticilerinin, yenilenebilir enerji üretenlerden elektrik sertifikası alması gerekiyor. Fiyatlar arz ve talebe bağlı olduğu için değişebilir, ancak sertifika satıcısı olarak size giriş kWh başına yaklaşık xx TL verebilir. Bu aynı zamanda hükümetin yenilenebilir alternatifleri teşvik eden ve mikro üreticilere ek gelir için ekstra fırsat sunan bir girişimidir.
Karlı güneş paneli projeleri örnekleri
Güneş paneli fiyatları olarak binlerce müşterinin evlerine, çiftliklerine ve işletmelerine güneş panelleri kurmasına yardımcı olmuş bulunmaktayız. Başarılı ve karlı bir güneş paneli yatırımının nasıl görünebileceğine dair bazı örnekleri web sitemizde görebilirsiniz.
1 Kw Güneş Paneli Fiyatları
1 kw Güneş Paneli , 1 kw güneş enerjisi kurulum maliyeti, 1 kw solar sistem, 1 kw güneş enerjisi fiyatı
Daha önce de belirttiğimiz gibi, bireysel 1000 watt’lı güneş panelleri mevcut değil, en azından henüz 2021’de değil. Bunun yerine, 1kw güneş panelinden bahseden birini gördüğünüzde, aslında 1kw güneş sisteminden bahsediyordur. Sistem, 1000 watt’a eşit bir dizi güneş panelinden oluşur.Örneğin, 10x 100 watt’lık güneş panellerini seri bağlayarak , aslında 1 kw’lık bir güneş enerjisi dizisine sahip olursunuz.10 x 100 watt’lık güneş panelleri, kullandığınız marka/güneş paneli tipine bağlı olarak oldukça fazla yer kaplayabileceğinden, bu gerçeği aklınızda bulundurmanız önemlidir.
1kw Güneş Paneli Fiyatı
1kw güneş paneli dizisi için ortalama fiyat 700 ila 1200 dolar arasındadır (sadece güneş panelleri için).
Aşağıda, 1kw güneş enerjisi kurulumlarının farklı türlerini ve fiyatlarını değerlendirmek için kullanabileceğiniz bir tablo oluşturdum.
Lütfen bu tabloda kullanılan fiyatların Renogy’den geldiğini ve yalnızca monokristal güneş panelleri kullanacağınızı varsaydığını unutmayın.
( 1kw güneş paneli fiyatlarına vergi dahildir )
1kw Güneş Paneli Boyutu
Yani daha önce de belirttiğimiz gibi tekil 1kw güneş paneli mevcut değildir. Mevcut güneş teknolojisi ile devasa bir güneş paneli olacak!
1kw’lık bir güneş sisteminin boyutunu anlamak için, bir araya getirilen tüm güneş panellerinizin birleştirilmiş boyutlarına bakmanız gerekecektir.
Yukarıdaki fiyat tablosunda her bir güneş paneli tipinin bireysel boyutunu dahil ettim.
En popüler güneş paneli watt’ını, Renogy’nin 100 watt’lık güneş panelini kullanalım. Her 100 watt’lık güneş paneli aşağıdaki boyutlara sahiptir: 1066 x 508 x 35 mm (41 x 20 x 1,3 inç).
Diyelim ki çatınızın üstüne iki sıra güneş paneli oluşturacaksınız. Bu, sıra başına 5 güneş paneli anlamına gelir (1kw veya 1000 watt’a 10x 100 watt’lık güneş panelleriyle eşit olmak için).
Güneş panellerini çatınıza dikey olarak yerleştirmek, toplam yüksekliğinizin (iki sıra güneş paneli ile) 2132 mm ve toplam genişliğinizin (yan yana 5 güneş paneli ile) 2540 mm olacağı anlamına gelir.
Bu, 1kw’lık bir güneş paneli kurulumunun toplam boyutunun 5,25M 2 olacağı anlamına gelir .
1kW İçin Kaç Güneş Paneli Gereklidir?
İlk başta, bu çok kolay bir hesaplama gibi görünebilir – 1000 watt, 1kw’a eşittir. Bu nedenle, dört adet 250 watt güneş paneliniz varsa ve bunları seri olarak bağlarsanız, 1000 watt veya 1kw elde edersiniz.
Ancak, sıcaklık arttıkça güneş panellerinin watt kaybettiğini unutmamalısınız.
Bu genellikle santigrat derece başına kayıp yüzdesi olarak gösterilir (bu bilgiyi her zaman ürün ambalajında/kullanım kılavuzunda veya çevrimiçi satın alıyorsanız ürünün teknik özellikler bölümünde bulabilirsiniz).
1kw Bir Evi Çalıştırmak İçin Yeterli mi?
Bu soru görecelidir ve tamamı evinizin enerji tüketimine bağlıdır.Bununla birlikte, ortalama bir Amerikan evi ayda 877 kWh tüketir ve bu da günde 29 kWh’ye kadar çıkar. 29 kWh yaklaşık 1.2kw’a eşittir, bu nedenle 1kw’lık bir güneş paneli sistemi, ortalama Amerikan evinize güç sağlamak için yeterli değildir. Ayrıca, her günün güneşli olmayacağını, hafta boyunca yağmur beklenebileceğini veya aşırı bulutlu olabileceğini unutmayın. Her şey düşünüldüğünde, ortalama bir Amerikalı ile aynı miktarda enerji tüketirseniz, evinize yeterli elektrik sağlamak için bunun gibi daha büyük bir güneş enerjisi dizisine ihtiyacınız olacaktır . kWh, bir hanehalkının tüketimini ölçmek için kullanılan ortak birimdir.
İşte kWh’yi kw’ye dönüştürmek için formül:
Kilowatt (kW) cinsinden güç P, kilowatt-saat (kWh) cinsinden E enerjisine eşittir, bu da saat (h) cinsinden tüketim süresi t’ye bölünür:
P (kW) = E (kWh) / t (h)
1kW Güneş Panelinde Neler Çalıştırılabilir?
İşte size 1kw’lık bir güneş paneli dizisinin aynı anda nasıl güç sağlayabileceğine dair kaba bir fikir vermek için hızlı bir infografik.
İlk başta, bu harika görünüyor ve öyle, ancak göz önünde bulundurmanız gereken bazı pratik noktalar var.
Örneğin, 1 kw’lık bir güneş paneli sistemi, günde birkaç saat ve sadece açık güneşli bir günde 1 kw elektrik üretecektir.
Aşağıda, bir yaz günü boyunca 1kW’lık bir güneş paneli sisteminin elektrik çıktısını gösteren bir grafik bulunmaktadır. 1kW’ın yalnızca öğlen 12’de güneşin en güçlü olduğu zaman üretildiğini görebilirsiniz:
Tamamen şebekeden ayrılmayı ve tamamen kendi elektrik kaynağınıza güvenmeyi planlıyorsanız, 3 – 5 kW güneş paneli kiti gibi daha büyük bir güneş enerjisi kiti kurulumuna yatırım yapmanızı tavsiye ederim.
En İyi 1kw Güneş Panelleri
Aşağıda, kendi 1kw güneş paneli sisteminizi oluşturmak için en iyi güneş panelleri/markalarından bahsedeceğiz. Biz sadece tekil güneş panelleri önereceğiz, 1kw güneş enerjisi sistemi kurmak için siparişinizi çoğaltmanız gerekecek.
Örneğin, siparişinizi ikisinden biri ile çarpmanız gereken en iyi 100 watt, 200 watt ve 250 watt güneş panellerini önereceğiz.
5 KW Güneş Paneli Neleri Çalıştırır?
Bir evin çalıştırmak için 5kW yeterli mi? 5 kw güneş paneli ne kadar elektrik üretir?
Daha az güneş alan bir bölgede yaşıyorsanız, yalnızca evinizde kurulu daha büyük bir sisteme ihtiyacınız olacaktır. Türkiye’deki ortalama sistem boyutu 5kW (5000 watt) olduğundan, güç ihtiyacınızın ne olacağını bilmiyorsanız bunu referans olarak kullanabilirsiniz.
5kW’lık bir güneş sistemi bir evi çalıştırır mı?
Bu 5kW mikro inverter tabanlı seri, ciddi bir konut güneş enerjisi sistemidir. Bu, güneş dizisi güneye bakacak şekilde günde en az 5 saat güneş ışığı varsayarak, ayda yaklaşık 350 ila 850 kilovat saat (kWh) alternatif akım (AC) üretebilir.
5kW’lık bir güneş sistemi yılda ne kadar güç üretir?
Yani ortalama 5kW’lık bir güneş sistemi günde yaklaşık 20kWh üretmelidir. Muhtemelen yazın çok güneşli günlerde üretilen çok daha fazla, muhtemelen 30kWh’ye kadar ve bulutlu bir kış gününde üretilen çok daha az güç, belki de 10kWh’den daha az göreceksiniz. Ancak yıl boyunca ortalama 20kWh civarındadır.
Bir eve elektrik sağlamak için kaç güneş paneli gerekir?
Evimi Güçlendirmek İçin Kaç Güneş Paneline İhtiyacım Var? Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ortalama bir ev, yılda 10.400 kWh elektrik kullanır. Ortalama 250 watt güneş paneli kuruyorsanız, tüm evinize güç sağlamak için yeterli enerjiyi üretmek için yaklaşık 28-34 güneş paneline ihtiyacınız olacaktır.
Bir buzdolabına güç sağlamak için kaç tane güneş paneline ihtiyacım var?
Bir buzdolabını çalıştırmak için kaç tane güneş paneline ihtiyacım var? Ortalama bir buzdolabının çalışması için ortalama üç veya dört güneş paneli gerekir. Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan ortalama buzdolabı ayda yaklaşık 57 kWh kullanırken, ortalama buzdolabı 58 kWh kullanır. Bu birimlerin eklenmesi, toplam 115 kWh’lik bir toplam getiriyor.
12V buzdolabını çalıştırmak için hangi boyutta güneş paneline ihtiyacım var?
12V bir sistem için pillerinize her gün 100A/h şarjı değiştirmeniz gerekiyorsa ve günde 8 saat güneş ışığına sahipseniz, ihtiyacınız olacak … 1200WH / 8H = 150W güneş panelleri. Aslında, gereksinimlerinizi her zaman en az %20 oranında tahmin etmeniz önerilir, bu nedenle 180W güneş panellerine ihtiyacınız olacaktır.
Mevcut en iyi performans gösteren sistemlerden biri olan 5kW’lık bir güneş enerjisi sistemi, elektrik faturası döngüsü başına 350 $ bile tasarruf etmenizi sağlayabilir. Bununla birlikte, gerçek tasarrufunuz büyük olasılıkla döngü başına 180 ila 300 ABD Doları arasında olacaktır – evinizin tüm enerji kullanımını karşılamak için fazlasıyla yeterli.
5kW ile neye güç verebilirsiniz?
İşte 5kw Güneş Sisteminin ürettiği elektrikle rahatlıkla kullanabileceğiniz 5 standart cihaz:
- a. Çamaşır makinesi – 800w (döngü başına) …
- B. Sıcak Su Isıtıcıları – günde 4kW. …
- yaklaşık Fırın / ocak – saatte 2400w. …
- e. Buzdolabı saatte 100-200w (günde 1kW – 2kW) …
- F. Klima saatte 3kW – 5kW.
5kW’lık bir inverterin maliyeti nedir?
5kW’lık bir solar inverterin maliyeti, bütçe tek fazlı modeller (örn. Sungrow) için 1.000 $’dan ve yüksek kaliteli tek fazlı modeller (örn. Fronius veya SMA) için 2.000 $’a kadardır. 5kW en popüler boyuttur ve 6,6kW’a kadar panel barındırabilir.
5kW akü maliyeti nedir?
5kW’lık bir güneş enerjisi sistemi artı (yaklaşık olarak) 5kWh’lik bir akü sistemi, nerede yaşadığınıza ve hangi ürünleri kullandığınıza bağlı olarak 10.000 dolara kadar mal olabilir.
5kW’lık bir güneş enerjisi sistemi kaç birim üretir?
Yaklaşık 5kW Güneş Sistemi 5kW güneş sistemi yılda ortalama 365 gün günde 20 birim üretir.
Mini Güneş Enerji Seti Fiyatları
Mini güneş enerji seti (Güneş Paneli); hazır paketlerden biri olan küçük ve orta ölçekli güneş enerji sistemleri ile ihtiyacınıza göre seçimler yapabilirsiniz. İhtiyacınıza göre gerekli hesaplamaları yapılan mini güneş enerji paketlerinde sizlerin de montaj yapabilmesi için kablo ve bağlantı hazırlıkları da yapılarak kullanıma uygun hale getirilmiştir.
Mini güneş enerji seti nerelerde kullanılır ?
Özellikle hobi bahçelerinde, karavanlarda, piknikte, kampta veya bağ evlerinde çok rahatlıkla kullanabilirsiniz. Öncelikli olarak mini güneş enerji setinin özelliklerine göre buzdolabı, televizyon, telefon ve şarj aleti veya bunun yanı sıra az enerji çeken elektrikli ev aletlerini çalıştırabilirsiniz.
10 Watt Mini Güneş Paneli Seti :
Genel olarak kampçıların ve doğa severlerin tercih etmiş olduğu bir settir. Lambalı ve ya lambasız bir şekilde satışı yapılmaktadır. 10 watt güneş enerji seti içersin de 7 amper kuru akü ve 10 amper şarj için regülatör bulunmaktadır. Tabi bunun yanında sistemi oluşturacak bakır kablo ve bağlantı ekipmanları mevcuttur. Bu mini solar güneş paneli seti ile telefonunuzu şarj edebilir veya led ampulleri yakabilirsiniz.
20 Watt Mini Güneş Paneli Seti :
20 watt mini güneş enerji setinin özelliklerinden en önemlisi kolay kurulumu ve taşınabilir olmasıdır. Genellikle hobi bahçelerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. 20 Watt mini güneş paneli setinde 22 watt gücünde güneş paneli ve bunun yanında 12 amper kuru akü yer almaktadır. Aynı şekilde kablo ve güneş paneli bağlantıları için gerekli ekipmanlar yer almaktadır.
240 watt hazır güneş enerji seti, 300 watt, 480 watt, 800 watt, 1200 watt hazır güneş paneli setlerimiz de mevcuttur. Bu setlerimiz ile sizlerde elektrik şebekesi bulunmayan karavan, bağ evi, yaylanızda veya hobi bahçenizde gönül rahatlığı ile elektrikli ev aletlerinizi kullanabileceksiniz.
Bir Rüzgar Türbini Ne Kadara Mal Olur? Rüzgar Gülü
Bir Rüzgar Türbini Ne Kadara Mal Olur, 1 tane rüzgar gülü ne kadar enerji üretir, ülkemizde giderek artan elektrik tüketiminin önüne geçmek için yenilenebilir enerji kaynaklarına giderek talep artmaktadır. Bu nedenle ülke genelinde kırsal kesimde yaşayan vatandaşlarımız evlerinde bulunan elektrikli eşyaları çalıştırmak için 1 kw, 2 kw, 3 kw, 4 kw 5 kw gibi birçok rüzgar gülü ile ihtiyaçlarını giderebilmektedirler.
Günden güne artan enerji tüketimleri ve artan faturalar nedeni ile elektrik şebekesi bulunmayan bağ evlerinde, karavanlarda, kırsal kesimde bulunan yerlerde veya kamp alanlarında rahatlıkla kullanılabilen rüzgar türbinleri ile sizlerde telefon şarj edebilir veya tüm elektrikli cihazlarınızı çalıştırabilirsiniz.
Bir Rüzgar Gülü Ne Kadar Elektrik Üretir?
Bir Rüzgar Gülü Ne Kadar Elektrik Üretir, ve nasıl elektrik üretir bu konularda detaylı bilgi vermek gerekirse özellikle rüzgar enerjisi bir rüzgar türbini veya halk arasında rüzgar gülü olarak bilinen, normal şartlar altında 1,8 MW ile 5,2 milyon kWh elektrik üretebilir (genel anlamda 600 evin elektrik ihtiyacını karşılayabilir anlamına gelmektedir.).
Ancak yenilenebilir enerji kaynaklarından olan rüzgar türbinleri kömür veya nükleer santraller tarafından üretilen elektriğin yanında çok daha maliyetlidir. Ancak doğal yollarla elektrik üretilmesi ve çevreye herhangi bir kimyasal salınım olmaması nedeni ile elektrik üretimi gerçekleştirilmektedir.
| güneş enerjisi | güneş enerjisi fiyatları | güneş paneli fiyatları | güneş enerji sistemleri | güneş enerjisi paneli | güneş enerji paneli | güneş paneli fiyat | solar enerji | güneş enerjisi su ısıtma | güneş enerjisi su ısıtma fiyatları | güneş paneli sistemi | güneş enerjisi sistemleri fiyatları | gittigidiyor | hepsiburada | sahibinden | solaravm | cimri | ekonomiksolar | trendyol | powerenerji | cw-enerji | gezegensolar | enerjisa | ankara güneş paneli | izmir güneş paneli | istanbul güneş paneli | robotistan | Sharp | SB Solar | Enerjimar | Myenerjisolar | Zorlu Enerji | pttavm | solar fırsat | solar academy | parla solar | munda solar | enerji burada | sun solarenerji | Norm Enerji | east marine | ödül solar | desiba enerji | acs enerji | vipnet sonlar | gazioğlu solar | csy marine | kalyon güneş paneli | kerem cilli | solar dolap | güneş dükkanı | enerji bes | neon solar | sehatek | solar ist | devlet destekli | solar fırsat | general solar | enerji atlası | ev için güneş paneli hesaplama | ev için güneş paneli fiyatları | güneş panelleri | güneş paneli seti | güneş enerjisi sistemleri | güneş paneli fiyatı | monokristal güneş paneli | güneş paneli fiyatları 2020 | güneş enerji fiyatları | eraslan güneş enerjisi su ısıtma fiyatları | elektrik paneli | 24 tüplü güneş enerjisi fiyatı | solar panel fiyatları | gunes enerjisi | ev tipi güneş enerjisi fiyatları | 30 tüplü güneş enerjisi fiyatı | güneş enerjisi paneli fiyatları | bir evin elektrik ihtiyacını karşılayacak güneş paneli | solar enerji sistemleri | güneş enerjisi elektrik üretimi | güneş enerjisi su ısıtma panel fiyatları | fotovoltaik panel | solar güneş paneli | 1000w güneş paneli fiyatları | güneş paneli sistemleri | güneş enerjisi sıcak su panel fiyatları | solar şarj kontrol cihazı | güneş enerji sistemleri fiyatları | elektrik paneli fiyatları | ikinci el güneş enerjisi su isıtma fiyatları | güneş enerji | güneş paneli yapımı | güneş enerjisinden elektrik üretimi | güneş panelli lamba | güneş elektrik | küçük güneş paneli | taşınabilir güneş paneli | güneş enerjisi ile elektrik üretimi | mini güneş paneli | 5 kw güneş paneli fiyatları | güneş paneli elektrik üretimi | güneş enerjisi panel fiyatları | güneş paneli hesaplama | güneş enerjisi ile çalışan lamba | solar güneş enerjisi | lexron güneş paneli | ev güneş enerjisi fiyatları | esnek güneş paneli | 100 watt güneş paneli | güneş enerjisi elektrik | ev için güneş paneli | polikristal güneş paneli | ikinci el güneş enerjisi | güneş paneli fiyatları 2021 | ikinci el güneş paneli | güneş paneli kurulumu | ev için güneş paneli fiyatları 2020 | 12 volt güneş paneli | elektrik panel fiyatları | enerji paneli | 18 tüplü güneş enerjisi fiyatı | solar paket sistem fiyatları | solar çatı | 40 watt güneş paneli | basınçlı güneş enerjisi fiyatları | 280 watt güneş paneli | güneş paneli aküsü | 20 watt güneş paneli | güneş enerjisi su ısıtma sistemleri fiyatları | güneş elektrik paneli | 3 kw güneş paneli | güneş enerjisi kazan fiyatları | karapınar güneş enerji santrali | solar paket | güneş paneli maliyeti | koçtaş güneş enerjisi su ısıtma | 200 watt güneş paneli | güneş enerjisi elektrik üretimi maliyeti 2020 | katlanabilir güneş paneli | 400 watt güneş paneli | güneşten elektrik üretimi | vakum tüplü güneş enerjisi | güneş enerjisi santrali kurmak 2020 | elektrik güneş paneli | ikinci el güneş paneli fiyatı | ikinci el güneş paneli satanlar | monokristal panel | sıcak su güneş enerjisi fiyatları | 10 kw güneş paneli | günes enerjisi | güneş paneli elektrik | fotovoltaik sistemler | polikristal | 190 watt monokristal güneş paneli | bim güneş paneli | güneş enerjisi elektrik üretimi maliyeti 2019 | elektrik üreten güneş paneli | gunes panelleri | 170 watt güneş paneli | güneş paneli çeşitleri | 400w güneş paneli fiyatları | güneş panel | güneş paneli üretimi | güneş enerjisi paneli elektrik üretimi |