Rutubet Oluşumu Nasıl Engellenir
Birçok insan yaşadığı alanda rutubet problemi ile karşılaşabiliyor. Rutubetli alanlar hem sağlık açısından tehdit oluştururken, görüntü ve koku olarak da rahatsız edici bir ortam yaratıyor. Bu sebeple evde rutubet neden olur ve nasıl giderilir sorusu sıklıkla sorulan sorular arasında yerini alıyor. Birçok olumsuz sonuçlara neden olan rutubet, genellikle yalıtımı yetersiz olan alanlarda karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte farklı sebeplerin de rutubete neden olduğu görülüyor.
Odaların eşit derecede ısınmaması rutubet oluşumunun nedenlerinden biri. Bunun yanı sıra ev içine dahil edilen balkonlar da rutubetin kolaylıkla oluştuğu alanların başında geliyor. Farklı sebeplerden dolayı oluşan rutubet, aynı zamanda kötü kokuların ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bu durumda ilk olarak evde rutubet neden olur ve nasıl giderilir sorusunun yanıtını bulmak gerekli. Rutubetin hangi sebeple oluştuğunu tespit ettikten sonra sorunu tam anlamıyla çözüp, rutubet giderici ve hava temizleyici makineler kullanmak avantaj oluşturuyor. hava temizleme sistemleri ile hem rutubet oluşumunu engelliyor hem de temiz hava sağlıyor. Bu yazımızda evde rutubet neden olur ve rutubet nasıl önlenir sorularını yanıtlıyoruz.
Rutubet farklı birçok alanda meydana gelebiliyor ve hemen önüne geçmek için tedbir alınmazsa büyük sorunlara neden olabiliyor. Rutubetin görüldüğü alanlar genellikle karanlık ve hava sirkülasyonunun az olduğu yerler.
Rutubet özellikle bodrum, zemin katlar ve banyoda sıklıkla görülürken, farklı alanlarda da nem oluşumundan kaynaklı rutubet ile karşılaşmak mümkün oluyor. İnsan sağlığına ve oluştuğu alana zarar veren rutubet, aynı zamanda mobilyalara da zarar verebiliyor. Bu durumla birlikte birçok insan rutubet neden olur ve nasıl giderilir sorusunu araştırıyor. Rutubet oluşumunun gerçekleştiği evlerde ilk olarak duvarlarda ıslaklık görülüyor. Bununla birlikte duvarlarda kabarmalar ve lekelenmeler ortaya çıkıyor.
Hem yaşam alanlarının hem de insan sağlığının zarar görmemesi için rutubet oluşumunu farklı yöntemlerle engellemek mümkün oluyor. Bu yöntemler sayesinde birçok insan rutubet nasıl giderilir sorusunun yanıtını bulabiliyor.
Nemli alanlarda meydana gelen rutubet, duvarlarda küflenmeye sebep oluyor. Evde rutubet neden olur ve nasıl giderilir diye merak eden birçok insan, farklı sebepler ile karşılaşıyor. Rutubet oluşumu genellikle yalıtımı yetersiz olan yerlerde karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte havalandırmanın yetersiz olması da rutubet oluşumuna etki eden unsurlar arasında yerini alıyor. Ayrıca güneş almayan evlerde de rutubet oluşması oldukça yaygın. Özellikle banyo, mutfak ve tuvalet gibi alanların fazla nem barındırması, duvarlarda rutubet oluşturabiliyor.
Rutubet, bir evin içten içe çürümesine neden olduğu gibi duvarların, ev içinde bulunan eşyaların ve insan sağlığının ciddi anlamda zarar görmesine neden oluyor. Bu sebeple rutubet neden olur ve nasıl giderilir sorusunun yanıtı ile rutubet oluşumuna hemen müdahale etmek fayda sağlıyor. Bununla birlikte rutubet oluşumunun belirtileri nelerdir sorusunun yanıtını araştırmak gerekiyor.
Birçok insanın merak ettiği rutubet neden olur ve nasıl giderilir sorusu önem taşıyor. Hem yaşam alanlarının hem de insan sağlığının zarar görmemesi için rutubet belirtileri fark edildiği anda tedbir alınması avantaj oluşturuyor. Rutubet oluşumunun belirtilerini şu şekilde sıralamak mümkün:
Rutubetin insan sağlığına zararı her yaştan bireyi doğrudan etkiliyor. İnsanların özellikle üst solunum yolu hastalıkları ile karşılaşmasına sebep olan rutubet, gözlerde de tahrişe sebep oluyor. Rutubet küf oluşturması ile alerjik insanlar için olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Bu sebeple birçok insan nefes alıp vermekte zorluk yaşayabiliyor. Alerjisi olmayan kişilerin de risk altında olduğunu göz önünde bulundurarak çocukların ve bebeklerin rutubetli alanlardan uzaklaştırılması ekstra bir önem taşıyor.
Özellikle çocuklar ve bebekler daha hassas bir yapıda olduğu için daha korunaklı ve rutubetten uzak alanda yaşamaları gerekiyor. Aksi takdirde rutubet oluşumu farklı hastalıklara yol açabiliyor. Bu sebeple rutubet neden olur sorusunun yanıtını titizlikle araştırmak önemli. Nem, sıcaklık ve oksijen seviyeleri belirli bir oranda buluşunca ortaya rutubet ve küf çıkıyor.
İnsan sağlığına ciddi olarak zarar veren rutubet, bulunduğu ortamda ağır ve keskin bir koku oluşturuyor. Bununla birlikte yüksek rutubetli olan ortamlarda virüs ve bakterinin çoğalması kaçınılmaz oluyor. Bu sebeple birçok insan rutubetli alana müdahale edebilmek için evde rutubet neden olur sorusunun yanıtını arıyor. Rutubet oluşumunun hem insan sağlığına hem de ev içine zararlarını şu şekilde sıralamak mümkün:
İnsanların sağlıklı ve rahat bir hayat sürebilmesi için rutubetsiz ve temiz havaya sahip alanlarda yaşaması gerekiyor. Bu sebeple nem oluşumunu minimum seviyeye indirmek avantaj oluşturuyor. Rutubetin oluşturduğu zararlardan korunmak için birçok farklı yöntem bulunuyor. Bu yöntemler ile insanlar rutubet neden olur sorusunu açıklığa kavuşturabiliyor.
Evde rutubet neden olur ve nasıl giderilir sorusunun yanı sıra rutubet kokusu nasıl giderilir sorusu da merak ediliyor. Rutubet aynı zamanda nem anlamını taşıyor. Birçok farklı sebeple kapalı alanlarda nem oluşumu gerçekleşiyor. Kapalı alanlarda çamaşır asmak, yemek yapmak veya duş almak gibi durumlar nem oluşmasına sebep oluyor. Yalıtımı yetersiz olan alanlarda nem oluşumu ile karşılaşmak mümkün.
İnsanların yaşadığı evler her ne kadar yağmurdan veya kardan korunaklı görünse de duvarlar zamanla yağmur suyunu içine çekiyor ve ev içindeki ısı ile birleşerek nem oluşturuyor. Ortaya çıkan nem ile zamanla rutubet meydana geliyor. Rutubete sebebiyet veren nem oluşumunu engellemek için farklı yöntemler bulunuyor. Rutubet neden olur sorusuna çözüm olan yöntemler, insanların yaşam kalitesini artırıyor.
Çözüm olarak sunulan yöntemlerden biri; pencerelerin ve havalandırma sistemlerinin doğru kullanılması. Pencere kenarlarının düzgün bir şekilde silikonlanması, rutubet oluşumunu minimum seviyeye indiren unsurlar arasında yerini alıyor. Bununla birlikte ev yalıtımının iyi olması, rutubeti engelleyen diğer bir unsur olarak karşımıza çıkıyor.
Rutubet birçok evde yaşanan bir sorundur. Sorunun ana nedeni ise uygun olmayan veya hiç olmayan su yalıtımıdır. Rutubet ilk olarak duvarlarda veya tavanda çıkar, evin her yanında yayılabilir. En kötü durumlarda, eşyalar rutubet kaparak kullanılmaz hale gelebilir.
Her ne kadar olumsuz ve istenmeyen bir durum olsa da rutubetten kaçınmak mümkün olmayabilir. Fakat alınacak önlemler, zararın en aza indirilmesine yardımcı olur. Rutubet genellikle zemin katı veya bodrum katı dairelerde ve alanlarda görülür. Bodrum katlarında daha yaygın olan rutubet, duvarların toprak zeminden su çekmesiyle meydana gelir. Ancak normal katlarda ve çatı katlarında da rutubet meydana gelebilir.
Rutubetin ilk başladığı nokta, evin en savunmasız olduğu noktadır. Bu nedenle en savunmasız noktanın tespit edilmesi oldukça önemlidir. Rutubete karşı savaşırken kendi önlemlerinizi alabileceğiniz gibi doğru bir tadilatla da bu sorunun önüne geçebilirsiniz.
Bodrum katlarda rutubet, yetersiz bina yalıtımından kaynaklanır. Zeminle temas eden duvarlar, topraktaki nemi çekerek küf benzeri bir doku oluşturur. Rutubet ayrıca evdeki odaların su ile temas etmesiyle de oluşabilir. Örneğin şiddetli bir yağış olduğunda pencereden giren su, pencere altında veya zeminde rutubet olmasına neden olabilir. Buna ek olarak doğru bir şekilde takılmayan pencereler de rutubete neden olabilir. Pencere ve duvar arasında boşluk kalırsa, bu boşluktan su girerek rutubet oluşumuna neden olabilir. Nemli bölgelerde yaşamak evdeki rutubet oranını arttırabilir.
Tadilat işlemine başlamadan önce evdeki rutubetin kaynağı tespit edilmelidir. Pencere ve duvar arasındaki boşluk silikon ya da diğer yapı dolgu malzemeleri ile giderilebilirken, yetersiz bina yalıtımının olduğu binalarda kapsamlı tadilat gerekebilir.
Bazı ev sahipleri, evlerini kiraya vermek veya satmak için rutubet izlerini kapatabilir. Yoğun rutubet olmayan durumlarda izler boya ile kapatılabilir. Bu genelde evi kiralayacaklar için yanıltıcı olabilir.
Fakat birkaç noktaya dikkat ederek evde rutubet olup olmadığını belirlemek mümkündür. İlk olarak evde rutubet kokusu varsa bu en önemli işarettir. Eğer evde eşya varsa, eşyaların nemli olup olmadığı da kontrol edilebilir. Evin girişinde veya apartman boşluğunda rutubet olup olmadığı da evin durumu hakkında genel bilgi verir.
Rutubetin oluşmasının temel nedeni ısı farkıdır. Evdeki çeşitli kaynaklardan çıkan su buharı soğuk duvarlarda yoğunlaşır. Yoğunlaşma sonucu oluşan su, duvar tarafından emilerek rutubetin oluşmasına sebep olur. Duvarda oluşan rutubetin bir diğer nedeni ise yalıtımı yapılmayan cephenin yağmur suyunu emmesidir. Bu sıvılar, içerideki sıcak havanın etkisiyle buharlaşır ve evin içerisindeki nem miktarını artırarak iç duvarlarda terleme yapar ayrıca patlayan veya sızdıran borular rutubete dışardan sebep olabilir.
Duvarda oluşan rutubeti anlamanın en kolay yolu el ile dokunmaktır. Elle veya kuru bir bezle dokunduğunuzda ıslaklık geliyorsa duvarda rutubetin olup olmadığını anlayabilirsiniz. Duvarda sarıya çalan lekeler nemin varlığını gösterir. Bunun haricindeki fiziksel etkilerde duvarda rutubetin olup olmadığı hakkında bilgi verir. Tavan ve duvar boyalarının dökülmesi, yüzeydeki kabarmalar rutubetin göstergesidir. Duvarları rutubet olmuş odada çürük kokusu olur. Burada oluşan rutubeti anlayabilirsiniz.
Temelden gelen rutubette yapılacaklar diğer durumlardaki yöntemlerle aynıdır. Fakat burada şunu söylemek gerekir. Temelden dolayı oluşan rutubet genellikle yağmur suyu kaynaklı olur. Yağmur suları temel altına girmesiyle bekler ve zamanla öncelikle temele sonrasında diğer elemanlara sıçrar. Eğer temelin en baştan yalıtımı yapılmazsa nem kaçınılmaz olacaktır. Temel ve bodrum kat bohçalama yöntemi ile yağmur sularından izole edilmelidir. Yalıtımı düzgün yapılmayan temellerde ve bodrum katlarda nem önleyici katkılar, su yalıtım katkıları gibi katkılar kullanılarak nemin önlenmesi sağlanabilir.
Eğer evinizde rutubet varsa yapmanız gereken tadilat işlerini başlatmak olacaktır. Rutubetin kaynağını tespit ettikten sonra tadilat planı oluşturun. Tadilat sürecinde güvenilir tadilat şirketlerinden ve ustalardan destek alın. Bazı uygulamaları evde ustaya gerek duymadan yapabilirsiniz. Ama yoğun rutubet olan durumlarda sorunun kökenine inmek ve yok etmek gerekir. Bu gibi durumlarda ustalar ve tadilat şirketleri imdadınıza yetişecektir. Tadilat sürecine başlamadan önce rutubet olan yer dışında sorun olup olmadığına bakın. Tadilatı bir kere başlattıktan sonra tüm evi elden geçirmek iyi bir fikir olabilir. Böylece ileride ortaya çıkabilecek sorunlar önceden engellenmiş olur.
Rutubetin engellenmesi için uygun yalıtım yapılması gerekir. Rutubet, yetersiz su yalıtımından kaynaklı eve su girmesiyle meydana gelir. Tüm evde su yalıtımı sağlamak, rutubetin önlenmesini, sağlayacaktır.
Yalıtım planı yapılırken, tadilat şirketlerinden yardım almak gerekir. Tadilat şirketleri tüm yalıtım sürecini baştan sona planlar. Su yalıtımı yapılırken doğru malzemenin kullanılması ve iyi bir işçilik, sorunun tamamen ortadan kalkmasını sağlar.
Bazı durumlarda apartmanın içinde rutubet meydana gelebilir. Apartmanın içinde ağırlıklı olarak merdiven boşluklarında, bodrum katında ve varsa kazan dairesinde nemlenme meydana gelir. Bu durumda apartmanda yaşayan herkesin yalıtım sürecine katılması gerekir. Tüm apartmanda alınacak önlemler, ileride dairelerin içerisinde yaşanabilecek rutubetin önlenmesine yardımcı olabilir.
Elma sirkesi ve limon suyu gibi asit içeriği yüksek malzemeler küflü duvara uygulanarak sağlanır. Rutubetin etkilendiği alanlara fırça ya da püskürtme yoluyla uygulanabilir.
Karbonat uygulaması önleyici bir yöntemdir. Rutubet bölgelerine dökülür.
Çamaşır suyu baziktir. Püskürtülerek veya dökülerek uygulanır. Çamaşır suyu küf mantarlarını öldürür ve oluşmasını engeller.
Küf, sürekli üreyen bir organizmadır. Bu nedenle küfün yani rutubetin çok ilerlememesi adına aralıklı olarak duvarın veya rutubet olan yerin silinmesi rutubeti engelleyen bir adım olacaktır.
Evin en çok rutubet oluşan yeri banyodur. Sürekli su ve su buharıyla temas eden duvarlar ve tavanlar, nem tutma eğiliminde olur. Özellikle duşakabin tavanında rutubet sıklıkla karşılaşılan bir durumdur.
Ayrıca üst kat komşunuzun su tesisatında meydana gelen sızıntılar, sizin dairenizde de rutubete neden olabilir. Bu durumda sadece sizin yalıtım önlemi almanız bir fayda sağlamayacaktır. Komşunuzun da su tesisatını tamir ettirmesi ve gerekli yalıtımı uygulaması gerekir.İki tarafın da uygun yalıtımı yapmasıyla evinizdeki rutubet önemli ölçüde engellenmiş olur.
Marshall rutubet önleyici boya fiyatları: Türkiye’nin en büyük duvar boyası markası olan Marshall nem önleyici astar fiyatı 24 TL (Bu fiyat 2020 fiyatıdır ve güncel maliyetlere göre artış gösterebilir).
İsonem ms 82 nem ve rutubet boyası 1 kg fiyatları: Nem ve rutubet giderici boya deyince aklımıza ilk gelen markalardan biridir. isonem ms 82 nem ve rutubet boyası 1 kg fiyatı 47 Liradan başlamakta olup satış yapan firmaya göre 55-60 TL’ye kadar çıkabiliyor. (Bu fiyat 2020 fiyatıdır ve güncel maliyetlere göre artış gösterebilir).
İsonem rutubet boyası kullananların yorumları daha çok olumlu yönde. Özellikle banyo tavanlarında kullananlar oldukça memnun yorumlar yapıyor. Eğer su sızıntı yada dış mekandan sızıntı yoksa ve sorun sadece banyodaki buhardan kaynaklanıyorsa bu ürünü kullanabilirsiniz. Kullanıcıların ürünle ilgili tek olumsuz yorumu aşırı derecede ağır bir kokunun olması yönünde.
Evde rutubet giderme noktasında bu yazımızda bazı tavsiyelerde bulunacağız. Küf önleyen boya kullanarak evdeki rutubetten kurtulabilir miyiz? Küf yapmayan tavan boyası çözüm olur mu? Bodrum katta yada güneş almayan odaların duvarlarında evde rutubet nasıl önlenir?
Birçok kişinin dikkat etmediği fakat yaşam kalitesini fazlasıyla olumsuz etkileyen rutubet, göz ardı edildiğinde ciddi sağlık sorunlarına da beraberinde getirebiliyor. Bu yüzden de dikkatli olmakta ve gerekli önlemleri alarak rutubetle başınızın belaya girmesini önlemekte fayda var. Öncelikle şunu belirtelim ki, rutubet olan ortamlarda daha fazla zararlı bakteriler ürüyor. Bununla havada bulunan fazla nemle beraber bu sağlıksız hava ciğerlere doluyor. Kısa vadede belki fark edilmeyebilir belki ama rutubet insan sağlığı için çok ciddi zararlar bırakan bir sorundur.
Ev duvarlarında bulunan küf sağlık açısından çok zararlı olduğu gibi görüntü kirliliği yaparak da sizi çok rahatsız edecektir. Şimdi dilerseniz duvardaki rutubet kokusu nasıl giderilir konumuza dönelim.
Rutubetin Sebebini Bulun
Herşeyden önce evde duvarlarda rutubet yapan sorunu bulmanız gerekiyor. Aksi halde rutubete karşı boya da kullansanız sorun devam eder. Mesela su kaçağı evde rutubet yapabilir. Bir başka örnek akvaryum evde rutubet yapar. Birçok kullanıcı farkında bile olmaz. Akvaryum içindeki ısıtıcı suyun buharlaşmasını sağlar ve bu da evin nemini sürekli olarak artırır. Bu sebeple akvaryumun üst kısında kapak kullanmalısınız. Yetersiz havalanmayan evlerde de rutubet olur. Üst katta yada yan binada bulunan banyo, teras, çatı gibi alanlarda da su sızıntısı gelebilir. Bu şekilde örnekleri artırabiliriz. Tabii eviniz bodrum katta ise bu durum farklıdır.
# Isı Farkını Azaltın: Rutubetin en önemli sebebi ısı farklarıdır. Duvarın bir yüzü sıcakken diğer yüzü soğuk olduğunda rutubet sıklıkla görülür. Bunun engellemek için duvara mantolama işleme uygulanabilir. Böylelikle ısı farkı minimuma indirilip rutubetin önüne geçilebilir.
# Isı Yalıtımı: Dairem bodrumda değil, güneş görüyor, hava alıyor ama hala rutubet oluyor mu diyorsunuz? Unutmamak gerekir ki rutubet sadece bodrum katlarda olmaz. Rutubet olan duvarınız kuzey cephedeyse, güneş almıyorsa ve yağmurlu havalarda rüzgarlı bir şekilde duvara ve camlara şiddetli yağmur çarpıyorsa bununla beraber duvarınızda mantolama yoksa rutubet kaçınılmaz olur. Bunun için yapmanız gereken tek çözüm ısı yalıtımı yapmanız olacaktır. Siz de küf önleyen boya kullanarak evdeki rutubetten kurtulabilir miyiz? sorusunu soruyorsanız cevabımız hayır olacaktır. Çünkü siz önce rutubete sebep olan sorunu çözmeniz gerekiyor.
# Bina Yapısına Dikkat Edin: Dairesiniz üst katta, bina yeni olmasına rağmen duvarlarda rutubet oluyorsa ve aşağıda bahsettiğimiz etkenler olmamasına rağmen hala nem ve küf oluyorsa bina yapısında yada yalıtımda sorun var demektir. Bazen fayans derzlerinden, bazen pencere ve balkon kapılarından ince sular sızar. Bunlar o kadar ufaktır ki dikkat çekmez ve bu su kendine yol bularak farklı noktalara kadar gider. Zamanla o kısımlarda birikerek küf yapmaya başlar.
# Banyo ve Mutfak Camını Aralık Bırakın: Rutubeti engelleyen boya ile çözüm bulmadan önce evde yaptığımız yanlışları düzeltmemiz gerekiyor. Duş alırken ya da yemek yaparken, özellikle kış aylarında camları kapatmak gibi bir huyumuz var. Eğer havalar soğuk fakat bunu yaptığınızda çıkan buhar odanın içinde birikir ve bu durumda rutubet için uygun ortamın oluşması anlamına gelir. Böyle bir şeyin gerçekleşmesini istemiyorsanız, rutubete çözüm olarak tavsiyelerimizden biri de duş alırken ve yemek yaparken bir pencere az da olsa aralık bırakmanız yönünde olacaktır. Esasında banyolar genel olarak nemli ortamlar olduğu için sadece duş alırken değil, genel olarak da bol havalandırılması gerekiyor.
# Havalandırma Delikleri: Birçok kişi evindeki havalandırma deliklerini ısı kaybına neden olduğunu düşünür ve bu yüzden delikleri kapatır. Bu delikler sadece rutubet ile savaşta değil, aynı zamanda gaz sızıntısı gibi durumlarda da hayat kurtaracağı için katiyen söz konusu uygulamayı yapmayın. Ortamın havalanması demek rutubet riskinin en aza inmesi demek olduğunu unutmayın.
# Çamaşırları Ev İçine Asmayın: Tavandaki rutubete kesin çözüm ararken ev hanımlarının yaptığı bir yanlışa değinmek isteriz. Daha çok kış aylarında gördüğümüz bu uygulama çamaşırların çok daha çabuk kurumasını sağlıyor olsa da, çamaşırlardaki nem duvarlara işleyeceği için rutubet riskini de arttıracaktır. Bu yüzden olabildiğince çamaşırları ev içinde kurutmamaya özen gösterin.
# Nem Alma ve Rutubet Cihazları Kullanın: Rutubet kokusuna ne iyi gelir? Rutubet nasıl engellenir sorularını sıkça soran okuyucularımız için bir diğer tavsiyemiz de nem alma makineleridir. Bizzat bu cihazı kullanan biri olarak fikirlerimi sizinle paylaşacağım. Bu cihazlar odada bulunan nemi çekerek kendi içlerinde bulunan haznesine doldururlar ve bu hazne su ile dolar. Hazne dolunca makine alarm verir. Böylece hergün odanızda bulunan nemli havayı kurutursunuz. Tabii bu cihaz elektrikle çalıştığı için ve sürekli çalışır konumda olduğu için elektrik faturası farkını da göz önünde bulundurmalısınız. Unutmadan belirtelim ki bu tarz cihazların ikinci elini çeşitli ilan sitelerinde rahatlıkla bulabilirsiniz. Az kullanılmış ürünlerden alabilirsiniz.
# Vantilatör: Oda içinde hem hava sirkülasyonu sağlaması ve hem de havayı kurutma özelliği olması sebebi ile ev içinde vantilatör de kullanabilirsiniz. İster oda içinde, isterse duvara monte edilmiş, odadaki havayı dışarı veren havalandırma şeklinde kullanabilirsiniz. Fakat unutmayın ki uzun süre açık kalan bu tür cihazlar da elektrik faturasına etki eder. Bodrum katta rutubet nasıl önlenir? sorusunu soranlar için de vantilatör ve nem alma cihazı tavsiye edebiliriz.
# Nem Ölçer Kullanın: Nem ölçer kullanarak odanızdaki rutubet yoğunluğunu takip edebilirsiniz. Nem oranı arttıkça yukarıda tavsiye ettiğimiz yöntemlere dikkat edebilirsiniz.
# Fazlalık Eşyalardan Kurtulun: Duvarları kaplayan ve evin her köşesinde yer işgal eden fazla eşyalardan kurtulun. Kalabalık odadaki hava dolaşımını engeller ve bir yerlerde rutubet oluşumuna sebep olur.
# Bitki ve Akvaryumlara Dikkat: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi akvaryumlar evde nem oluşturabilir. Bununla beraber bazı bitkiler de odadaki rutubeti artırabilir.
Şimdi yazımızın başında belirttiğimiz sorulara dönecek olursak. Örneğin “Küf yapmayan tavan boyası çözüm olur mu?” sorusunu ele alalım. Yukarıda belirttiğimiz sorunlar devam ediyorsa ve siz bahsetmiş olduğumuz tedbirleri almamış iseniz, rutubet önleyici duvar boyaları kesinlikle çözüm değildir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi önce sorunu ortadan kaldırmamız gerekiyor.
Kış aylarında evlerimizde daha çok rastladığımız rutubetten hepiniz müzdaripsinizdir. Özellikle banyo gibi ıslak ve nemli ortamlarda oluşan rutubet bir süre sonra küfe dönüşüyor ve çok kötü bir görüntü ve koku oluşuyor.
Duşakabinler ve küvetin kenarlarında küflenmeye mutlaka karşılaşmışsınızdır. Buralar rutubetin oluşması için oldukça elverişli yerlerdir. Küflenme bir kere başladı mı büyük hızla yayılır.
Genel olarak rutubet nemin yüksek olduğu kesimlerde meydana gelir. Rutubet, solunum problemleri ve alerji gibi sağlık problemlerine neden olabileceği gibi eşyalarınızın da kısa sürede çürümesine neden olur. Ayrıca küf olan yerlerde çürük meyva kokusuna benzer keskin bir koku olur. O yüzden nem ve rutubetten mümkün olduğu kadar çabuk kurtulmakta fayda var.
Eğer oluşan rutubet binanın dış cephe izolesinden dolayı kaynaklanmıyorsa bir takım önemlerle odalarınızdaki rutubetten kurtulabilirsiniz.
Küfü gidermekten önce küf ve rutubeti engelleyici tedbirler almakta fayda var. Bunun için yapmanız gereken en yararlı şey kış aylarında günde 3 defa 5-10 dakika, son baharda ise günde 3-4 defa 15-20 dakika kadar evinizi havalandırmaktır. Evinize kuru havanın girmesini sağlarsanız bu rutubet oluşumunu büyük ölçüde engeller.
Gelelim küf lekesi nasıl çıkar sorusunun yanıtına… işte evde kolaylıkla uygulayabileceğiniz birkaç basit yöntem:
Gerekli malzemeler
• Beyaz sirke
• Boş bir sprey şişesi
• Karbonat
• Mikrofiber bez veya bulaşık teli
• Diş fırçası
• Su
• Boş bir sprey şişesinin içine 2 ölçek sirke ve 1 ölçek karbonat şeklinde bir karışım hazırlayarak iyice karıştırın
• Karışımı, küflenmiş fayanslarınıza, fayans aralarına,duvarlara ve porselen veya seramik yüzeylerin üzerine püskürtün.
• 1-2 saat bekletin
• Daha sonra mikrofiber bir bezle rutubetli yeri silin, bezle temizleyemediğiniz fayans araları veya köşeleri eski bir diş fırçasıyla temizleyebilirsiniz. Daha sonra suyla durulayıp kuru bir bezle silin.
Bu yöntem de oldukça işe yarıyor. Hem de kimyasal içermediğinden deterjan kullanmaktan daha
sağlıklı!
• 1 ölçek suya 3 ölçek karbonat ekleyip iyice karıştırın.
• Karışımı küf ve rutubetin üzerine sürün
• Daha sonra üzerine sirke püskürtün
• Küflenmiş bölgeyi nemli bir mikrofiber bez veya bulaşık teliyle güzelce ovun.
• Suyla temizledikten sonra iyice kurulayın
Sirke ve karbonat dışında evlerimizden hiç eksik etmediğimiz çamaşır suyunu da küfleri gidermek için kullanabilirsiniz. Ancak bu tip bir işlem yaparken eldiven, yüz maskesi takmayı unutmayın.
• Su ve çamaşır suyu ile bir karışım oluşturun ve küflü bölgeyi bulaşık süngeri ile iyice ovun
• Karışımın 20 dakika kadar yüzeyde beklemesini sağlayın ve küf yok oluncaya kadar işlemi tekrarlayın.
• Daha sonra suyla yüzeyi temizleyin. İşlemin sonunda küflerin ortadan kalktığını göreceksiniz.
Ancak bu tip bir işlem yaparken eldiven, yüz maskesi takmayı unutmayın. İşlemi yaparken çamaşır suyunu solumamaya gayret edin ve pencereyi mutlaka açın.
Ayrıca çamaşır suyunu solumak size ve evdekilere zarar vereceğinden işlem yaptığınız yeri mutlaka iyice havalandırın
Bunun dışında rutubetin ve küfün özellikle banyonuzda ve havasız kalan odalarda oluşmamasını önlemek için iyice havalandırın
Duş yaptıktan sonra banyo penceresini açın ve banyonun havalandırması varsa çalıştırın. Fayans ve duşakabindeki su damlacıklarını cam silmek ve laboyu kullandıktan sonra kuru bırakmak da rutubetin oluşmasını engelleyecektir.
GÜNDEM
28 gün önceGÜNDEM
19 Eylül 2024GÜNDEM
19 Eylül 2024GENEL
19 Eylül 2024GÜNDEM
19 Eylül 2024GÜNDEM
19 Eylül 2024GÜNDEM
19 Eylül 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.