Hemoroid Nedir? Nedenleri, Belirtileri, Tedavi Yöntemleri
Hemoroid, rektumda ve rektumun alt kısmında (bağırsak çıkışı) bulunan şişmiş kan damarlarıdır. Bu damarların genişlemesi kaşıntı, kanama, ağrı gibi rahatsızlıklara neden olur ve bu oldukça yaygın bir durumdur. Bazı hastalarda rektal hemoroid dışarıdan görülüp hissedilebilirken bazı hastalarda rektumun içine gizlendiği için fark edilmeyebilir. Halk arasında hemoroid olarak da bilinen bu hastalığa sahip olan kişiler, makattan kanama veya dışkıda katran görüntüsü varsa mutlaka tıbbi kurumlara başvurmalıdır. Özellikle rektumda kanama göz ardı edilmemelidir çünkü hemoroid dışında birçok ciddi duruma bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Hemoroid durumunda doktorlar hastaya farklı tedavi seçenekleri sunar ve evde uygulanabilecek bazı yöntemlerle bu hastalığın rahatsızlığını gidermek mümkündür. Bol meyve, sebze ve lifli besinler tüketmek ve düzenli bakım alışkanlığı kazanmak tedavide özellikle kabızlığın önlenmesinde önemlidir. Bunun dışında dışkıyı yumuşatan laktuloz içeren ilaçlar da doktor tavsiyesi ile kullanılabilir. Ayrıca, ılık suyla oturma banyosu semptomların gerilemesi üzerinde önemli bir etkiye sahiptir. Ancak hemoroidin derecesi ilerlerse tedavi için ameliyat da uygulanabilir.
Hemoroid (Basur) Nedir?
Rektumda kanama, kaşıntı, ağrı gibi rahatsızlıkları olan birçok kişi hemoroidin ne olduğunu ve nedenini merak ederek doktorlara gider. Hemoroidal damarlar anatomik olarak ayak çıkışında ve alt rektumda yer alan kan damarlarıdır. Bu damarların her insanda genişlemesi ve yastık şeklinde şişmesine hemoroid veya hemoroid denir. Hemoroidler iç ve dış olarak ayrılır. Genellikle rektumun iç duvarında meydana gelen ve sol dış, sağ ön veya sağ arka yerleşimlerde görülen hemoroid pedleri, orta ve üst hemoroidal damarların uç noktalarıdır. Bu damarların genişlemesi nedeniyle iç hemoroidler oluşur. Dış hemoroidler, alt hemoroidal damar ağından kaynaklanır. Genel olarak ileri yaş, ishal, gebelik, uzun süre oturma, dışkılama sırasında ıkınma veya ıkınma, kronik kabızlık, kalça bölgesindeki tümörler ve hemoroid antikoagülan kullanan kişilerde daha sık görülür. Genellikle herhangi bir belirti olmamasına rağmen hemoroidin sarkan iç yastıkları ağrı ve rahatsızlığa neden olur. Bu belirtilerle iç hemoroid neden olur sorusunun cevabı henüz netlik kazanmazken damarları tutan bağ dokusunun bozulması veya anüs kaslarının aşırı büyümesi ve hemoroid yastıkçıklarının zorlanmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. işlem sırasında. dışkılama
Hemoroid (Basur) Belirtileri Nelerdir?
Hemoroidi olan kişilerin yaklaşık %40’ında hiçbir belirti görülmez. Semptomları olan hastalar genellikle dışkıda parlak kırmızı kanama, şişmiş ve tromboze hemoroidal damarlarda (kan pıhtıları) ağrı, makat çevresinde şiddetli kaşıntı ve rahatsızlık nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvururlar. Hemoroidal damarlarda kanama şikayeti genellikle her zaman ağrısız ve dışkılama ile ilişkili olsa da bazen dışkılamadan bağımsız olarak da ortaya çıkabilir. Kan genellikle parlak kırmızıdır ve dışkı çevresinde görülür. Bazı durumlarda, bağırsak hareketi bittikten sonra tuvalete kan damlayabilir. Kanama esas olarak dışkıda ıkınma ve ıkınma nedeniyle oluşur. Nadir de olsa, kronik kan kaybı demir eksikliği anemisine yol açabilir ve halsizlik, baş ağrısı ve yorgunluk gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Anüs çevresinde kaşıntı, hemoroidli hastalarda sık görülen bir semptomdur. İç hemoroidler genellikle belirti göstermezler. Ancak makattan sarkan hemoroidal damarlar nedeniyle bazı şikayetler görülebilir. Bu durumda iç hemoroid belirtileri arasında kanama, kaşıntı ve ağrı şikayetlerinin yanı sıra akıntı, ıslaklık, dolgunluk ve makatta rahatsızlık hissi olabilir.
Hemoroid (Basur) Nedenleri Nelerdir?
Anüs çevresindeki damarlar basınç altında şişme eğilimindedir. Hemoroid hastalığı rektumun alt bölgesinde artan basınç nedeniyle damarların iltihaplanması ile ortaya çıkar. Bu genellikle bağırsak hareketi sırasında ıkınma, uzun süre tuvalette oturma, kronik ishal veya kabızlık, fazla kilolu veya obez olma, hamile olma, düşük lifli beslenme ve sürekli ağır ağırlık kaldırma nedeniyle olur. Ayrıca yaşlılıkta hemoroid riski artar. Yaşlandıkça hemoroitler rektum ve rektumdaki kan damarlarını tutan ve destekleyen dokuların zayıflaması ve gevşemesi nedeniyle oluşur. Bu hamilelik sırasında da görülebilir. Gebelerde bebeğin ağırlığının rektuma yaptığı baskı hemoroide neden olur.
Hemoroid (Basur) Çeşitleri Nelerdir?
Hemoroidal hastalık iç, dış, prolabe ve tromboze (pıhtılaşmış) olmak üzere dörde ayrılır. Hemoroid tipleri semptomlara ve yerleşim yerine göre gruplandırılır. Bağırsakların çıkış noktası olan ve dışkının geçici olarak depolandığı rektumda meydana gelen hemoroid hastalığına iç hemoroid denir. İç hemoroid, anüs ve bağırsak dokusunun ayrıldığı rektumda dentat çizginin üzerinde kalır. Bu çizginin altındaki bölgede oluşan hemoroidal hastalık dış hemoroiddir. Dış hemoroid hastalığının tek bir türü bulunmazken, iç hemoroidler makat dışına sarkmalarına göre dört farklı kategoride incelenir.
1. derece hemoroidler genellikle anoskopi adı verilen görüntüleme yönteminde görülen hemoroid derecesidir ve kanal içine doğru çıkıntı yapabilir ancak dentat çizginin altında çıkıntı yapmaz.
2. derece hemoroidlerde dışkılama veya ıkınma ile anal kanalın sarkması vardır. Bu sarkıklık kendi kendine düzelir.
3. derece hemoroidler, dışkılama veya ıkınma nedeniyle anal kanala doğru çıkıntı yapan ve parmakla bastırılarak düzeltilebilen iç hemoroidlerdir.
4. derece hemoroidlerde ise düzeltme mümkün değildir ve bu nedenle damarlarda dolaşım bozuklukları görülebilir.
Hemoroid (Basur) Tanısı Nasıl Konulur?
Semptomatik hemoroidal hastalıkta anüste kaşıntı ve ağrı olması ve rektumda parlak kırmızı kan bulunması nedeniyle bazı tanısal yöntemler kullanılmaktadır. Hemoroidin verdiği rahatsızlık Crohn hastalığı, ülseratif kolit, kolon veya rektum kanseri gibi ciddi durumlarda da kendini gösterebileceğinden bu durumların olmadığının ispatlanması gerekir. Hemoroidin kesin tanısı bu hastalıkların dışlanması ve görüntüleme ile hemoroidal pedlerin teşhis edilmesi ile konur. Bu nedenle yukarıdaki şikayetleri olan kişilerin genel cerrahi bölümüne gitmeleri gerekmektedir. Genel cerrah tarafından yapılan muayenede popo dış hemoroid ve sarkmış hemoroid açısından incelenir. Aynı zamanda anüs çevresindeki cilt çatlaklar, fistüller, apseler ve diğer rahatsızlıklar açısından değerlendirilir. Ayrıca parmakla rektal muayene yapılarak ek tetkik gerekip gerekmediğine karar verilir. Genellikle rektumun alt kısmında bulunan iç hemoroidler yumuşak oldukları için muayenede fark edilemeyebilirler. Bu hemoroidleri tespit etmek ve rahatsızlığa neden olabilecek diğer hastalıkları ekarte etmek için bir kolonoskopi yapılabilir. Kolonoskopik incelemede kameralı bir alet yardımıyla rektum ve kalın bağırsak incelenir. Bunun dışında sürekli kanama şikayeti olan kişilerde demir eksikliği anemisi oluşursa kan testi yapılarak araştırılabilir.
Hemoroid (Basur) Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Hemoroid hastalığında kullanılan tedavi yöntemi hemoroidin bulunduğu yere ve derecesine göre değişiklik gösterse de genel olarak tüm hastalara diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri önerilir. Günde 20 ila 30 gram lif tüketmek ve 1,5 ila 2 litre su içmek kabızlığı önlemek ve anal kanal üzerindeki baskıyı azaltmak ve rahatsızlığı gidermek için önemlidir. Buna ek olarak rektal kaşıntısı olan kişilere ağrı kesici reçete edilir ve oturma banyosu önerilir. Dış hemoroidler genellikle pıhtılaşma (pıhtılaşma) olmadıkça kanamazlar. Kremler kanaması olan hastaların tedavisinde kullanılabilir. Sürekli kanamaya neden olan iç hemoroidlerde hemoroid tedavisi için bant ligasyon yöntemi uygulanabilir. Bant bağlama yönteminde hemoroide neden olan damarlar lastik bant ile sıkıştırılarak düzeltilir. özellikle 3. Bu yöntem şiddetli iç hemoroidlerde faydalıdır. Bantlama yöntemi ile düzeltilemeyen durumlarda ve 4. Şiddetli iç hemoroidlerde cerrahi tedavi uygulanır. Hemoroid tedavi yöntemleri şikayetlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle rektumda kanama, kaşıntı veya ağrı şikayeti olan ve hemoroid nasıl geçer diye merak eden kişilerin sağlık kuruluşlarından bilgi istemesi ve doktorlardan bilgi alması çok önemlidir.
Hemoroid (Basur) Belirtileri, Ameliyatı ve Tedavi Yöntemleri
Önemli Not:Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sayfa içeriğinde tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.