1. Haberler
  2. GENEL
  3. İşsizlik maaşı ne kadar, kaç TL oldu? En düşük ve yüksek işsizlik maaşı hesaplaması!

İşsizlik maaşı ne kadar, kaç TL oldu? En düşük ve yüksek işsizlik maaşı hesaplaması!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2023 asgari ücret artışından bu yana işsizlik ödenekleri değişti.Asgari ücrete yapılan %54,66’lık artış sonucunda işsizlik ödeneğinin temel ve azami tutarları değişti. İşsizlik maaşı ile ilgili detaylar…

2023 İŞSİZLİK MAAŞI NE KADAR?

Sigortalı çalışanlar, kanunda belirtilen şartları taşımaları halinde, işsiz kaldıkları süre boyunca belirli bir süre ve belirli bir miktar için işsizlik ödeneği ödenir. Yeni asgari ücretin etkilediği kavramlardan biri olan işsizlik ödeneğinde prime esas olarak sigortalının son 4 aylık geliri dikkate alınıyor. 2023 yılında en az 4 ay çalışmış işçi için; İşsiz ve hak sahibi iseniz, işsizlik ödeneğinin alt sınırı asgari ücretin yüzde 40’ı, üst sınırı yüzde 80 olarak hesaplandığından, yeni asgari ücretin altındaki işsizlik ödeneği 4 bin 3 lira, azami 8 lira. bin 6 lira.

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık kazancı dikkate alınarak hesaplanan ortalama brüt günlük kazancının yüzde 40’ı olarak hesaplanır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği tutarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçemez. İşsizlik ödeneği damga vergisi dışında herhangi bir vergi veya kesintiye tabi değildir.

Sürekli çalıştığınız işyerinde belirli bir süre için düzenleme yaparak işsizlik maaşı alabilirsiniz. Günümüzün en çok yaşanan sorunlarından biri olan işsizlik birçok kişi tarafından yaşanmaktadır.

Devletin işsiz vatandaşlara sağladığı gelire işsizlik parası, yani işsizlik sigortası denir.

İşsizlik Yardımı Nedir?

İşsizlik ödeneği, sigortalı işçinin kendi hür iradesi, özel durumu ve kusuru ile işsiz kalması durumunda Devlet tarafından belirli bir süre için verilen maaştır. Bu sübvansiyonla işsizlere yeni bir iş bulana kadar maddi destek yaratılıyor.

İşsizlik maaşı herhangi bir vergi veya kesintiye tabi değildir. Nafaka borçları dışında başkasına haczedilemez ve devredilemez. Sigortalının kusurunun tespiti halinde tespit edilen fazlalıklar kanuni faizi ile birlikte tahsil edilir.

Vefat eden sigortalı işsizlerin fazla ödemeleri geri ödenmez. Sigortalı işsizlik performansı alırsa, tekrar bir işi varsa ve bu işi iradesi olmadan tekrar terk ederse, zamanından önce aldığı işsizlik tahsisini almaya devam edecektir.

İşsizliğin maaşını merak edenler

Sizin için işsizlik yardımı ile ilgili soruların cevaplarını inceledik. Konuyla ilgili tüm detaylar alt yazılarımızda yer almaktadır.

İşsizlik maaşımı nereden alabilirim?

İşsizlik maaşları PTT şubeleri tarafından ödenmekte ve işsizlik maaşı ödeme başlangıç ​​tarihini takip eden ay sonunda kesilmeye başlamaktadır. İkramiyeler PTT’ye gidip nüfus cüzdanı ibraz edilerek alınır.

İşsizlik Sigortası başvurumun sonucunu nasıl öğrenebilirim?

İşsizlik maaşı başvurusunda bulunan kişiler, işsizlik maaşı başvurusunu takiben 15-20 gün içerisinde İŞKUR onay durumunu öğreneceklerdir. İşten çıkarılan kişi, iş ilişkisinin sona ermesinden itibaren 30 gün içinde işsizlik maaşına başvurma hakkına sahiptir.

İstifa eden işsizlik maaşı alır mı?

İşsizlik ödeneğine hak kazanabilmenin ilk şartı, iş sözleşmesinin işveren tarafından feshidir. İyi niyet, moral vb. Kurallara uymama nedeniyle işten çıkarılma durumunda, kişi işsizlik ödeneği alma hakkına sahip değildir. İstifa eden veya görevinden ayrılmak isteyenler de bu haktan yararlanamaz. İşsizlik maaşı almaya hak kazanan ancak yeni bir iş bulan kişi yeniden işsizlik maaşı almaya hak kazanır.

İŞKUR, işsizlik maaşı alan kişilere bazı açık pozisyonlar sunabilir. İŞKUR bu kişilerle son iş, iş ve meslekleri için uygun bir pozisyon olması halinde iletişime geçebilir. Kişi kendisine sunulan işi kabul etmezse, işsizlik maaşı iptal edilebilir.

İşsizlik maaşı için ne zaman başvurulur?

İş sözleşmesinin sona erme tarihinden itibaren 30 gün içinde işsizlik maaşına başvurabilirsiniz.

İşsizlik maaşı alanlar sağlık sigortasından yararlanabilir mi?

İşsizlik ödeneğine hak kazanan kişiler, işsiz kaldıkları süre boyunca GSS’den (genel sağlık sigortası) yararlanırlar.

İşsizlik maaşı almaya hak kazananlara sunulan hizmetler nelerdir?

İşsizlik ödeneğine hak kazananlara sağlanan faydalar şu şekildedir;

yeni bir iş bul

İşsizlik Yardımı

Genel Sağlık Sigortası Primleri

Mesleki gelişim ve eğitim

İşsizlik maaşı ne kadar, kaç TL oldu? En düşük ve yüksek işsizlik maaşı hesaplaması!
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Onlarnediyo.Com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin