En Çok Tercih Edilen Kripto Para Çeşitleri Nelerdir?
Kripto paralar hiçbir merkeze bağlı değildir ve özel tekniklerle bilgisayar ortamında üretilirler. Ekonomide dolaşımda olan paraların aksine, basım gerektirmeyen kripto paraların değeri de dolaşımda olan paralardan farklı belirlenir. Dolaşımdaki paralar ülkenin sosyo-ekonomik durumuna göre değişebilir ama kripto paraların değeri ona olan talebe göre belirlenmektedir. Dolaşımda olan para miktarını artırarak enflasyonu belirleyen devlet, merkezsiz kripto paralara müdahale edemez.
Dolaşımda olan paralar gibi kripto paraların da farklı türleri vardır ve bunlar değerlerine göre farklılaşır. Kripto paraların en değerlisi ise 2009 yılında sanal piyasaya giren Bitcoin’dir. Bitcoin diğer kripto para çeşitlerine göre en pahalı olandır ve değerinin sürekli değişmesi sebebiyle en sık tercih edilen kripto para birimidir. Bu kripto para, Bitcoin üreticileri görevindeki madenciler tarafından üretilir, aynı zamanda bu alanda faaliyet gösteren sitelerden de alınabilir.
Ethereum, Litecoin, Ripple
Kripto para çeşitleri arasında yer alan bir başkası popüler coin Ethereum’dur. Bitcoin’in tek ciddi rakibi olarak bilinen Ethereum da Bitcoin gibi merkeze bağlı olmayan bir kripto paradır. Ethereum tarafından üretilen özel yazılımlar, binlerce yeni altcoin’i kripto para piyasasına kazandırmıştır. Öyle ki kurucusu tarafından “kripto yakıt” olarak tanımlanmıştır.
Oldukça geniş bir depolama imkanı sunan ve hızla transfer edilebilen Litecoin, 2011 yılında ortaya çıktı. Ripple ise küresel ödeme ağı oldukça hızlı çalışması ve genellikle diğer kripto para çeşitlerine göre daha ucuz olmasıyla öne çıkıyor. Tüm bölgelere sorunsuz para transferi gerçekleştiren Ripple, pek çok banka tarafından kullanılan bir kripto para türü olarak ilgi topluyor.
Dash ve ZCASH
Bilinen kripto para çeşitleri arasında en bilinenlerden bir diğeri ise Dash’tir. Bitcoin’in altcoin birimi olan bu kripto para, 2014 yılından bu yana varlığını sürdürüyor. 2017 yılında yaşadığı yükselişle birçok insana yüklü miktarlar kazandıran Dash, en çok da üst düzeyde kullanıcı gizliliği sağlamasıyla adını duyurdu. Dash ayrıca, Bitcoin’in gizliliği için tasarlanmış bir kripto para birimidir.
Kripto para yatırımcılarının tercihlerinde sıkça yer alan başka bir altcoin ZCASH, görece diğer altcoin’lerden daha değerlidir. Bilgi gizliliğine verdiği önem sebebiyle, anonimliği ön planda tutan yatırımcılar için ideal bir seçenek olarak kabul edilmektedir.
Cardano, Tether, Bitcoin Cash, EOS
2015 yılında kripto para sahnesine çıkan Cardano, diğerlerinden farklı protokollerle yürütülen bir kripto paradır. Ayrı bir sanal cüzdanı ve kartı bulunan Cardano ile cüzdandan karta para gönderilebilir ve karttaki para otomatik olarak kullanıcının kullandığı para birimine çevrilebilir.
Aynı yıl yatırımcılarla buluşan Tether ise değeri dolara endekslenmiş olmasıyla tanındı. Tether kendi birimindeki cüzdanlar arasında transfer edildiğinde transfer ücreti talep etmezken, farklı birimlere transfer yapıldığında ücret alınır. Kripto para piyasasının doları olarak görülen bu dijital para, yatırımcıların paralarını kolayca çevirebilmeleri için iyi bir alternatiftir.
Bitcoin Cash ise Bitcoin’in devamı niteliğinde olan bir kripto paradır. 2017 yılında “merhaba” diyen Bitcoin Cash, piyasaya girer girmez Bitcoin sahibi olanlar aynı miktarda Bitcoin Cash’in de sahibi olmuşlardır. Ancak Bitcoin Cash’lerin bir anda satılmak istenmesiyle değeri aniden düşen bu kripto para, Bitcoin değerinin düşmemesi için Bitcoin’den ayrılarak farklı bir birim haline gelmiştir. Bitcoin cash de tıpkı Bitcoin gibi merkez bağımsız özelliktedir ve ikili transfer yapımında kolaylık sağlayan bir kripto para türüdür.
Merkezsiz bir diğer kripto para birimi olan EOS depolamayı ana hedef olarak görür. 2017 yılında kripto para yatırımcılarıyla buluşan EOS, madencilik yerine blok üretimi konusunda faaliyet gösteren bir sistemler bütünü olarak önemli bir konum elde etti.
Kaynak:THODEX
Hangi kripto para Alınmalı 2021,
Hangi kripto para Yükselir 2021,
Hangi kripto para Alınmalı 2021,
2021 kripto para Tahminleri,
Ripple,
Paribu,
Binance,
Türk sanal para birimi