KOSGEB Girişimcilik Desteği Nasıl Alınır?
KOSGEB girişimcilik desteğinden esnaflar yararlanır. Esnaf kelime anlamı itibariyle, yapılan iş noktasında beden ve kol gücüne bağlı olarak iş yapan kişiye esnaf adı verilir
KOSGEB, girişimcilik desteğinden yararlanmak isteyen esnaf ya da belli başlı sektörde hizmet vermek isteyen girişimcilere iş yerini açmak ya da kendi işini yapma arzusunda olan kişilere destek sunmaktadır. Ülkemizde etkisini sürdüren korona virüs salgını nedeniyle alınan önlemler neticesinde kurumun verdiği destekler uzaktan eğitim altyapısı ile üzerinden verilmeye başlandı. E-Devlet üzerinden alacağınız birinci eğitim olan Geleneksel Girişimcilik Eğitimi’ni bitirdikten sonra sınav tabii tutulacaksınız ve ardından ikinci eğitim olan İleri Girişimcilik Eğitimi sonrasında son sınav akabinde belge almaya hak kazanıyorsunuz.
Girişimcilik Desteğinin Sunulduğu Sektörler
Hayvancılık, tarım, kuaför, ticaret, üretim, iletişim, Restoran, inşaat, depolama, ulaşım, konaklama, sigorta, finans, maden faaliyeti ya da taş ocakları gibi sıralanan sektörlerde KOSGEB girişimcilik desteği mevcuttur.
Girişimcilik Desteğinin Sunulmadığı Sektörler
Alkol-tütün ticareti, balıkçılık, gayrimenkul, sinema, müzik, kreş, hastane, spor salonları, sanat faaliyeti ya da eğlence alanları gibi sınıflandırılan sektörlerde girişimcilik desteğinin verilmesi mümkün değildir.
KOSGEB Desteğinden Yararlanmak İçin Hangi Şartlar Gereklidir?
KOSGEB’in temel amacı yeni girişimcilerin iş kurmalarına yardımcı olmak ve destekten yararlanmak imkân sağlamaktır. Bu kurumdan destek almak isteyenlere aşağıdaki şekilde sıralanır.
- İŞKUR ya da KOSGEB kurumlarından birine giderek ya da internet üzerinden Girişimcilik Eğitimine başvurmak,
- 32 saat sürecek kursu başarıyla tamamlayarak sertifika almaya hak kazanmak,
- Sertifika aldıktan sonra kendinize ait işinizi kurmak,
- İş kurulumunun tamamlanmasının ardından KOSGEB’e kayıt olmak ve beyannameyi doldurmak,
- Başvuru formu ve iş planının doldurularak KOSGEB’e sunulmasıdır.
Eğer sunduğunuz formdaki işiniz kabul edilirse kurulumda yaptığınız harcamalara ait faturalar karşılığında hibe olarak 50.000 TL, faizsiz kredi noktasında 100.000 TL’ye kadar maddi destek alınabilir. Kurum kadın girişimci adaylarına %90, erkek girişimci adaylarına %70 oranında destek sunmaktadır.
Geleneksel Girişimcilik Sertifikası Hibe Desteği
KOSGEB üzerinden alacağınız Geleneksel Girişimcilik eğitimi sonrasında kuruluş giderleri desteği, yıllık performans desteği ve aldığınız sertifika desteği olarak 60.000 TL hibe geri ödemesiz olarak sunulmuştur.
Kuruluma göre,
- Şahıs şirketi 5.000 TL,
- Sermaye şirketi ise 10.000 TL kuruluş giderleri desteği hibe olarak verilmektedir.
Kuruluşunun ardından ilk 12 ay zarfından birinci yıl performans desteği olarak işletmede çalışan personellerin ödenmiş prim gün sayısı 1080 ve üstü olan girişimcilere 20.000 TL hibe, ikinci yıl performans desteği olarak personel ödenmiş prim gün sayısı 1440 üzerinde olduğu takdirde 20.000 TL hibe verilir. Sertifika desteği olarak 5.000 TL, toplamda 60.000 TL destek sağlanmaktadır.
İleri Girişimcilik Sertifikası Hibe Desteği
KOSGEB üzerinden aldığınız Geleneksel Girişimcilik Eğitim Sertifikası sonrası İleri Girişimcilik Eğitim Sertifikası sonucu, makine-ekipman desteği, danışmanlık desteği, yıllık performans desteği ve eğitim sertifikası desteği olarak toplam 370.000 TL’ye kadar hibe desteği geri ödemesiz olarak sunulmaktadır.
Kuruluş desteği olarak,
- Şahıs şirketlerine, 5.000 TL,
- Sermaye şirketlerine, 10.000 TL kurulum desteği geri ödemesiz sunulmaktadır.
Makine-ekipman desteği olarak,
- Birinci derece teknoloji seviyesinde hizmet veren işletmelere 100.000 TL,
- İkinci derece teknoloji seviyesinde hizmet veren işletmelere 200.000 TL,
- Üçüncü derece teknoloji seviyesindeki işletmelere ise 300.000 TL.
Performans desteği olarak kuruluşunun ilk yılını tamamlayan işletmelere personel prim gün sayısı esas alınarak 1080 gün üzerindeyse, 20.000 TL verilir. İkinci performans desteği olarak 1440 gün üzerine 20.000 TL destek verilir. Danışmanlık desteği 10.000 TL, sertifika desteği olarak 5.000 TL destek sunulur.