Hemen her öğrencinin eğitim hayali Yüksek Puanlı Teknik Üniversitelerde Lisans, ardından da Yüksek Lisans hayali olsa da zaman zaman şartlar, bazen de imkânlar ne yazık ki buna el vermiyor. Her zaman gönlümüzden geçen geleceğimize yansımayabiliyor. Fakat daima yapılabilecek bir şeyler vardır. Mevcut şartlar kapsamında en iyisini tercih etmeniz, mesleki kariyerinizi şekillendirmeniz açısından oldukça önemli. Bu doğrultuda sizlere önü açık, tercih edebileceğiniz en iyi 2 yıllık bölümler
Seçimleriniz, gelecekte ne iş yapacağınıza dair ışık tutacak. Hayat zor, bunu daha da zorlaştırmamak için geleceği olan bir sektöre yönelerek iş bulma oranınızı yükseltmek sizin elinizde. Tabi ki yalnızca bölümün geleceği işe yaramıyor, en önemlisi sevmeniz. Sevemediğiniz bir işi yapamayacağınız için, sizlere parlak bir gelecek vaat etse bile duyacağınız mutsuzluk nedeniyle yapamayacaksınız. Bu nedenle bölümleri tam olarak analiz edip, “Bu iş bana uygun mu?” düşüncesiyle harmanlayarak kendinize en uygun bölümü seçmeniz gerekmektedir. İşte geleceği parlak 2 yıllık bölümler.
Acil ve İlk Yardım Teknikeri – Paramedik
Paramedik adında süslü bir ismi olsa da Ambulanslardaki 112’ci olarak bilinir. Tıp hayaliniz var ve ulaşamamışsanız sizler için mükemmel bir seçim. Tabi, “Kan görmeye dayanamam” diyorsanız uzak durmanız gerekir.
Paramedikler zaman, dönem fark etmeksizin her zaman faal durumda olurlar. İnsan sağlığı daimî olacağı için, mesleğinizin yok olma tehlikesi de bulunmuyor. Konumunuzun da bir önemi yok, insan hayatına müdahil olmayı seviyorum diyorsanız yapabileceğiniz en ideal meslek tipi. Bu sebeple 2 yıllık iş imkanı yüksek bölümler arasına girmeye hak kazanıyor.
Akıllara ilk olarak Ambulanslar gelip, hastaneye transferleri aşamasında acil müdahaleyi yapan kişi olarak bilinse de yapabileceğiniz tek iş bu değil. Eğitim süresince ameliyathane ve yoğun bakım ünitelerinde staj yapıyorsunuz. Yani bu bölümlerde de yetkinliğiniz artıyor. Kamu hastaneleri dışında özel hastanelerinde çalışabilmeniz için oldukça geniş bir ağı var. İş bulma imkanı yüksek.
Ayrıca özel kurslarda verilen ilk yardım eğitimlerine katılarak eğitmenlik yapmak da idrak edebileceğiniz meslek dalları arasındaki alternatifleriniz arasındaki yerini almaktadır.
İlk ve Acil yardım teknikerleri ortalama olarak 9000-10.000 TL lira alırlar. Bu rakamlar kamu hastanesinde görev yapan yeni personeller için geçerli. Süreç ilerledikçe bu maaşınıza da yansır. Özel sektörde bu rakam 12.000 TL bandında değişebiliyor. Orada da uzun ve yoğun nöbetlerin sizi beklediğini de bilmeniz gerekir. Fakat yine de en iyi 2 yıllık bölümler arasında.
Uçak Teknolojisi bölümünü hava taşıtlarının bakım/onarım departmanlarına teknik personel yetiştirmektedir. Metropol kentlerdeki tıkanan karayolunun zaman içinde yukarıya doğru transferiyle daha da cazip olacak. Bu ne kadar sürede gerçekleşir, henüz bilemeyiz ama ön görüler çok da uzak olmayacağı yönünde. Dönem belki de bizleri havadan uçan arabalara doğru zorlayacak. –ki bunun çalışmalarını yapan çok sayıda teknoloji firması mevcut.
O kadar ilerileri göremesek bile mevcut uçak/helikopterler bile geleceğinizi kurtarabilir. İhtiyaçlar nedeniyle sayısı gün geçtikçe artıyor ve sürekli bir üretim ağı mevcut. Üretim alanlarına katılıp çizim yaparak parça montajlayabileceğiniz gibi, bakım onarım bölümü de seçiminize yönelik alternatifleriniz arasında. Bu sebeple önü açık diyebileceğimiz 2 yıllık bir bölüm.
Uçak teknolojileri mezunlarına yönelik, devletin her yıl açmış olduğu kadrolar var. KPSS sınavı sonrası seçiminizi yapıp, yerleşebilirsiniz. Bunun dışında diğer alternatifleriniz şunlar:
Bölüm mezunları Devlet kurumlarının her hangi bir birimine yerleştiklerinde ortalama olarak 9000 TL’den başlayan rakamlarla maaş alıyor. Özel sektörde bu rakam biraz daha düşük. Fakat farklılığınızı hissedebilirseniz çok ciddi rakamlar kazanabilirsiniz. Maaşı ve iş imkanı oldukça yüksek diyebiliriz. Özellikle de Uçuş elektroniği kısmında, ülkemizde yeterince kalifiye personeller yok.
Bilgisayar programcılığı, geleceğin en parıldayan meslekleri arasında. Devir teknoloji devri, bu teknolojiye de her zaman programlanıcıların kodlamış olduğu yazılımlar sayesinde ulaşılabiliyor. Eğer bilgisayarla aranız iyi ve kendinize güveniyorsanız sizin için harika bir alternatif.
Bu meslek tüm bölgelerde rahat bir şekilde yapılabilir. Hatta Home Office – Evden bile çalışabilirsiniz. Meslekteki kod bilginiz kadar hayal gücünüzün de gelişmiş olması gerekir. İkisini bir arada kaliteli bir şekilde birleştirirseniz, para sizin için bir musluğa dönüşebilir. Ayrıca bu bölüm, en çok tercih edilen 2 yıllık bölümler arasında.
Bilgisayar Programcılığı Bölümü mezunları her sektörde çalışabilir. Çünkü bilgisayar artık gününüzde her bölümde var. Kim ne iş yaparsa yapsın, ucunda daima bilgisayar oluyor. İllaki kendimi garantiye alıp, devlet memuru olacağım derseniz de ciddi anlamda bir kadro ayrılmış. Kamu kuruluşları dışında, özel sektördeki geniş iş ağı ve kendi işinizi yapabilme imkânı da tanıyor.
Bilgisayar programcıları kamuda ortalama 9000 TL’den başlıyorlar. Özel sektörde bu rakam biraz daha düşük ve daha yoğun mesailere gebe. Ama kendi işinizi de yapabilirsiniz. Özel sektör ya da kamu kuruluşlarına kodlayacağınız işlerini kolaylaştıracak pratik yazılımlar, sizleri zengin olmaya bile götürebilir. Rahatlıkla önü açık 2 yıllık bölümler arasında diyebiliriz.
Gemi inşaatı bölümü deyince aklınıza hemen tersanelerde çalışan işçiler gelmesin. Hoş, arzu etmeniz durumunda o işi de yapabilirsiniz ama o zaman da bu bölümü okuyup kalifiye eleman statüsüne bürünmenize gerek kalmaz.
Gemi inşaatı bölümü daha çok çizim odaklı bir bölüm. Bilgisayar destekli çizimlerle aranız iyiyse, rahatlıkla bölümü okuyabilirsiniz. Tasarladığınız teknik çizimler, teknisyenler tarafınca inşa aşamasında kullanılır. Bölüm daha çok deniz kıyılarında revaçta. İç Anadolu’da kırsal bir kesimde yaşama hayaliniz varsa, böyle bir bölüm sizin için iyi bir seçim olmaz. Deniz olmadan olmaz diyenlerdenseniz, değerlendirmeniz gereken seçeneklerden birisi olacaktır.
Gemi inşaatını bitirdikten sonra Gemi Tasarım atölyeleri 1. Sıradaki iş seçiminiz. Bunun dışında özel sektörde, limanlarda, Tersanelerin farklı bölümlülerinde çalışabilirsiniz. Çizim yeteneğiniz çok gelişeceği için, bu alandaki farklı bir sektörde ya da ölçme sistemleri üzerine kurulu kalite departmanlarında çalışma olanağınız mevcut.
Gemi inşaatından mezun olanlar ortalama 5000 bandında maaş alırlar. Tabi, bu rakam tecrübeleriniz ve yetkinliklerinize göre değişkenlik gösterir. Yeni başlayan bir personel 9000 seviyelerinde alırken, çalışmalarıyla fark yaratan personelleri 10.000’leri rahatlıkla görmektedirler. Bu bölüm, maaşı yüksek 2 yıllık bölümler arasında.
Anestezi bölümüne yönelik yakın dönemde ülke bazında ciddi anlamda yoksunluk çektik. Kalifiye eleman yetersizliği nedeniyle bölümüne yakın alanlara ek dersler verip bu bölümdeki personel ihtiyacı giderilmeye çalıştı. Fakat halen istenilen seviyelerde değil.
Anestezi bölüm mezunları, hasta ameliyatı öncesinde gerekli olan anestezi oranını analiz ederek hastaya uygular ve onu uyutur. Anlayacağınız iş yükünüz çok ağır da değil. Hastanelerin bulunduğu tüm ortamlarda mesleğinizi rahatlıkla icra edebilirsiniz. En iyi 2 yıllık bölümlerden biridir.
Bölümün her zaman önü açık. Ne yazık ki ülkemizde ameliyatların ardı arkası kesilmiyor. Devlet hastanelerindeki çok sayıdaki kadrolardan birisine başvurabileceğiniz gibi özel hastanelerde de görev almanız mümkün.
Anestezi uzmanları Devlet Hastanelerinde ortalama olarak 8000 TL maaş alıyorlar. Bu rakama hastanenin döner sermayesi gibi ek gelirler dâhil değil. Metropol bir ülkede yoğun bir hastanede çalışıyorsanız, çok çalışsanız da ciddi rakamlar kazanabilirsiniz. Özel sektörde pozisyon gelirleri çok değişkenlik gösteriyor. Devlet hastanesindeki gelirler ortalamasını temel alarak işe başlangıç aşamasında değerlendirmenizi bu kapsamda yapabilirsiniz.
Hukuk ve adalet duygularınızı yoğun bir şekilde yaşıyorsanız sizin için güzel bir seçim. Mutlaka ilk alternatifiniz Avukatlık olsa da, bu bölümü de kesinlikle yadırgamayın. Adalet bölümünü okuduktan sonra Adalet Meslek Elemanı unvanını elinize alıyorsunuz. Bölü mezunları iş olanakları dışında ciddi anlamda bir hayat tecrübesi de kazanıyor. Adalet ve Hukukun yaşantımızda yer almadığı alan var mı?
Adalet Meslek Elemanları, isminin de malumu olduğu üzere Adliye ‘de çalışabilirken, çalışabilecekleri alanlar da oldukça geniş. Yani, tek bir kadroya atanmıyorlar. Hâkim ve Savcılara yardımcı olmaktan, Yazı işleri müdürlüğüne kadar uzanan oldukça geniş iş ağınız var. Hatta yeterliliğiniz yüksek ve sınavlardaki başarı oranınız artış gösterirse İnfaz Müdürlüğüne kadar yükselebilirsiniz. Yükselebileceğiniz 2 yıllık bölümler arasında.
Adalet elemanlarının maaşları da, atandığı bölüm kapsamında değişkenlik gösterir. Bir Kâtiple, Yazı işleri müdürünün maaşı tabi ki bir olamaz. En kötü şartlarda 9000 TL maaşla başlarken, atandığınız pozisyona göre bu rakamı 10.000 seviyelerine kadar rahatlıkla çıkarabilirsiniz.
Çocuk gelişimi, çocukları sevip onlarla arası iyi olan insanlar için harika bir alternatif. Üstelik yakın gelecekte bu ihtiyaç çok fazlalaşacak. Ülkemizdeki ağır geçim koşullarının etkisiyle ebeveynlerin her ikisi de çalışmak zorunda kalıyor. Hal böyle olunca da çocukları için bakıcı/kreş gibi zorunluluklar ortaya doğuruyor. Bu kapsamda da işin ehli, kalifiye eleman ihtiyacı günden güne artış gösteriyor. Hem çocuklarla oynayıp, eğlenceli vakit geçireyim hem de hayatımı idame ettireyim derseniz bu bölüm tam da size göre.
Çocuk gelişimi mezunlarının ana kitlesi çocuklar olması ve çocukların da her alanda bulunması nedeniyle oldukça geniş bir iş yelpazesine sahipler. Devlet kurumlarında pozisyonla bağlantılı çok sayıda atamalar yapılırken, özel sektörde de ihtiyaçları karşılamaya yönelik yoğun bir arayış bulunuyor. Hatta belediyelerin gençlik merkezleri bile, pozisyona yönelik arayış içinde.
Ayrıca küçük çocuklar gibi, farklı fiziki ve aklen rahatsızlıkları bulunan engelli bireylerin gelişimine yönelik de faaliyetlerini sürdürebilirler. Ayrıca, bu alanda ciddi anlamda gelirleri de oluyor. Diğer pozisyonlara göre ücretlerde neredeyse 2 kat artış gözlemlenebilmektedir.
Bölüm mezunları için oldukça geniş bir iş ağından söz ettiğimiz için, kazanacağınız ücret de giriş yaptığınız bölüme göre değişkenlik gösterecektir. Devlet Kurumlarında pozisyona yönelik 8000 TL seviyelerinde maaşlarla atamalar yapılabiliyor. Bu mesleği özel sektördeki geleceğiyse çok daha parlak. Giriş yapacağınız bölüm ya da şahsi bakacağınız çocuklar sonrasında geliriniz 10.000 bandını geçebilir. Bu rakamlar sizin baktığınız çocuğa kattıklarınız ve mesleki anlamdaki tecrübelerinize göre çok daha değişkenlik göstermektedir.
Bilindik sektör ve kurumlar dışında Örneğin Hastanelerde bile çocuk gelişimi mezunlarının görev aldıklarını biliyor muydunuz? Departmanların çocuk gelişimi alanlarında araştırma geliştirme faaliyetleri yürüterek, verileri hastane başhekimine düzenli olarak raporlarlar.
Sonuç olarak en iyi 2 yıllık bölümler arasından seçiminizi yaparken, hangi bölüm olursa olsun “Gelecekte varlığı sürdürülebilir” bir iş ve bu işe yapabileceğinizi inandığınız bölümü seçin. Artık son demlerini yaşayan ve git gide kaybolan birçok mesleğin eğitimini almanız, gelecekte kaybolması sonucunda sizlerin işsiz kalmasına neden olur. Bu yüzden mesleği seçmeden önce ileriyi düşünmeyi çabalayın.
GÜNDEM
28 gün önceGÜNDEM
19 Eylül 2024GÜNDEM
19 Eylül 2024GENEL
19 Eylül 2024GÜNDEM
19 Eylül 2024GÜNDEM
19 Eylül 2024GÜNDEM
19 Eylül 2024Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.