Malzemeler
5 su bardağı un
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tepeleme tatlı kaşığı tuz
1 paket instant maya
1 adet yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı tereyağı
2 avuç galeta unu
1- 350 ml ılık suya 1 paket instant mayayı ve 1 tatlı kaşığı şekeri ekleyip karıştırın. Suyun sıcaklığı yoğurt mayalar gibi yaklaşık 40-42 derece olmalı. Bunu anlamak için, serçe parmağınızı suya sokunca yakmayacak ama sıcak hissedeceksiniz.
2- 500 gr beyaz una 1 tepeleme tatlı kaşığı tuzu ekleyin. Üzerine mayalı suyu ekleyip tüm malzemeleri karıştırın.
3- Ardından hamuru tezgaha alıp yoğurmaya başlayın. Hamuru yoğururken bildiğimiz gibi eze eze değil havalandırarak yoğuracağız. Bu şekilde yoğurunca ekmek çok daha fazla kabarıyor. Hamuru iki kenarından tutup kaldırın. Ardından iki elinizin alt kısmından sarkan kısmını tezgaha vurup, elimizde kalan kısmını da önce kendimize doğru çekip ardından ileri doğru, kalan hamurun üzerine bırakın. Her 5-6 kaldırıştan sonra da kazıyıcı ile hamuru mutlaka toparlayın. Aksi halde hamur tezgaha yapışır.
4- 4-5 dakikanın sonunda, hamur istediğimiz hale gelecek ve üzeri pürüzsüzleşecek. Hamuru 2 bezeye ayırıp biraz unlanmış tezgaha alın ve üzerini streç filmle kapatın.
5- Bu şekilde 45 dakika mutfağın rüzgar almayan bir köşesinde bekletin. Her 15 dakikada bir hamuru kendi üzerine bohça gibi 4 köşesinden kendi üzerine katlayın. Bu şekilde hamura hava aldırıp daha güzel kabarmasını sağlayacağız.
6- Küçük bir sos tenceresinde 1 tatlı kaşığı tereyağını eritin. 1 yumurtanın sarısını 1 çorba kaşığı su ile karıştırıp çırpın. Erimiş tereyağını üzerine çırpa çırpa ekleyin. Pürüzsüz, sarı bir sosunuz olacak.
7- 45 dakikanın sonunda pişirme kağıdını tezgaha açın. Üzerine 2 avuç galeta unu dökün. Burada pişirme kağıdı galeta ununun fırına dökülüp yanmasını engelleyecek. Galeta unu da ekmeğin altının iyice çıtır çıtır olmasını sağlayacak.
8- Bezeleri galeta ununun üzerine koyun. Elinizi biraz unlayıp 1,5 parmak kalınlığında olana kadar açın.
9- Pidelerin üzerine yumurtalı karışımdan sürün.
10- Serçe parmaklarınızın ve elinizin dışıyla bastırarak pideye şekil verin. Önce pidenin kenarlarından 1 cm boşluk bırakarak çerçeve yapın. Ardından çemberin ortasından yine serçe parmaklarınızın dışıyla 4 çizgi çekin. Ardından bu çizgilere 90 derece açıyla 4 çizgi daha çekin. Pidenin baklava dilimli şekli de hazır.
11- Üzerine bol bol susam ve çörek otu serpin.
12- Fırını 240 derecede ısıtın ve orta katına bir fırın tepsisini ters koyun.
13- Birinci pideyi fırına atınca sıcaklığı 220 dereceye düşürün.
14- İkinci pideyi de yapıp tepsinin üzerine yerleştirin.
15- 10 dakika sonra pidelerin yerlerini değiştirin ki ikisi de güzelce renk alsın ve eşit pişsinler.
16- 10 dakika daha pişirdikten sonra çıtır çıtır ramazan pideleriniz hazır!