Üniversiteye hazırlanan öğrenciler, puanları doğrultusunda en iyi üniversite bölümü için tercih yapmak istiyor. Türkiye’de iki yüzü aşkın üniversite bulunuyor. Büyük bir kısmını devlet üniversiteleri oluştururken özel üniversitelerin sayısı da her geçen gün yükseliyor. En yüksek taban puanlı bölümler ise genellikle özel üniversitelerde tercih ediliyor. Birçok öğrenci imkan ve istihdam oranlarının fazla olması nedeniyle tercihini özel üniversitelerden yana kullanıyor.
Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında ise ODTÜ, Hacettepe, Boğaziçi, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi gibi yükseköğretim kurumları en yüksek taban puanları ile dikkat çekiyor. Aşağıda en yüksek taban puanlı bölümler ve üniversitelerini inceleyerek tercih döneminiz için en iyi kararları verebilirsiniz.
Tıp
Tıp programı uzun yıllardır en yüksek taban puanlı bölüm olarak öne çıkıyor. 2020 yılında 554 puanla seçilen Tıp programı, Türkiye’de pek çok devlet ve vakıf üniversitelerinde bulunuyor. Tıp Fakültesi’nde eğitim görebilmek için sayısal alan puanınızın yüksek olması gerekir. Tıp Fakültesi’nde altı yıl eğitim gören öğrenciler mezun olduğunda ‘tıp doktoru’ unvanını almaktadır. Altı yıllık eğitim süresince teorik ve pratik eğitimler verilir. Son senede ise öğrenciler intörn (stajyer) olarak klinik eğitim almaktadır.
Bilgisayar Mühendisliği
Bilgisayar Mühendisliği, uzun yıllardır sayısal alanda yüksek taban puanıyla öğrenci alımı yapıyor. Türkiye’de neredeyse her üniversitede bilgisayar mühendisliği lisans programı var. Ancak en iyi üniversiteler 500 tam puan ve üstü alım yapmaktadır. Bu üniversitelerde eğitim görmek ilerde iş bulma oranınızı arttırırken yurtdışında çalışma imkanı da sunar.
Bilgisayar Mühendisliği, bilgisayar ekipmanları, donanım ve yazılım alanında geliştirmelerin yapılmasını sağlayan bir mühendislik disiplinidir. Bilgisayar ve dijitalleşmenin olduğu her ortamda üst düzey yönetici olarak çalışabilirler. Aynı zamanda yazılım veya program geliştirebilir, çeşitli algoritmaların üzerinde çalışma imkanı bulabilirler. Bilgisayar Mühendisliği tercih eden öğrenciler, dört yıllık eğitimin ardından mezun olur.
Bilgisayar Mühendisliği bölümünde algoritma, olasılık ve istatistik, bilgisayar ağları ve veri haberleşmesi, elektronik devre, programlama dili, ayrık matematik, işletim sistemleri, yazılım mühendisliği vb. dersler bulunur. Uzun yıllardır en iyi sayısal bölümler arasında yer almakla birlikte istihdam oranları yüksektir.
Elektrik – Elektronik Mühendisliği
Elektrik-Elektronik Mühendisliği taban puanları her geçen sene yükselmeye devam ediyor. Elektrik Elektronik Mühendisliği, elektrik ve elektronik haberleşme aletleri üzerine çalışılan bir mühendislik disiplinidir. Bir projenin tasarım aşamasından son ana kadar her alanda elektrik elektronik mühendisleri çalışır. Elektrik elektronik mühendisleri, haberleşme teknolojileri ve elektriğin olduğu her alanda ya da sanayi ve otomotiv sektöründe çalışabilir. Pek çok mühendislik alanına göre sektörleri daha geniştir.
Elektrik Elektronik Mühendisliği, dört yıllık bir lisans programıdır. Lisans süresince matematik, programlama dili, C programlama dili, kimya, fizik, cebir, diferansiyel denklemler, devre analizi, mikroişlemciler vb. derslerde eğitim alınır. Bu nedenle bölüm dersleri genellikle matematik ağırlıklı olarak karşımıza çıkıyor.