Ehliyet Fiyatları 2022: Sürücü Kursu Fiyatları ve Yeni Sürücü Belgesi Harç, Sınav Giriş Ücretleri Kaç TL Oldu?
Sürücü belgesi veya ehliyet karayolunda motorlu veya motorsuz taşıtların kişiler tarafından kullanabilmesine imkan sağlayan resmi belgedir. Ehliyet olmadan araç kullanılması yasaktır. Aksi halde yaptırım uygulanır. Ehliyet fiyatları senelere göre farklılık gösterir. Kimlik yerini görebilen ehliyetler sınıflarına göre ayrılır. Sürücü belgeleri 17 kategoride sınıflandırılmıştır. Günümüzde kullanılan otomobiller için B sınıfı ehliyet geçerlidir. Ehliyet alınabilmesi sürücü kursuna gidilerek belge alınmalıdır. 2022 yılında ehliyet fiyatları, sürücü kursu fiyatları, sürücü belgesi harç ve sınav ücretleri için makalemize göz atabilirsiniz.
2022 Ehliyet Harçları
2022 Ehliyet Sınavı Fiyatları
2022 yılında ilk defa ehliyet alacak kişiler için teorik sınav ücreti 120 TL olarak belirlendi. İlk kez direksiyon sınavına girecekler için de sınav ücreti 160 TL oldu. Ehliyetini yükseltmek isteyenlerin ödemesi gereken sınav ücreti ise 160 TL.
2022 Ehliyet Harcı Ne Kadar?
Ehliyet alma sürecinde kurs ücreti, harç ücreti ve sınav ücreti olmak üzere üç farklı ücret ödenmesi gerekiyor. Harç ücretleri de ehliyet sınıfına göre değişiklik göstermektedir.
A, A1, A2 ve F Sınıfı İçin Harç Ücreti
A, A1, A2 ve F sınıfı için 2022 ehliyet harç ücreti 370,40 TL olarak belirlendi. Değerli kağıt bedeli 280 TL ve Vakıf payı 65 TL olduğu açıklandı. Toplamda 715,40 TL ödenmesi gerekmektedir.
B Sınıfı Ehliyet İçin Harç Ücreti
En çok tercih edilen ehliyet olan B sınıfı harç ücreti 1.160,90 TL. Değerli kağıt bedeli 280 TL ve vakıf payı 65 TL olmak üzere toplamda 1461,90 TL ödenmesi gerekiyor.
B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M Sınıfı İçin Harç Ücreti
B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, G ve M sınıfı için harç ücreti 1.863,70 TL. Değerli kağıt bedeli 280 TL ve Vakıf payı 65 TL olmak üzere toplamda 2.208,70 TL ödenmesi gerekiyor.
2022 Yılı Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar?
Halihazırda ehliyeti bulunan kişilerin değerli kağıt bedeli ve vakıf ücretlerini ödemeleri gerekiyor. Değerli kağıt bedeli 13 TL ve vakıf payı 2 TL olmak üzere toplamda 15 TL ödenmelidir.
2022 Ehliyet Harç Ücretleri Hangi Bankaya Yatırılır?
2022 yılında ehliyet harç ücretleri ve değerli kağıt bedeli birçok bankaya yatırılabilir.
AKBANK
AKTİFBANK
ING BANK
ŞEKERBANK
TÜRKİYE VAKIFLAR BANKASI
KUVEYT TÜRK KATILIM BANKASI
ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI
T.C. ZİRAAT BANKASI
TÜRK EKONOMİ BANKASI
GARANTİ BANKASI
DENİZBANK
PTT BANK
Ehliyet Sınav Ücreti Nasıl Yatırılır?
Ehliyet sınav ücretlerini ödemek için yukarıda belirtilen bankaların ATM’lerinde kartsız işlemler menüsünden işlem yapmaları gerekir. Her ATM’de işlem sırası farklı olsa da genel bağlamda ehliyet sınav ücreti yatırmak için izlenmesi gereken adımlar şu şekildedir.
Giriş tuşuna basınız.
“Kartsız işlemler”e basınız.
Kurum ödemeleri veya ödeme işlemleri menüsünü seçin.
Eğitim ödemeleri seçeneğinden MEB Ödemeleri seçeneğine tıklayın.
TC kimlik numaranızı girin ve parayı yatırın.
İşlemleri sırasıyla yaptığınızda sınav işlemi ödeme işlemi gerçekleşecektir. Dekont almayı ihmal etmeyin.
2022 Ehliyet Harç Ücreti Nasıl Yatırılır?
Ehliyet harç ücretleri anlaşmalı bankalara yatırılabilir. Ziraat ve Halk Bankası, tüm ücretleri birlikte tahsis ettiğinden dolayı sizleri çok fazla uğraştırmaz. Bu nedenle bu bankaların tercih edilmesi tavsiye edilir. Ayrıca, vergi dairelerine, gelir İdaresinin internet vergi dairesine ve anlaşmalı bankaların internet bankacılığı sistemine ödeme yapılabilir.
Ödeme yaptıktan sonra dekontu mutlaka almalısınız. Çünkü, nüfus müdürlüğüne gittiğinizde sizden istenen belgeler arasında ehliyet harcı ödeme dekontu da bulunmaktadır. Bu nedenle, ödediğinizi gösteren belgeyi almayı unutmayın.