DOLAR 32,5566 0.12%
EURO 34,9222 0.68%
ALTIN 2.436,200,15
BITCOIN 21745120,49%
Sakarya
21°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
Diş Ağrısı için Ne Yapılmalı? – Evde Diş Ağrısı Nasıl Geçer? Diş Ağrısına Ne İyi Gelir
  • Onlarnediyo.Com
  • GENEL
  • Diş Ağrısı için Ne Yapılmalı? – Evde Diş Ağrısı Nasıl Geçer? Diş Ağrısına Ne İyi Gelir

Diş Ağrısı için Ne Yapılmalı? – Evde Diş Ağrısı Nasıl Geçer? Diş Ağrısına Ne İyi Gelir

ABONE OL
30 Ocak 2023 20:10
Diş Ağrısı için Ne Yapılmalı? – Evde Diş Ağrısı Nasıl Geçer? Diş Ağrısına Ne İyi Gelir
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DİŞ AĞRISI NEDİR?

Diş ağrısı, diş kökündeki veya dişi çevreleyen sinir tahriş olduğunda dişin içinde veya çevresinde herhangi bir ağrı olarak tanımlanır.

 

Diş Ağrısının Belirtileri Nelerdir?

Diş ağrısının şiddeti ve süresi, altta yatan nedene, etiyolojiye göre kişiden kişiye değişir. Bakım aramaya yol açabilecek diğer belirti ve semptomlar şunları içerir:

●Dişe dokunurken veya çiğnerken ağrı

●Ateş

●Baş ağrısı

●Sıcak veya soğuk hava ve sıvılara karşı hassasiyet

●Diş veya diş etlerinden kanama veya akıntı

●Diş çevresinde şişme veya çene/yanağın şişmesi

●Diş bölgesinde yaralanma veya travma

●Ağız kokusu

●Değişen tat hissi

●Şişmiş bezler

Bazen daha derin bir yapıdan gelen ağrı (yansıyan ağrı olarak adlandırılır) diş siniri boyunca geçebilir ve dişte hissedilebilir. Diş ağrısını yüzdeki diğer ağrı kaynaklarından ayırt etmek ve rahatlamak için diş hekimi tarafından değerlendirilmesi uygundur.

Diş Ağrısının Sebepleri Nelerdir?

Diş ağrısı aşağıdaki koşullardan kaynaklanabilir:

Diş Çürüğü – Çoğu çocuk ve yetişkin için diş ağrısının birincil nedenidir. Çürük dişte oluşan delikler, kan damarlarını ve sinirleri içeren dişin iç tabakasını tahriş eder.

Diş Kırığı – Çatlak yeterince derinse, bakterilerin dişin iç tabakasına girmesine neden olabilir ve bu da apse adı verilen irin birikmesine neden olabilir. Enfeksiyon çevre dokulara ve kemiğe de yayılabilir.

Dişeti Hastalığı – diş etleri kökleri açığa çıkaran dişlerden küçüldükçe, ağrı olarak hissedilen sinir uçlarını tahriş edebilir.

Diş Dolgusu – yeni bir diş temizleme prosedürü veya yeni bir dolgu, ağrı olarak hissedilen dişin dış koruyucu tabakasını kısa bir süreliğine yıpratabilir. Birçok kişi beyazlatma tedavilerinden sonra bunu hisseder ve hasar görmüş eski bir dolgu bile buna neden olabilir.

Diş Gıcırdatma
 – stres, uyku bozuklukları veya bir ısırık sorunu nedeniyle sakız çiğnemek veya dişleri gıcırdatmak veya sıkmak gibi tekrarlayan hareketler diş yüzeyini aşındırarak ağrıya neden olabilir. Bu alışkanlığa bruksizm denir .

Diş Çıkması (diş etinden diş çıkması)

Küme ve migren gibi bazı baş ağrıları

Tıkanmış veya enfekte sinüsler

Çeneyi kafatasına bağlayan eklem veya kaslardaki problemler

Nadir durumlarda, kalp krizi de diş ağrısına neden olabilir.

 

Diş Ağrısını Nasıl Teşhis Edersiniz?

Ağrı sabit mi yoksa sadece bir tetikleyiciden sonra mı (örneğin soğuk bir içecek içmek) ortaya çıkıyor?

Diş soğuğa veya sıcağa, tatlı yiyeceklere, çiğnemeye ve/veya fırçalamaya karşı hassas mı?

Diş ağrısı gece boyunca kötüleşti mi?

İlişkili herhangi bir semptom yaşıyor musunuz (örneğin, yüz ağrısı veya şişmesi, baş ağrısı, ateş veya görme sorunları)?

Diş Ağrısı için Ev Çareleri

Tuzlu su ile durulama etkili bir birinci basamak tedavidir. Tuzlu su, dişlerin arasına sıkışmış yiyecek parçacıklarını ve artıkları çıkarabilen doğal bir dezenfektandır. Bu yaklaşımı kullanmak için 1/2 çay kaşığı tuzu bir bardak ılık suya karıştırın ve gargara olarak kullanın.

Rahatsızlığı gidermek ve şişliği azaltmak için çenenin ağrıyan tarafına soğuk paket uygulanması. Etkilenen bölgeye bir defada 20 dakika boyunca bir buz torbası tutun ve bunu sonraki birkaç saat boyunca tekrarlayın.

Nane çayı poşetleri ağrıyı uyuşturmak ve hassas diş etlerini yatıştırmak için kullanılabilir. Etkilenen bölgeye uygulamadan önce kullanılmış çay poşetini biraz soğumaya bırakın. Hala biraz sıcak olmalı.

Ezilmiş sarımsak, bölgedeki ağrıyı ve enfeksiyonu daha kısa bir süre için hafifleten bilimsel olarak kanıtlanmış bakteri yok edici özelliklere sahiptir. Ezilmiş sarımsak, daha iyi etki için kaya tuzu ile de karıştırılabilir.

Karanfil yağı diş ağrısını etkili bir şekilde azaltabilir. Doğal bir antiseptik olan öjenol içerir, Karanfil yağını ayçiçeği veya jojoba yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile seyreltin. Daha sonra bir pamuğa sürün ve günde birkaç kez etkilenen dişe uygulayın.

Kekik yağı, güçlü antibakteriyel ve antioksidan özelliklere sahip olduğu için diş ağrısı tedavisinde kullanılabilir.

 

Diş Ağrısı Nasıl Önlenir?

●Yumuşak kıllı bir diş fırçası ve florürlü bir diş macunu ile diş ipi kullanarak günde iki kez nazikçe fırçalayın

●Florlu su için

●Yılda en az iki kez diş hekimine dişlerinizi temizletin.

●Diş fırçanızı her üç ila dört ayda bir veya daha erken değiştirin

●Sigara içmekten kaçının

●Meyveler, sebzeler, protein ve yağlı balıklardan zengin dengeli beslenin ve düzenli olarak şeker açısından zengin yiyecek veya içeceklerin alımını en aza indirin.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.