1. Haberler
  2. GENEL
  3. Okullarda Çalışan Hizmetlilere Kadro Verilecek Mi?

Okullarda Çalışan Hizmetlilere Kadro Verilecek Mi?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Okullarda Çalışan TYPliler Ne Olacak?

Okullarda çalışan hizmetlilere kadro verilmesi planlanıyor. Okullarda ki çalışan hizmetlilere yönelik kadro verilmesi şu an hala yürürlüğe girmesi için üzerine çalışmalar yapılan bir uygulama. Bu uygulama hakkında yetkililerin yaptıkları konuşmalara göre kadroya alınacak hizmetli personelin en az 8 sene bu alanda hizmet vermiş olması gerekiyor. Henüz bu süreyi doldurmamış olan hizmetli personel içinse, 3 yıllarını tamamladıklarında bu hakka sahip olabilecekleri biliniyor. Okullarda hizmetli personel olarak çalışan personellere yönelik bu yasa yaklaşık 500.000 kişiye hitap ediyor.

Okulda Çalışan İşkur İşçilerine Kadro Var Mı?

Okulda çalışan işkur işçilerine kadro verilmesi planlanıyor. Henüz net bir açıklama olmasa da bu durum mecliste dile getirilen konular arasında yer alıyor. Mecliste, İşkur ile okullara girerek hizmetli personel göreviyle çalışmakta olan personelim mağduriyeti dile getiriliyor. Kısa bir zaman içerisinde bu durum hakkında bir yaptırım uygulanması bekleniyor. Mecliste dile getirilen konuşmalar göz önünde bulundurulduğunda İşkur ile okullara girerek çalışan personel için büyük bir kadro oluşturulacağı düşünülüyor.

Okulda Çalışan TYP’liler Ne Olacak?

Okulda çalışan TYP’liler için kadro açılması planlanıyor. Her sene büyük bir mağduriyet oluşturan TYP’li personelin kadrosuz olması durumu bakan Bulut tarafından mecliste dile getirildi ve bu konuşmanın TYP’li personellerin kadrolu personel olma durumlarını kuvvetlendirdiği düşünülüyor. Her sene kamu hizmeti kapsamında TYP’li personeller 3 – 6 – 9 ay süresince okullarda hizmetli personel olarak çalışıyor ancak bu süre dolduktan sonra TYP’li personeller işsiz kalıyor. Doğal olarak da ortaya büyük bir mağduriyet çıkıyor. Bu nedenle çalışmalara başlandı ve TYP’li personeller için okullarda kadro açılması planlanıyor.

Okulda Çalışan Temizlik İşçilerine Kadro Var Mı?

Okulda çalışan temizlik işçilerine şu an için kadro yok ancak bu işçilere kadro açılması için yapılan çalışmalar hala devam ediyor. Her sene belirli süreler ile İşkur aracılığı ile okullara giren temizlik işçileri belirlenen süre dolduktan sonra işsiz kalıyor. Yaşanılan bu mağduriyetin giderilmesi ve okula belli süreler ile temizlik personeli olarak giren çalışanların işlerinin devam etmesi için çalışmalar yapılıyor. Yakın zamanda temizlik işçileri için okullarda kadro açılması planlanıyor.

Milli Eğitim TYP Çalışanlarına Kadro Var Mı?

Milli eğitim TYP çalışanlarına şu an için kadro yok ama bu olmayacağı anlamına gelmiyor çünkü bu konu için yapılan çalışmalar hala devam ediyor. Her sene belirli süreler ile milli eğitimde temizlik personeli olarak çalışmaya başlayan personelin çalışma süresi kısa olduğu için, süre bitiminde personeller büyük bir mağduriyet yaşıyor ve işsiz kalıyor. Bunun önüne geçilmesi adına çalışmalar yapılması ise bakanlar tarafından mecliste konuşulan konular arasında yer alıyor. Bu çalışmalar neticesinde TYP çalışanları için okullarda kadro açılması ve bu personellerin mağdur olmaması hedefleniyor.

Okullarda çalışan Typ Liler (Taşeron İşçiler) Türkiye’de geçmiş yıllarda sıkça görülen bir istihdam şekliydi. Typ (Taşeron İşçi Personel) uygulaması, özellikle kamu kurumları ve okullar gibi devlet hizmetlerinde taşeron şirketler aracılığıyla görevlendirilen geçici işçilerin istihdamını kapsamaktadır.

Ancak 2020 yılında çıkarılan 696 sayılı KHK ile bu uygulamaya son verildi ve taşeron işçiler kamu kurumlarında kadroya geçirildi. Bu düzenleme doğrultusunda, okullarda Typ olarak çalışan işçilerin de kadroya alınması sağlandı. Böylece Typ liler, kamuda istihdam edilen memurlar gibi aynı haklara sahip olmaya başladılar.

Kadroya geçme sürecinde Typ lilerin işçi statüsü sonlandırıldı ve memur statüsü kazanıldı. İşçi olarak çalışırken elde ettikleri haklara ek olarak, kıdem, ücret, izin, emeklilik gibi memur haklarından da yararlanmaya başladılar. Ayrıca, kadroya geçen Typ liler, istihdam garantisi ve iş güvencesi elde ettiler.

Typ liler, kadroya geçme süreci tamamlandıktan sonra devletin çeşitli birimlerinde çalışmaya devam edebilirler. Okullarda görev yapmaya devam edecek olan Typ liler, ilgili mevzuatla belirlenen görev ve sorumluluklarına uygun şekilde çalışmalarını sürdüreceklerdir.

Typ lilerin kadroya geçirilmesi, hem çalışanların güvencesini artırmış hem de devletin çalışma hayatındaki taşeron işçilik uygulamalarını azaltmayı hedeflemiştir. Bu sayede, işçilerin daha iyi çalışma koşullarına ve haklara sahip olması hedeflenmiştir.

Okullarda Çalışan Hizmetlilere Kadro Verilecek Mi?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Onlarnediyo.Com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin