Lisede çoğumuzda bir kavşağa gelmişiz hissi uyandıran ve bizden beklenen tercih karşısında afalladığımız anlardan biridir; “eşit ağırlık mı sayısal mı sözel mi dil mi” sorusu. Kimilerimiz bu soruya direkt yanıt verirken bazılarımız düşünüp kendi için en doğrusunu bulma arayışına girer. Bu biraz ileride hangi mesleği yapmayı hayal ettiğimizle alakalıdır. Mesela inşaat mühendisliği isteyen birinin seçmesi gereken bölüm sayısal olacaktır. Fakat sayısal bölüme yönelen öğrencilerin üniversite sınavından sonra eşit ağırlığa ait bölümlerden birine yerleştiği de sıkça görülür.
Eşit Ağırlık Bölümü Nedir?
Diğer ifadeleriyle “TM” veya “Türkçe-Matematik” olan eşit ağırlık bir puan türüdür aslında. İfade ediliş şekillerinden de anlaşılacağı üzere Türkçe ve Matematik ağırlıklı olan bu puan türü üzerinden tercih yapacak öğrencilerin belirtilen derslerin yanında Edebiyat, Tarih, Coğrafya, Felsefe, Geometri derslerine de önem vermesi gereklidir. Sınava yönelik bakacak olursak da öğrenciler öncelikle TYT sınavına girip belli bir başarı elde ettikten sonra AYT sınavına girerek puan türlerine göre tercihlerini yaparlar.
Eşit ağırlık birçok açıdan avantajlı bir bölümdür. Meslek seçeneklerinin çokluğu sayesinde tercih yapacak öğrenciler birçok alana yönelebilirler. Yelpazesinin genişliği de bu bölümden tercih yapacak kişi sayısını artırıyor. Eşit ağırlık bölümüyle ilgili gerekli bilgileri cebimize koyduysak işin can alıcı noktasına ilerleyebiliriz: meslekler.
Eşit Ağırlık Bölümünde En İyi Meslekler Nelerdir?
Eşit ağırlık denince aklımıza net gelen mesleklerden ikisi Hukuk ve Psikoloji olacaktır. Peki biz en iyi meslekler derken neleri göz önünde bulunduruyoruz? Mesleklerin geleceklerini, maaşlarını, atama kontenjanlarını, iş olanaklarını düşünerek sizler için en iyi eşit ağırlık mesleklerini derledik, hadi beraber inceleyelim.
Hukuk
Hukuk bölümü; popülaritesi asla azalmayan ve çokça tercih edilen zirve mesleklerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Her zaman ihtiyaç duyulan bu sebeple mezun sayısı artsa da iş imkanı açısından elverişli olan mesleğimiz en çok kazandıran meslekler arasında yerini alıyor. Çalışma sahasına göz atarsak eğer kendi büronuzu açıp mesleğinizi idame ettirebildiğiniz gibi baroda da çalışabilir ya da mesleğinizde daha yükseklere çıkıp savcı, hakim basamaklarını çıkabilirsiniz.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık (PDR)
Son senelerin yine popüler isimlerinden olan özellikle kısaltmasını çok duyduğumuz PDR bölümü de en iyi mesleklerimiz arasında yerini alıyor. Bölümü okuyan öğrenciler teorik ve pratik eğitimlerle psikolojik danışmanlık mesleğine adım atıyorlar. Mesleğimizin iş sahalarına göz atarsak okullar başta olmak üzere akıl sağlığı merkezlerini, araştırma merkezlerini ve özel kurumları sıralayabiliriz.
Psikoloji
Hayatın, özellikle iş hayatlarının bu kadar stres yüklü olduğu durumlarda ihtiyaç haline gelen bölümümüz yine en iyi meslekler arasında yerini alıyor. Psikoloji ve PDR mesleklerimiz yakın bir ilişkide olup psikolog olmak isteyen adayların tercih ettiği iki meslek olarak adlarından söz ettiriyorlar. İş imkanlarına baktığımızda hastanede çalışma fırsatı olan meslek sahipleri kendi kliniklerini de açabilme iznine sahiptirler. Psikoloji her daim isminden söz ettiren ve havalı olarak nitelendirilen gözde meslekler arasındadır.