1. Haberler
  2. GENEL
  3. Piyasa alt üst oldu

Piyasa alt üst oldu

Ucuz araba
Ucuz araba
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Piyasa alt üst oldu

Sektördeki tekelleşme ikinci el araç piyasasını altüst etti! Fiyatlar olumsuz etkilendi!

İkinci el araç piyasasındaki durgunluk devam ederken dikkat çeken bir detay daha ortaya çıktı. Geçen yıl Türkiye’nin her bölgesinden TIR’larla ikinci el otomobil toplayan yerli ve yabancı sermayeli firmalar araçları stokladı. Bu firmalar adeta dev galerilere dönüştü. Piyasadan araç çekerek fiyatları yükselten şirketler, şimdi stoklarını eritememekle karşı karşıya.

İkinci el vasıta pazarındaki durgunluk devam eder iken ilgi çeken bir ayrıntı daha meydana çıktı. Geçen sene Türkiye’nin her bölgesinden TIR’larla ikinci el otomobil toplayan yerli ve yabancı sermayeli firmalar vasıtaları stokladı. Bu firmalar resmen dev galerilere dönüştü. Piyasadan vasıta çekerek fiyatları yükselten şirketler, şimdi stoklarını eritememekle karşı karşıya.

Stok ebatı 27 bine yakın

İnternet ve televizyonlarda bu şirketlerin reklamları dönüyor. Sektörün en büyüklerinden yalnızca birinin portföyünde 24 binden çok vasıta bulunuyor. Bunların 2 bine yakını 2022 model. Yani sıfır kilometre ya da sıfır kilometreye yakın. On binlerce vasıtalık portföy ikinci el vasıtada fiyat tayin kuvveti verirken, piyasada neden sıfır vasıta olmadığını da açıklıyor. Türkiye’nin en çok ikinci el otomobil satışı uygulanan internet sitesinde ‘sahibinden, yetki sahibi bayi ve galeriden’ olmak üzere 374 binden çok otomobil ilanda. Söz konusu firmaların yaptığı stokun ebatı ise 27 bine yakın. İkinci el vasıta stokunun büyük kısmını elinde sahip olan firmalar, bu sayede fiyatlara istediği gibi biçim sunarak piyasayı bozuyor.

Fiyatları olumsuz etkiliyor

Tüketicinin en büyük şikayeti ise çoğalan fiyatlar. İkinci el otomotiv sektörünü tekeline yaşamış markalardan birinin stokunda 24 binden çok vasıta var. Bunların 1855’i 2022 model “0 km” ya da sıfıra yakın vasıtalar. Firmadaki lüks ve spor otomobiller de ilgi çekiyor. Vitrindeki vasıtaların fiyatı 137 bin lira ila 15 milyon 550 bin lira arasında değişiyor. İngiltere odaklı bir diğer ikinci el satış şirketinin elinde 1000’den çok vasıta bulunuyor. Bunların en ucuzu 244 bin lira, en pahalısı ise 1 milyon 267 bin lira. Aralarında hiç 2022 model yok. Fakat vitrinde 10 bin km’nin altında 2021 model 144 vasıta var. İkinci el vasıta satışı yapan şirketler, vasıta stoklarını genişletirken, tüketicinin ulaşamadığı çoğu aracı alarak piyasayı sarsan  ediyor. Sektördeki tekelleşme fiyatları olumsuz etkiliyor.

Sektördeki tekelleşme

Sektörün öncülerinden bir diğer dev firmanın stokunda fiyatları 110 bin lira ila 3 milyon 277 bin lira arasında değişen 800’den çok vasıta var. Bunların 4’ü 2022 model. 10 bin km’nin altında 2021 model vasıta adedi ise 30. Son olarak ABD odaklı ikinci el otomotiv satış şirketlerinden bir diğerinde en düşüğü 248 bin lira, en yükseği 1 milyon 157 bin lira olmak üzere 500’e yakın vasıta satışta. Bunların 17’si 2022 model.

Piyasa alt üst oldu
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Onlarnediyo.Com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin