1. Haberler
  2. GENEL
  3. Motor Suyuna Yag Karistigi Nasil Anlasilir MOTOR RADYATÖRÜNDE VEYA SU KABINDA YAĞ OLMASI – SEBEPLERİ ve ÇÖZÜMLERİ

Motor Suyuna Yag Karistigi Nasil Anlasilir MOTOR RADYATÖRÜNDE VEYA SU KABINDA YAĞ OLMASI – SEBEPLERİ ve ÇÖZÜMLERİ

Motor Suyuna Yag Karistigi Nasil Anlasilir MOTOR RADYATÖRÜNDE VEYA SU KABINDA YAĞ OLMASI - SEBEPLERİ ve ÇÖZÜMLERİ
Motor Suyuna Yag Karistigi Nasil Anlasilir MOTOR RADYATÖRÜNDE VEYA SU KABINDA YAĞ OLMASI - SEBEPLERİ ve ÇÖZÜMLERİ
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Motor Suyuna Yag Karistigi Nasil Anlasilir MOTOR RADYATÖRÜNDE VEYA SU KABINDA YAĞ OLMASI – SEBEPLERİ ve ÇÖZÜMLERİ

Motor soğutma su kabının veya radyatörünün içerisinde soframızda yediğimiz pekmezli tahin renginde ve kıvamında bir sıvı görülmesinin sebebi motor suyuna yağ karışmış olmasındandır. Motor yağı, motor suyu ile karıştığında pekmezli tahini andırır. Bu durum motorda ciddi bir sorun olduğunu veya kısa süre içerisinde olacağını gösterir. Peki motor suyuna neden yağ karışır, veya karışırsa ne olur hep birlikte bakalım.

Motor Suyuna (antifirizine) Neden Yağ Karışır

Motor yağının suya karışmasının birden fazla nedeni olabilir. O nedenlerden en sık rastlanılanlarından birisi de silindir kapak contasının görevini yerine getirememesidir. Resimde de belirttiğim gibi eğer ki yağ kanalı ile su kanalı arasındaki contanın bölümü yanar veya görevini yerine getiremezse o kanaldan yağ motor suyu içerisine sızar. Siz de bunu radyatör kapağını açtığınızda görürsünüz.

Diğer bir neden ise yağ soğutucusudur. Motor yağının soğuması için yağ, küçük bir radyatör içerisinden geçer. Bu küçük radyatörün içinde ince kanallar ve petekler bulunur. Bu soğutucular genelde alüminyumdan yapılır ve zamanla veya herhangi bir zamanda hararet görmesinden dolayı delinir. Dolayısıyla yine bu durumda da yağ motor suyu içerisine sızar.

Motor Suyuna Motor Yağı Karışırsa Ne Olur ?

Yukarıda saydığım sebeplerden dolayı motor suyuna yağ karışmış ise bunun bir çok olumsuz sonucu olacaktır. Yağ karışan suyun ısındığında basıncı artacağı için radyatör hortumlarının şişmesine hatta dayanıksız olanların patlamasına sebep olacaktır.

Ayrıca pekmezli tahin kıvamına gelen motor suyu geçmesi gereken ince hortumlarda tıkanıklılık oluşturur. Bu da antifirizin devirdaim olmasını engelleyeceği için sık sık hararet yaptırırsınız.

Yine koyulaşmış olan yağlı suyu devirdaim pompası çeviremeyeceği için motor hararet yapacaktır ve devirdaim pompasına zarar verecektir.

Motor Yağına Su Karışması

Motor yağına Su veya Motor Suya Yağ Karışması nedenleri,

Yeni tip motorlar da  en sık karşılaştığımız problemlerden biri de Motor yağına Su veya Suya Yağ Karışması yer almaktadır. Benzinli veya  dizel araçlar olmak üzere tüm motorlar da bu problemle karşılaşılmaktayız. Suya yağ veya yağa su karışması durumunun iki arızaya işarettir.

Bunlardan birincisi araç motorları  motor bloğu ve silindir kapağı olmak üzere iki ana parçaya ayrılır. Bu parçaların arasında silindir contası adı verilen parça vardır. Silindir contası çeşitli sebeplerden dolayı hasar görüp bozulabilir.  Sebepler arasında yüksek ısı hararet veya kalitesiz antifirizin zararı diyebiliriz. Motor bloğu ve silindir kapağında birbirine çok yakın yağ ve su kanalları bulunur. Motor bloğu ve silindir kapağı arasında işlevsel mukavemet sağlayan silindir contası, aynı zamanda yağ ve suyun birbirine karışmasını önler. Yüksek hararet nedeniyle silindir contası arızası olursa su ve yağın birbirine karışması gerçekleşir.

Bu olay tamirci diliyle tespiti ve açıklaması  “conta yakmış” şeklindedir. Conta yanması durumuyla karşı karşıya kaldığınızda aracın çalışmasında anormallik, aşırı su kaybı gibi belirtilerle karşılaşırsınız. Bu sorunu ortadan kaldırmak için silindir kapağının sökülüp  silindir kapak contasının değişimi yapılması gerekir ve silindir kapak contası arızası giderilmsi gerekir.

ikinci arıza nedeni ise Son dönemde üretilen bütün motorlar da  yağ soğutucusu denilen bir parça mevcuttur. Bu parça, içerisinde yağ ve su kanalları bulunan küçük bir  petektir. Motor üzerindeki yağ filtresinin altında yer alır. Yağ soğutucusunun görevi, motor içerisindeki yağı soğutma sıvısı olan motor suyu vasıtasıyla soğutmaktır. Bu peteğin çürümesi veya delinmesi durumunda içerisindeki kanallarda mevcut olan yağ ve su birbirine karışacaktır. Bu durumla karşılaştığınızda aracınız çalışmasında bir anormallik görülmez fakat genleşme bidonunda karışımdan kaynaklı lekeleri fark edebilirsiniz. Bu durum yağ soğutucusunda arıza olduğunu gösterir.

araba arıza çözümleri ,araba arızaları, araç arızası, arıza nedenleri ,  motor suyuna yağ karışması, silindir contası, silindir contası arızası, suya yağ karışması, yağ soğutucusu, yağ soğutucusu arızası, yağa su karışması

Motor Suyuna Yag Karistigi Nasil Anlasilir MOTOR RADYATÖRÜNDE VEYA SU KABINDA YAĞ OLMASI – SEBEPLERİ ve ÇÖZÜMLERİ
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Onlarnediyo.Com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin