1. Haberler
  2. GENEL
  3. 2022 yurt dışından telefon getirme ücreti ne kadar, telefonu pasaporta kaydetme ücreti kaç TL?

2022 yurt dışından telefon getirme ücreti ne kadar, telefonu pasaporta kaydetme ücreti kaç TL?

2022 yurt dışından telefon getirme ücreti ne kadar, telefonu pasaporta kaydetme ücreti kaç TL?
2022 yurt dışından telefon getirme ücreti ne kadar, telefonu pasaporta kaydetme ücreti kaç TL?
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2022 yurt dışından telefon getirme ücreti ne kadar, telefonu pasaporta kaydetme ücreti kaç TL?

2022 yurt dışından telefon getirme ücreti ne kadar, telefonu pasaporta kaydetme ücreti kaç TL?

Her yıl Resmi Gazete’de yayınlanan kararlar ile IMEI kayıt ücreti ve diğer harçlar yeniden belirleniyor. Bu kapsamda geçtiğimiz günlerde yayınlanan kararda 2022 telefonu pasaporta kaydetme ücreti yeniden belirlenmişti. Peki, yurt dışından telefon getirme ücreti ne kadar, kaç TL oldu?

Yurt dışı seyahatlerinde bireysel olarak telefon getirmek isteyen kullanıcıların Türkiye dışından getirdikleri telefonu kullanabilmeleri için IMEI kaydını yaptırması gerekiyor. Pasaporta işlenen bu kayıt sonrasında telefon kullanıma açılabiliyor. Peki, 2022 yılında telefonu pasaporta kaydetmek için ne kadar ödeme yapılacak? İşte detaylar…

2022 IMEI KAYIT ÜCRETİ NE KADAR, YURT DIŞINDAN TELEFON GETİRME ÜCRETİ KAÇ TL?

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de ilgili karar yayınlandı. Buna göre 2022 yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye’de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşti.

2022 yılı başından itibaren yeni aboneliklerde 86 TL yerine 117 TL maktu ÖİV alınacak. IMEI kayıt harcı ise 2006 TL’den 2732 TL’ye çıkarılacak.

Bu tutar 2021 yılında ise 2006 TL olarak belirlenmişti. Yani bu yıl için 730 liraya yakın bir zam gerçekleştirilmiş oldu.

Yazı kaynağı : www.cnnturk.com

2022’de güncel IMEI kayıt ücreti ile birlikte sürecin 7 yıllık serüveni

2022'de güncel IMEI kayıt ücreti ile birlikte sürecin 7 yıllık serüveni

Hayatımızın değişmez bir parçası haline gelen akıllı telefonlar, ülkemizdeki yüksek döviz kurları ve vergiler nedeniyle her geçen gün biraz daha ulaşılamaz bir hale geliyor. Yurt dışından yolcu beraberinde getirilen akıllı telefonlar ise yüksek vergilerden kaçınmanın en mantıklı yolu.

Yurt dışından telefon getirme yönteminin karşısında çeşitli zorluklar yer alıyor. Karşımıza çıkan zorluklar ise akıllı telefongetirme süresinin 2 yıldan 3 yıla çıkarılması, başkasının pasaportuna kayıt yaptıramama ve her yıl IMEI kayıt ücretlerine gelen zamlar. Bu haberimizde IMEI kayıt ücretinin yıllar içindeki değişimine yakından bakacağız.

Çok değil sadece 6 yıl öncesine döndüğümüzde, 2015 yılında IMEI kayıt ücretinin 131 TL seviyelerinde olduğunu görüyoruz. 2016 yılında ise bu bedel küçük bir artışla birlikte 138 TL seviyelerine çıkıyor. 2017 yılında ise 149 TL olan IMEI kayıt, 2018 yılında 170 TL‘ye kadar çıkıyor.

Kısacası IMEI kayıt ücreti, yaklaşık 4 yıl içinde sadece 39 TL zamlanarak 131 TL’den 170 TL’ye kadar çıkıyor. 2018 yılının Kasım ayında ise yeni bir zam alan IMEI kayıt ücreti170 TL’den 500 TL’ye çıkarak yılı kapattı. 2019 yılına geldiğimizde ise IMEI kayıt ücretinin 500 TL’den 618 TL’ye çıktığını görüyoruz.

2019 yılı içinde ise zamdan öte tamamen fiyat değişikliğine gidilen IMEI kayıt ücretinde, 2019 yılının Temmuz ayında tarihi bir zam ile birlikte 618 TL’den 1500 TL’ye çıktı. Kısacası IMEI kayıt ücreti aynı yıl içinde 3 katına ulaşmış oldu. 2020 yılına geldiğimizde ise nispeten daha uygun fiyatlı bir yükseliş oldu 338 TL daha zamlanan IMEI kayıt ücreti 1838 TL’ye ulaştı.

2021’den 2022’ye IMEI kayıt ücretindeki değişim

Geçtiğimiz yıla ise nispeten az zamlanarak başlayan IMEI kayıt ücreti, 2021 yılında 2 bin 6 TL oldu. 2021 yılında 2022 yılına geçtiğimiz bugünlerde ise IMEI kayıt ücretinin 726 TL zamlandığı duyuruldu. 2022 yılı için IMEI kayıt ücreti 2 bin 732 TL oldu.

2022 yurt dışı telefon kayıt ücreti

2022 yılı için gerçekleşen 732 TL’lik zam, 2019 yılında gerçekleşen 882 TL’lik zammın ardından tek seferde yapılan en büyük ikinci zam oldu. Yapılan bu zamlara rağmen yurt dışından telefon getirmek, özellikle üst seviye modeller için halen oldukça mantıklı.

Yurt dışından iPhone getirmenin bugünkü maliyeti

Örnek vermek gerekirse iPhone 13 Pro 128 GB modeli vergisi ile birlikte 1088 dolar karşılığında ABD’den alınabiliyor. 2 bin 732 TL’lik IMEI kayıt ücretinin de eklenmesi ile birlikte bu telefonu yurt dışından getirmenin tüm maliyeti 16 bin 325 TL oluyor. iPhone 13 Pro 128 GB modelinin ülkemizdeki resmi satış fiyatı ise 28 bin 999 TL.

Yazı kaynağı : webrazzi.com

2022 Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücreti

2022 Yurt Dışı Telefon Kayıt Ücreti

Akıllı telefonlar, günümüzde olmazsa olmaz teknolojik araçlar. Önceleri sadece ulaşım amacı ile kullanılan akıllı telefonlar, günümüzde fotoğrafçılıktan bankacılığa, muhasebeden turizme çok sayıda farklı amaçla kullanılıyor. Bu geniş çaplı kullanımlara da bağlı olarak, üretilen ve satın alınan akıllı telefon sayısı da artıyor. Çok sayıda insanın akıllı telefon satın almak istemesi, fiyatlara doğrudan etki edebiliyor.

Ülkemizde akıllı telefon fiyatlarına doğrudan etki eden faktörlerden birisi de vergiler oluyor. Hali hazırda yurt dışından döviz bazıyla gelen akıllı telefonlar, üzerine bir de vergi eklenince oldukça pahalı bir fiyata sahip oluyor. Kullanıcılar, bu pahalılıktan kaçınmak ve diğer ülkelerde olduğu gibi daha ucuza akıllı telefon satın alabilmek için ise farklı yöntemler geliştiriyor. Bu yöntemlerden biri de akıllı cep telefonlarını yurt dışından getirmek. Fakat yurt dışından getirilen herhangi bir cep telefonunun ülkemizde kullanılabilmesi için IMEI numarasının kayıt ettirilmesi gerekiyor. IMEI numarası kayıt ettirmenin ne belirli bir ücreti bulunuyor. Bu ücret, tıpkı akıllı telefonların ücreti gibi her yıl artmaya devam ediyor. 2022 yılı için IMEI kayıt ücretleri ilgili bakanlıklar tarafından açıklandı. Peki 2022 yılında yurtdışından telefon getirip, üzerine bir de IMEI ücreti ödemek hala eskiden olduğu gibi kârlı mı?

IMEI Nedir?

Günümüzde dünyanın her bir bölgesinde çok sayıda akıllı telefon bulunuyor. Neredeyse her ülkede, nüfusun yarısından fazlası bir akıllı cep telefonuna sahip. Akıllı telefonların çeşitlenmesi ve artması beraberinde bazı sorunları da getiriyor. Bazı akıllı telefonlar halka açık ya da özel alanlarda sahibinden çalınabiliyor ya da kaybolabiliyor. Bu gibi durumlarda, akıllı cep telefonlarının belirlenebilmesi için IMEI numarası adı verilen bir kod kullanılıyor.

IMEI numarası 15 basamaktan oluşan benzersiz bir sayı dizisi olarak tanımlanıyor. IMEI yani Uluslararası Mobil Ekipman Kimliği, tıpkı bir vatandaşın TC kimlik numarası gibi akıllı telefonlarda bir kimlik numarası işlevi görüyor. Akıllı telefon kaybolduğunda, IMEI numarası takip edilerek cihazın konumu belirlenebiliyor. Akıllı telefonlar çalındığında gerekli kurumlara bildirilmesi halinde, IMEI kodu kullanılarak çalınan cep telefonu kapatılabiliyor. Böylece çalınan telefon hiçbir şekilde kullanılamıyor.

IMEI numarasının bir diğer önemli işlevi ise cihazın şebekeye ulaşabilmesini sağlaması oluyor. Eğer sistemde kayıtlı ise akıllı cep telefonu şebekeye bağlanarak arama yapabiliyor ve internete bağlanabiliyor. IMEI numarası sistemde yer almayan bir akıllı cep telefonu şebekeye bağlanamıyor, arama yapamıyor ve internete bağlanamıyor. Bu yüzden de yurt dışından getirilen akıllı telefonlarının belirli bir ücret ödenerek sisteme kayıt ettirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde akıllı telefon, kullanılamaz hale geliyor.

 IMEI Kayıt Ücreti 2021

Yurt dışından getirilen bir akıllı telefonunun IMEI numarasının kayıt ettirilmesi, cihazın şebekeyi kullanabilmesi ve internete bağlanabilmesi için olmazsa olmaz olarak biliniyor. Eğer akıllı cep telefonları Türkiye’de üretiliyor olsaydı IMEI numaraları üretim aşamasında kayıt ettirilerek kullanıcıya ulaşırdı. Fakat akıllı cep telefon modellerinin büyük bir çoğunluğu yurt dışında farklı ülkelerde üretildiğinden, doğal olarak IMEI numaraları da Türkiye’de kayıtlı olmuyor. Artan vergiler sebebiyle çok sayıda insan yurt dışından akıllı cep telefonu getirmek istiyor fakat IMEI ücretleri her geçen sene daha da artıyor. 2021 yılında yurt dışından getirilen akıllı cep telefonlarının IMEI numaralarının kayıt ettirilmesi için ödenmesi gereken ücret ise 2006.2 tl olarak biliniyor.

IMEI Kaydı Nasıl Yapılır?

IMEI numaralarının kayıt ettirilmesi için gereken işlemler günümüzde online olarak yapılabiliyor. Yurt dışından getirilen akıllı telefonların IMEI numaralarının kayıt ettirilip kullanıma açılabilmesi için öncelikle e-Devlet Kapısı üzerinden cihazın kayıt edilebilirliğinin sorgulanması gerekiyor. Akıllı telefon modellerinin büyük bir çoğunluğunun ülkemizde kullanımına izin veriliyor.

Telefon modelinin kayıt edilebilme durumu da kontrol edildikten sonra başvurunun yapılması gerekiyor. Yurt dışından telefon getiren kullanıcı bu başvuruyu da e-Devlet Kapısı üzerinden kolayca yapabiliyor. IMEI kayıt başvurusu yapıldıktan sonra, geriye IMEI kayıt ücretini ödemek kalıyor.

IMEI kayıt ücreti e-Devlet üzerinden yatırıldıktan sonra, IMEI kayıt işlemi tamamlanmış oluyor. Buna karşın yurt dışından getirilen akıllı telefonların 120 gün içerisinde kayıt edilmemeleri durumunda, IMEI numaraları bloke ediliyor ve söz konusu cihazlar iletişime kapatılıyor.

IMEI Kayıt Ücreti 2022

Yurt dışından getirilen akıllı cep telefonlarının IMEI numaralarının kayıt ettirilebilmesi için ödenmesi gereken ücret her geçen sene katlanarak artıyor. Her sene açıklanan enflasyon oranlarına göre ücretler zamlanıyor ve bununla beraber IMEI kayıt ücreti de artıyor. 2021 yılında kullanıcılar yurt dışından getirdikleri akıllı cep telefonlarını 2006.2 tl ödeyerek kayıt ettirebiliyorken, 2022 yılında bu ücrete büyük oranda zam yapıldı. 2022 yılında yurt dışından getirilen akıllı cep telefonlarının IMEI numaralarının kayıt ettirilmesi için ödenmesi gereken ücret, 726 tl zamlanarak 2732 tl oluyor.

Yurt Dışı Telefon Kaydı Ücretlerinin Yıllara Göre Değişimi

Yurt dışından akıllı telefonu getirmek, yüksek vergiler ödemek istemeyen vatandaşların yaygın olarak tercih ettiği yöntemler arasında yer alıyor. Yurt dışından getirilen telefonlara yasal olarak vergiler yansıtılamıyor. Bu telefonların karşılaştığı bir diğer engel ise IMEI ücreti oluyor. Önceki yıllarda bu ücret oldukça düşük olsa da günümüzde IMEI kayıt ücreti neredeyse başlı başına başka bir akıllı cep telefonunun fiyatı kadar tutuyor.

IMEI kayıt ücreti, bundan 6 yıl önce yani 2015 yılında 131 tl gibi düşük bir rakamdı. 2017 yılında ise zamlanarak 149 tl’ye çıkan IMEI ücreti, 2018 yılında 170 tl’yi buluyor. 2018 yılı içerisinde yapılan büyük bir zamla beraber, IMEI kayıt ücreti 500 tl’ye çıkarılıyor. Hemen bir sene sonra yani 2019 yılında ise 500 tl olan IMEI kayıt ücreti 618 tl’ye kadar yükseliyor.

2019 yılı içerisinde yapılan büyük çaplı bir zamla 618 tl olan IMEI kayıt ücreti iki katından fazlasına, 1500 tl’ye yükseliyor. Aynı yıl içerisinde daha da yükselen IMEI ücreti 2020 yılına gelindiğinde ise 1838 tl’ye çıkarılıyor. 2021 yılında da 2006 liraya yükselen IMEI ücreti, 2022 yılında 726 tl zamlanarak 2732 tl şeklinde güncelleniyor.

IMEI Ücreti Ödenmezse Ne Olur?

IMEI ücretinin ödenmemesi, akıllı cep telefonunun sistemde gözükmemesi anlamına geliyor. Bir akıllı cep telefonunun sistemde görünmemesi ise o cihazın aktif olarak kullanılabilmesini engelliyor.

Bir akıllı telefonunun IMEI ücretinin ödenmemesi ve kayıt ettirilmemesi durumunda söz konusu cihaz şebekeye bağlanamıyor. Bu durumda akıllı cihaz arama alamıyor ve başka bir telefonu arayamıyor. Yine bir telefonun IMEI ücretinin ödenmemesi, internet bağlantısı yapamamasına da yol açıyor. Kısacası bir akıllı cep telefonunun IMEI ücretinin ödenmemesi, telefonun hiçbir şekilde kullanılamamasına sebep oluyor.

IMEI Numarası Nasıl Sorgulanır?

Aktif olarak kullanılan bir cep telefonunun IMEI numarasını öğrenmek son derece kolay oluyor. Bir cep telefonunun IMEI numarasını öğrenebilmek için, arama bölümünden *#06# tuşlaması yapılması yeterli oluyor. Bu tuşlamalar yapıldıktan sonra telefonun IMEI numarası ekranda beliriyor. Bunun dışında IMEI sorgulama için Turkcell sayfası da güvenli şekilde kullanılabiliyor. Dilerseniz uygun fiyatlı cep telefonu ve aksesuarlarına yine cep telefonu kategorisinden ulaşabilir, yurtiçi kayıtlı akıllı cihazları kolayca satın alabilirsiniz.

IMEI numarası kolayca öğrenilebilse de kullanıcıların bu numarayı açıkça göstermemeleri ve kimseye söylememeleri gerekiyor. Aksi takdirde IMEI numaraları kopyalanabiliyor. Kopyalanan IMEI numaraları, başka bir telefona atanarak o telefon üzerinden kullanılabiliyor. Bu şekilde IMEI kayıt işlemlerinden ve ücretinden kaçınılmış oluyor.

2022 yurt dışından telefon getirme ücreti ne kadar, telefonu pasaporta kaydetme ücreti kaç TL?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Onlarnediyo.Com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin