Bebeklerde kulak temizliği yapılırken çok dikkatli ve hassas olunması gerekir. Çünkü bebeğin tüm vücudu gibi kulakları da çok hassas yapıdadır. Özellikle de yeni doğan kulak temizliği yapılırken çok derine inmemek gerekir.
Bebeklerde kulak temizliği yapılırken özel olarak bebekler için üretilmiş olan ıslak mendiller ya da nemli bir bez kullanılmalıdır.
Islak mendil kullanılarak kulak kepçeleri ve kulak arkası temizlenmelidir.
Bebeğin kulağını silerken dikkatli ve hassas olunarak kirin yayılmamasına dikkat edilmesi gerekir.
Bebeğin bir kulağı temizlendikten sonra diğer kulağa geçerken kullanılan ıslak mendilin ya da nemli bezin temiz olduğundan emin olunması önemlidir.
Kulak temizliği için kullanılacak bez veya ıslak mendil ıslak bırakılmayarak suyunun sıkılması gereklidir. Bu duruma dikkat edilmemesi halinde bebeğin kulağına su kaçabilir. Bu da bebeğin kulağında enfeksiyona ya da başka rahatsızlıklara sebebiyet verebilir.
Bebek kulak temizliğinde yalnızca nemli bez veya ıslak mendil değil ayrıca bebekler için özel üretilen kulak temizleme çubuklarının da kullanılması tavsiye edilir. Bu kulak çubuklarının bebeğin kulak kanalına girmeyerek kulak kanalına zarar vermeyen özel güvenli çubuklardan olması gerekir. Kulak çubuğu kullanırken yüzeysel bir kulak temizliği yapmanız bebeğiniz için yeterli olabilir. Aksi takdirde kulak çubuğuyla kulak kirinin ileri itilmesi sonucu iltihaplanma gibi sorunlar da ortaya çıkabilir. Bebeklerde kulak temizliği yapılması için malzeme seçerken çok dikkatli olunmalıdır. Kullanılacak pamuk oranından emin olunması gerekir.
Eğer bebeğin kulakları fazla kirli ise veya kulakları sürekli kirleniyorsa evde temizlemek yerine doktora başvurulması önemlidir.
Bebeğin kulağının içine de herhangi bir çubuk veya bez sokulmaması tavsiye edilir.