KPSS puan hesaplama nasıl yapılır? KPSS’de barajı geçmek için kaç net yapmak gerekir? İşte KPSS puan hesaplama ile ilgili detaylar
KPSS puanı nasıl hesaplanır? Günümüzde kaç çeşit kpss puan hesaplama türü bulunuyor? Kpss hazırlık sürecinde neler önerilebilir? Puan türleri ve KPSS ile merak edilenler bu yazımızda yer alıyor.
KPSS puan çeşitleri günümüzde pek çok genç tercih yapmaktadır. Kpss ile yıllardır emek verilen iş hayatına giriş yapılıyor. Günümüzde kpss sınavı çeşitlerinde sıklıkla zorluklar yaşanır. Çünkü kpss sınavlarında başarılı olabilmek her geçen gün daha da zor haline geliyor.
Kpss sınavları günümüzde çeşitli olarak uygulanmaktadır. Günümüzdeki pek çok kişi ileri dönemlerindeki mesleklerini kpss puanlarına adamışlardır. Kamu alanında çalışmak isteyen kişilerin günümüzde kamu personel seçme sınavından puan almaları gerekiyor. Kendi bölümlerindeki puan çeşitlerine göre tercihler yapılıyor. Tercih sonuçlarına göre atama işlemleri gerçekleşmiş oluyor.
Kpss atamaları günümüzde iki şekilde gerçekleşmektedir. Biri merkezi atamadır. Bir diğeri ise ara atamalardır. Ara atamaları kurumlar kendileri açar ve yıl içerisinde her zaman için ara atama gerçekleşmeyebilir. Merkezi atamalar ise; yıl içerisinde iki kez gerçekleşiyor.
Kpss puanları hesaplamalarında dört doğru bir yanlışı götürüyor. Bu yüzden de netlere göre ham puanlar hesaplanmaktadır. Hesaplama işlemlerinde standart sapmalarda kullanılıyor. Her sınav için puan hesaplama sistemi aynıdır. Kpss sınavları çeşitlidir; fakat puanlama sistemlerinde çeşitlilik yoktur.
KPSS Puan Türleri Nelerdir?
Günümüzde tek tip KPSS sınavı bulunmuyor. Çünkü günümüzde eğitim seviyeleri oldukça çeşitlidir. Kpss sınavı ise eğitim çeşitlerine göre değerlendirilmektedir. Özelliklede son yıllarda kpss sınavlarında çeşit artmıştır. Kpss sınavlarında çeşit olmasındaki amacı alımların daha spesifik olması sağlanmasıdır.
Kpss çeşitlerine göre kpss sınav puanı bulunmaktadır. Öncelikli olarak toplam 8 adet kpss sınav puanı bulunmaktadır. Ortaöğretim kpss puanları p 94; ön lisans kpss puanı adı ise p 93 oluyor. Kpss lisans kpss sınav puan türleri ise; p1, p2, p3, p 48, p 10 ve p 121 oluyor. Lisans kpss puanlarının fazla olmasının sebebi tek bir tane lisans kpss sınavının bulunmamasıdır. Lisans alanında sınav çeşitleri fazladır; çünkü kamu alanında lisans mezunlarına daha çok ihtiyaç vardır.
Her kurum aynı kpss puan türü ile alım yapmıyor. İlgili puan türlerine göre atama işlemleri gerçekleşiyor. Özelliklede kurumların kendi yaptıkları ara atama çeşitlerinde farklı puan türleri sıklıkla kullanılıyor. Çünkü merkezi atama yapılan puan türleri genelde azdır.
Günümüzde kpss puan türlerine göre sınavlara hazırlanmaktadır. Sınav öncesinden hangi çalışmak istenilen alanın belirlenmesinde fayda vardır. Özelliklede son yıllarda öğrenciler iş seçimleri konusunda daha net olabiliyorlar. Çünkü bu konuda bilgi çeşitlerine ulaşmak günümüzde kolaydır. Sınav türlerine karar vererek sınava hazırlık süreci daha kolay atlatılabilmektedir.
Kaç Çeşit KPSS Türü Bulunur?
Günümüzde kpss sınavlarına yoğun ilgi vardır. Çünkü kamu alanında çalışmak isteyen kişilerin sayısı fazladır. Günümüzde ise toplam ana başlık altında üç adet kpss türü vardır. Bunlar ortaöğretim, ön lisans ve lisans kpss sınavlarıdır. Ağırlıklı olarak lisans kpss sınavına daha çok ilgi vardır. Bu durumun nedeni ise; lisans mezunlarının daha fazla olmasıdır.
Kpss sınavları Ösym tarafından uygulanan sınavlardır. Ösym kamu alanında çalışmak isteyen kişileri bazı bilgi birikimlerini değerlendirerek seçiyor. Genel olarak ülke hakkında bilinmesi gereken bilgi birikimlerinin öğrenilmesi istenmektedir. Çünkü kamu alanında çalışan kişilerin; bu bilgi birikimleri ile hizmetlerinin daha iyi sunumu sağlanır.
Ortaöğretim KPSS
Günümüzde lise eğitimine kadar zorunlu bir eğitim öğretim süreci vardır. Ayrıca zorunlu süreç dahilinde olan eğitim öğretim dönemi ücretsizdir. Bu yüzden de kpss sınavları lise mezunları ile başlar. Lise mezunlarının girebilecekleri kpss sınavı ortaöğretim sınavıdır. Liseden sonra hemen iş hayatına atılmak isteyen kişiler için ortaöğretim kpss ile kamu alanında iş olanakları sağlanmaktadır. Bu aşamada yeterli puanı alabilmek gereklidir.
Kpss ortaöğretim puanı tek tiptir. Genel olarak kpss ortaöğretim puanı ile alım yapan bazı meslekler şunlardır;
- Katip
- Hizmetli
- Teknisyen
- Büro memuru
- Şoför
- Aşçı
- Polis
- Gardiyan
Günümüzde kpss ortaöğretim iki yılda bir yapılmaktadır. Kpss puanları ise; iki yıl boyunca geçerlidir. Çift yıllarda kpss ortaöğrenim sınavı uygulanmaktadır.
Ön Lisans KPSS
Lise mezuniyetinden sonra bazıları ön lisans programları ile eğitim hayatlarına devam etmek isterler. Ön lisans programlarından mezun olduktan sonra ise kamu alanında çalışmak için ön lisans kpss sınavına girmeleri gerekir. Ön lisans mezunları ya da öğrencileri kpss ön lisans sınavına girmeye hak kazanırlar. Kpss ön lisans sınavı iki yılda bir uygulanır. Genel olarak eylül ya da ekim aylarında sınav uygulaması yapılmaktadır.
Günümüzde kpss ön lisans puanı ile alımı olan meslekler;
- Hizmetli
- Sekreter
- Kaloriferci
- Astsubay
- Bazı kamu kurumlarında memur
- Üniversitelerde memur
- İşletmen
- Zabıta memuru
Kpss ön lisans ile birlikte pek çok kamu alanında çalışmak mümkündür. Fakat günümüz koşullarında kpss ön lisans ile atanmak için yüksek olmak gerekebilir. Çünkü günümüzde ön lisans mezunu çok fazladır.
Lisans KPSS
Kpss lisans alanında çeşitlidir. Çünkü eğitim çeşitlerinde kamu kurumlarında en yüksek eğitim düzeyinde lisans mezunları atanır. Kpss lisans sınavına günümüzde mezun ya da lisans programına kayıtlı olan öğrenciler girebilmektedir. Lisans programlarında seçenekler günümüzde fazladır. Bu yüzden de kpss lisans için tek bir sınav uygulaması yetersiz kalıyor. Lisans KPSS iki ana başlık altında toplanmaktadır.
Kpss lisans günümüzde A ve B grubu olmak üzere ayrılmaktadır. Lisans KPSS B grubu sınavına tüm kpss lisans sınavına başvuranlar girmek zorundadırlar. Kpss B grubu sınavında genel kültür genel yetenek sınavları yer alıyor. Ancak bu sınava girmeyen kişilerin Kpss alan sınavlarına girmeleri mümkün değildir. Kpss B grubu sınavlarında p1, p2 ve p3 sınav puanları elde edilmektedir. Genel olarak atamalar p3 puanında daha yoğun olarak gerçekleşiyor. B Grubu KPSS sınavı her iki yılda bir uygulanmaktadır.
Günümüzde lisans kpss ile ilgilenenlerde bazı bölümler için alan sınavları yer alıyor. Bu bölümler eğitim fakültesi mezunları içindir. Çünkü günümüzde öğretmen olabilmek için bazı bilgi birikimlerinin mutlaka olması gerekmektedir. Eğitim bilimleri sınavları her yıl uygulanmaktadır. Kpss eğitim bilimleri sınavı puanı günümüzde p 121 olarak bilinmektedir. P 121 puanı eğitim bilimlerindeki soru ve cevaplarına göre hesaplanmaktadır. Öğretmen adayları günümüzde hem kpss B grubundan hem de kpss eğitim bilimlerinden başarılı puanlar almak zorundadır.
KPSS A Grubu
Günümüzde kpss sınavları oldukça çeşitlidir. Özelliklede lisans mezunları için kpss sınavlarında bazen kararsızlıklar yaşanmaktadır. Çünkü lisans kpss puanları özel alanlı olarak hesaplanmaktadır. Günümüzde kpss A grubu sınavlarında alınan puan türü p 48 olarak belirlenmiştir. Kpss A grubu sınavlarında özel alanlı olarak genellikle şu konulardan sorular çıkıyor;
- Hukuk
- Maliye
- Kamu yönetimi
- Uluslararası ilişkiler
- İktisat
- Muhasebe
- İstatistik
- İşletme
Kpss A grubu sınavında her yıl düzenlemektedir. Genel olarak ise bakanlıklar A grubu kpss ile alım yapmaktadır. Genel olarak Kpss A grubu sınavları öğrencileri oldukça zorlamaktadır. Günümüzde bazı özel kurum çeşitleri de kpss A grubu puanı isteyebiliyor. Özelliklede kpss hazırlık sürecinde hangi alanda çalışılmak istendiği netleştirmek gereklidir.