KAYAK SPORU NEDİR?KAYAK MALZEMELERİ NELERDİR ?
KAYAK SPORU NEDİR?KAYAK MALZEMELERİ NELERDİR ?KURALLARI NELERDİR?
Kayak, insanların kar üzerinde batmadan kayarak ilerlemesine yarayan araç ve bu araç kullanılarak yapılan bir spor dalı.
Kayak
Bu sporun en temel malzemeleri olan kayaklar, sporcunun boyuna, kilosuna ve ulandıkları kategorilerine göre değişiklik göstermelerine rağmen bütün kayaklarda ön taraf geniş ve ucu yukarı kıvrık, arka taraf dar ve dikdörtgen şeklindedir. Kayak uçlarının kavisleri, kayağın esnekliği ve bükülmeye karşı koyma düzeyi dönüş performansını belirleyen en önemli özelliktir. Kayak alanında yaşanan gelişmelere paralel olarak kayak uçların da yeni biçimler denenmektedir. Toz karda rahat kayak yapılmasını sağlayan geniş kayakların ardından, parabolik kesimleri sayesinde dönüşlerin daha kolay ve daha aza çaba harcanarak yapılmasına imkan tanıyan kayaklar üretilmiştir.
Kayaklar genel olarak, ince tahta, plastik köpük, fiberglas ve metal tabakaların bir çeşit sandviç şeklinde bir araya getirilmelerinden sonra etraflarının kayağa esneklik verecek özel bir maddeyle kaplanmasıyla yapılmaktadır.
Alp Disiplini kayaklarında, ön taraf 6-8 cm eninde olup, uzunlukları kullanan kişinin fiziksel özelliklerine göre değişir. Kayma sırasında, kar üzerindeki çukur ve tümseklere gelindiğinde kırılmaması için esnek maddelerden yapılırlar.
Kuzey Disiplini kayakları ise daha ince ve uzun özelliklere sahip olup, sadece ön kısımlarında bağlama bulunur
Alp Disiplini’nde kullanılan ayakkabılar sert plastikten yapılmış olup diz altına kadar uzanırlar. Ayak bileklerini sabit tutabilmeleri amacıyla, ayakkabıların içleri süngersi dokularla kaplanır.
Kuzey Disiplini ayakkabıları ise deri ve plastik karışımı hafif malzemelerden yapılıp, uzunlukları ayak bileklerine kadardır. Bu ayakkabı, spor ayakkabısı görünümünde olup uç kısmında bağlamalara takılacak çıkıntılar vardır.Fiksasyon (Bağlama)
Ayakkabıların kayak üzerinde sabit durmasını sağlamak için Alp Disiplini’nde kayağa ayakkabının hem ön hem arka kısmından, Kuzey Disiplini’nde ise ayakkabının yalnız ön tarafından vidalanmak suretiyle monte edilir. Fiksasyonlar belli ölçülere bağlı kalınarak metal ve sert plastik gibi maddelerden üretilirler. Alp Disiplini’nde kullanılan bağlamaların arka kısmında stoperler (durdurucular) bulunur.
Batonlar (Kayak sopaları)
Alp Disiplini’nde kayarken denge sağlama ve dönüşlerin ritmik olması amacıyla; Kuzey Disiplininde ise düzlüklerde hız kazanmak, tepelere tırmanırken rahat ve hızlı çıkmak için kullanılan malzemelerdir. Batonlar hafif metallerden yapılır ve uzunlukları kullanan kişinin boyuna göre değişir. Düşme anında sporcunun elinden kaybolmaması için üst taraflarında bileğe takılan bir kayış bulunur. Alt tarafları sivri olur. Batonların kara batmaması için alt ucundan 5 cm yukarıda “simit” adı verilen çember biçiminde sert plastikten bir tabla bulunur.Vaks
Kuzey Disiplini yarışmalarında,yokuş aşağı ve düz zeminde hızlı kaymak, yokuş yukarı tırmanırken geri kaymamak, Alp Disiplininde ise kayağın kar tutmasını önlemek ve hızını arttırmak için kayakların altına sürülen bal mumu ve parafin karışımı maddelerdir.
Giysiler
Kayakçılar vücudu saracak, sıcak tutacak ve su geçirmeyecek cinsten hafif giysiler kullanır. Eldiven ve bere giyer, gözlerin kardan, rüzgardan ve güneşin zararlı ışınlarından korunabilmesi amacıyla gözlük takarlar.
Tarihçe: Kayağın ilk çıkış şekli, insanların karda batmamak için çeşitli ağaçlardan çeşitli şekilde parçalar yapması olarak düşünülünür. Tarihçesi 5000 yıl öncesine ait ilk kayaklar, dişbudak, betula ve çam ağaçlarından yapılmış olup, bunların kayganlığını artırmak için çam ağacından yapılanların tabanları katranla, betuladan yapılan kayaklarda deriyle kaplanmıştır. Kayağın ilk ortaya çıktığı ve kullanıldığı bölgeler; Sibirya, Moğolistan ve Altaylar’dır. Daha sonra kullanım bölgeleri, Kuzey Amerika, Balkanlar, Anadolu ve Kuzeybatı yönünde İskandinavya ile İzlanda’ya doğru yayılmıştır. 1921 yılında İsveç’te bulunan çam ağacından yapılmış ilkel kayağın (Hoting Ski) 4500 yaşında olduğu saptanmıştır. İlk defa bir ulaşım aracı olarak Norveç, İsveç, Finlandiya ve bazı Doğu Avrupa ülkelerinde kullanılan kayak, 15. yy.dan itibaren İsveç, Norveç, Polonya, ve Rusya tarafından askeri amaçlarla kullanılmaya başlanmıştır. Zaman içinde gelişerek bir spor aracı olarak benimsenmesi sonucunda, 1866’da Cristina’da ilk kez kayak yarışmaları düzenlenmiş, bu karşılaşmaya gösterilen büyük ilgi üzerine, 1879’da Oslo’da daha büyük bir organizasyon gerçekleştirilerek kayakla atlama yarışmaları yapılmıştır.
Türkiye ve kayak tarihi
Kayıtlara göre eski Türklerde “Çana” olarak bilinen kayak M.Ö. 4000 yıllarında Baykal Gölü çevresinde, karda yürüme aracı olarak kullanılmıştır. Göçlerle İskandinav ülkelerine ulaşan kayak, Avrupa’da 18. yüzyıldan sonra yaygınlaşmaya başlamıştır. Yurdumuzda ilk kez 1914 yılında, Haliç’te bir marangoz atölyesinde yapılan çok sayıda kayak hayvan sırtında Erzurum’a taşınmış ve Kafkas cephesinde kayakçı er yetiştirmek üzere Erzurum’da açılan kurslarda 30 kayakçı yetiştirilmiştir. 1 Ocak 1933 yılında Galatasaray Lisesi’nden bir grup öğretmen ilk kez Uludağ’da kayak yaparak bu sporun Türkiye’de öncülüğünü yapmışlardır.
1968 Balkan Kayak Şampiyonası’nda Burhan Alankuş 8. liği elde ederek, o güne kadar uluslar arası alanda alınmış olan derecelerin en iyisini yapmıştır. 1970 yılında Uludağ’da yapılan Balkan Şampiyonası’nda, Kuzey Disiplini Gençler Kategorisi’nde Sarıkamış Bölgesi’nden Rıdvan Özbek, Balkan Şampiyonu oldu. 1975 yılında yapılan Balkan Kayak Şampiyonası’nda ise Genç ve Büyük Erkekler Kategorilerinde takımlarımız Balkan 3.sü oldular. 1981 Balkan şampiyonası’nda Türk Takımı (Gençler) 4×10 km bayrak yarışında bronz madalya kazandı. Ülkemizde kayağın gelişebilmesi için Kayak Federasyonu tarafından her yıl kayak antrenörlüğü ve öğretmenliği kursları, minikler için kayak kampları açılmaktadır. Ülkemizde kayak sporunun geliştirilebilmesi için kayak yapılan illerde her yıl sömestr tatillerinde Gençlik ve Spor İl Müdürlükleri tarafından 7-15 yaş gruplarını kapsayan kayak kursları düzenlenmektedir. Ayrıca Türkiye’nin gösteri amaçlı en büyük kış sporları organizasyonu “Karadam Kayak Yarışları” 1983 yılından beri Uludağ’da yapılmaktadır.
- Uludağ Kayak Merkezi, Bursa. Türkiye’de kayak deyince Uludağ, tartışmasız akıllara gelen ilk isim. …
- Kartalkaya Kayak Merkezi, Bolu. grandkartal. …
- 3. Kartepe Kayak Merkezi, Kocaeli. …
- Erciyes Kayak Merkezi, Kayseri. …
- Palandöken Kayak Merkezi, Erzurum. …
- Sarıkamış Kayak Merkezi, Kars. …
- Davraz Kayak Merkezi, Isparta.
Kayak tatili için nereye gidilir?Kar tatili için gidilecek en güzel yerler
- Kartepe-Kocaeli. İstanbul, Kocaeli, Sakarya ve Ankara gibi çevre illerde yaşayanlar için en popüler kayak merkezlerinden biri Kartepe. …
- Erciyes – Kayseri.
- Ayder Yaylası – Rize.
- Saklıkent- Antalya. …
- Ilgaz- Kastamonu.
KAYAK MALZEMELERİ NELERDİR?
KAYAK MALZEMELERİ
Karda kaymanızı sağlayacak ana malzemeniz kayaklarınızdır. Tabii bir bütün halinde ihtiyacınız olan sadece kayak değil, kayak takımlarıdır. Ayaklarınıza giymeniz gereken özel kayak botlarınız, ve bunları kayaklarınıza bağlayan kayak bağlamaları ile kayaklarınıza monte edersiniz. Kayaklar ile bağlamalar birbirine bağlı olduğundan bunları siz ayrı parçalar olarak taşımazsınız. Kayaklarınızı botlarınıza takarken bağlamalara bir ayar yapılması gerekmektedir. Bu ayara DIN ayarı denmektedir. DIN kayakları temin ettiğiniz yerde bir uzman tarafından hesaplanmalıdır. Bu ayar sonucunda kayaklarınız tecrübenize ve fiziğinize göre ya botunuzu sıkı tutar, ya da daha gevşek bırakılır. Ana mantık, yeni öğrenirken düşüp kalktığınızda kayağın ayağınızdan daha rahat çıkması, süratli giden bir kayakçının ise tümsek veya sallantılarda kayağın ayağı daha sıkı tutmasıdır. Son olarak elinizde tuttuğunuz ve denge unsuru olarak kullandığınız dirsek hizasında batonlarınız vardır. Kayak takımları, kayaklar ve üzerine monte edilmiş bağlamaları, botları ve batonları ile birlikte bir kayak takımı oluşturur.Kayak malzemelerini genel olarak 3 gruba ayırmak gerekirse, göz önüne almanız gerekenler kayak kıyafetleri, kayak aksesuarları ve kaymanızı sağlayan kayak takımları olacaktır.
Kayak elbiseleri ise kayak pantolonu, kayak montu, kayak eldiveni, kayak çorabı, termal içlikten oluşur denebilir. İlk kez başlayanlar tarafından bazen önemi küçümsenen kayak pantolonu ve kayak eldiveninin önemini vurgulamakta fayda var. Özellikle yeni öğrenen kayakçılar, öğrenme sırasında kara sıkça düşüp kalkacakları için, elleri ve kalça kısımları sürekli soğukla ve karla temas halinde olacaktır. Bu sebeple kot pantolon ve yün eldiven tarzı alternatiflerin karı vücut ısısıyla birlikte eritip ıslaklığın, dolayısıyla soğukluğun zamanla şiddetli şekilde artmasına yol açacaktır. Bu da hem hastalanmanıza neden olabileceği gibi kayak yapmaya odaklanmanıza engel olabilir.
Kask, goggle (çoğu zaman çift camlı gözlük) , sırt çantası sıkça düşünülen aksesuarlardır. Goggle özellikle kar yağışlı ve tipili havalarda yüzünüzü ve gözünüzü korurken görüş açınızı rahatlatır. Goggle bakarken çift camlı olmasına özen gösterin. Tek camlı Gogglelar genelde çabuk buğu yapar. Acemiliğinizi atlatıp artık sık sık düşmediğiniz güneşli zamanlarda güneş gözlüğü de kullanılabilir.
Kayak Montu
Kayak montu, kıyafetinizin en dış parçasıdır ve sizi olumsuz şartlardan korur. Montunuzu seçerken rüzgâr ve kar geçirmeme özelliğinin olmasına dikkat edin. Ayrıca çok şişkin montlar da sizi rahatsız ederek, hareketlerinizi kısıtlayabilir. Manşet, bel ve boyun kısmı dar, yüksek yakalı ve kapüşonlu olursa soğuğu içeri almaz. Nefes alabilme özelliği de nemin vücudunuzdan çıkabilmesini sağlamak açısından önemli bir özelliktir. Şunu unutmamak lazım, kayak çok renkli bir spordur (gerçek anlamıyla). Cıvıl cıvıl, rengarenk elbiseler daha makbuldur.
Kayak Sporu |
Kayak ve Board Pantolonu
Kayak pantolonunuz sizi dış etmenlerden koruyacağı için rüzgar ve kar geçirmez olmalıdır. Snowboardçular pantolonlarında diz ve arka kısımları daha güçlü olanları seçmelidirler. Kıyafetlerinizin hareketlerinizi kısıtlamamasına ve pantolonunuzun sorun çıkartacak derecede uzun olmamasına dikkat etmelisiniz.
İç Giyim
TERMO: Terletmeyen, vücut ısısını koruyan, su geçirmez bir malzemedir. Kayak kıyafetlerinin içine termo içlikler tercih edilmelidir.
Gözlük seçimi
Kayak gözlükleri, buhar engelleyici özellikte olup, kötü şartlarda dahi görüş alanını engellememelidir. UVA /UVB özelliğine sahip olmasına dikkat edilmelidir.
Kayak Eldiveni
Eldiven hafif, rahat ve üşütmemeli.
Elin kavrama gücünü engellememeli.
Rüzgar ve suyu geçirmemeli.
Terin dışa atımını ve elin terlemesini engellemeli.
Batonun kaymasını engellemeli.
Kayak Çorabı
Kayak-ediveni çoraplar kat kat giyilmemeli ve termo kayak çorabı tercih edilmeli. Çorabın yumuşak olması ve ayağı tahriş etmemesi çok önemli bir unsurdur.
Başlık ve Kask
Kayak başlığının/ kaskının kafanıza uyması, konforlu olması ve kayak için yeterli derecede korumayı sağlaması önemlidir. Eğer başlık takıyorsanız, sıcaklık ve konfor için seyahate çıkmadan önce yün başlık veya iç başlık almalısınız.
Güneş Kremi ve Dudak Nemlendiricisi
Yükseklerdeki güneş yanıkları yazın yaşadıklarınızdan çok daha kötü olabilir. Yazın kullandıklarınızı değil, yüksek rakımlar için özel olarak üretilmiş güneş kremlerini kullanmalısınız. Doğuda kayak yapanlar ve çok hızlı güneş yanığına yakalananlar için en azından 30 faktörlü olanlar gereklidir.
Boru Atkı
Bu küçük ve hafif termal polar atkı, boyuna anında sıcaklık verir ve sizi karın ve soğuğun monta girmesinden korur.
Diz ve Bilek Koruyucuları
Diz koruyucuları, kayak botlarının tam olarak oturmadığı durumlarda oluşan diz aşınmalarından korunmak için yapılmıştır. Bilek koruyucuları ise snowboardcuların bilek sakatlanması yaşamaması için gereklidir.
Bel ve Sırt Çantası
Bu çantalar güneş kremleri, atıştırmalıklar ve diğer üzerine düşmek istemediğiniz her şey için gereklidir.
Kayak Aksesuarları
Rengarenk Kayak Elbiseleri |
Kayak aksesuarları içinde, yüz ve kafa çevresine gelebilecek bere, saç bandı, kulakları ense arkasından birleştirerek örten kulaklık ve renkli tokalar örnek gösterilebilir.
Yukarıda yazdığımız gibi alacağınız malzeme ve kıyafetler kesinlikle sizi en şekilde koruyacak malzemeler olmalıdır. Ancak bu malzeme ve kıyafetler kalitesine göre çok pahalı da olabiliyor çok ucuzda olabiliyor. Dediğimiz gibi kayak çok pahalı bir spordur. Bu sporu çok merak ediyorsunuz fakat yeterli paranız yoksa ucuza kaymanın da yolları var elbette.
Kayak pantolununu BİM ya da A101 gibi indirim mağazalarında 30-40 TL ye alabilirsiniz! Mont, eldiven, polar başlık derken malzemeyi 200-300 TL ye toplayabilirsiniz. Biraz ağır, azıcık da rahatsız edici olabilir ama birkaç sezon işinizi görür. Günlük çoraklarınızdan 2 çifti üst üste giydiniz, kışın altta giydiğiniz poturu da giydiniz mi tamamdır.25 TL ye de kayak malzemesini kiraladınız mı kimse sizi tutamaz!!!
Koruyucu Kayak Ekipmanları Nelerdir?
Kayak günümüzde birçok insanın tercih ettiği sporlar arasında yer alıyor. Kayak spor dalının bu kadar ilgi duyulan bir alan olmasının farklı sebepleri vardır. Bunlardan ilki birçok kayak merkezinin bulunması ve ulaşımın buralara kolay olmasıdır. Diğeri ise eğer yeterli önlemler alındıysa herhangi bir sakatlık yaşamadan adrenalini zirveye taşımaktır. Bu yüzden kayak sporları insanların ilgisini çekiyor. Fakat dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Bu noktalardan ilki doğru koruyucu kayak ekipmanları seçimidir. Eğer yeterince düzgün ekipmanlar giyilirse düşme vb. durumlarda yaşanacak hasar engellenecektir. Koruyucu kayak ekipmanları yanında ek koruyucu ekipmanların da kullanılması önem taşıyor. Bu ekipmanlar yardımıyla diz, bilek, ayak ve kafa korunabilir. Vücut için hayati olan organlar bu sayede zarar görmeyecektir.
KAYAK KIYAFETLERİNİN DOĞRU SEÇİLMESİ ŞART!
Uludağ Kayak Merkezi sayesinde kayak sporuna doymak isteyenlerin öncelikle giyim konusunda dikkatli olması gerekiyor. Tüm ekipmanlar eksiksiz şekilde temin edildikten sonra kayağa başlanmalıdır. İlk olarak bu giyim ürünlerinden birisi olan kayak montundan bahsedilebilir. Kayak montu soğuk olan Uludağ zirvesinde dondurucu hava şartlarından korunmak için ideal bir ürün olacaktır. Diğer bir ürün ise kayak pantolonudur. Kayak pantolonu ise düşülse bile ıslaklık hissiyatı yaşanmasına izin vermeyecektir. Bu sayede üşümek de mümkün olmayacaktır. Başka bir giyim ürünü ise termo koruyuculardır. Bunlarda üst ve alt kıyafetlerin altına giyilir. Soğuktan ve nemden vücudu korur. Başka bir koruyucu ürün ise kayak gözlüğüdür. Kayak gözlüğü sayesinde buharlaşma engellenir ve mükemmel bir görüş açısı elde edilir. Bu ise ilerleyen süreçte pisti görememe gibi sorunların oluşmasına engel oluyor.
KORUYUCU KAYAK EKİPMANLARI MUTLAKA KULLANILMALI!
Ek koruyucular tatil tercihini Uludağ oteller seçeneğinden yana kullananlar için önemlidir. Bu sayede herhangi bir kaza geçirilse bile sağlığa zarar gelmeyecektir. Özel dizlik ekipmanları mutlaka kullanılmalıdır. Ani düşme durumlar olabilir. Bu durumda dizlikler hassas olan bölgeyi koruyacak ve kırılma, burkulma gibi durumların oluşmasını engelleyecektir. Diğer koruyucu türü ise bilek koruyuculardır. Bilekler insanların en hassas bölümleridir. Ani bir düşme halinde kolaylıkla kırılabilir veya incinebilir. Bu yüzden mutlaka bilekleri koruyacak aparatlar da takılmalıdır.